Serie8 episoder

Opgøret

I tretten måneder var danske Daniel Rye kidnappet af Islamisk Stat i Syrien, inden han som det sidste gidsel kom ud i live. Herefter begyndte likvideringerne af de tilbageværende gidsler.

Nu skal sidste kapitel i historien om fangevogterne, der fik tilnavnet "The Beatles" skrives.

To britiske mænd er i USA tiltalt for at have medvirket til drab og kidnapning i det, der betegnes som det mest profilerede retsopgør med Islamisk Stat - og den største terrorsag i et årti i USA.

DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård dykker ned i sagen sammen med dem, hvis liv blev forandret af de forbrydelser, der blev begået i Islamisk Stats mørklagte fangekældre.

Tilrettelæggelse: Puk Damsgaard og Merle Baeré.

Klip og lyddesign: Marie Kildebæk og Signe Mansdotter.

Researchhjælp: Ida Kjær og Malte Sommerand.

Redaktør: Jens Vithner.

RSS

Alle episoder

Episodeonsdag 6. apr 202235 min.

Daniel Rye knæler på kanten af en grav i den syriske ørken. Sammen med fire andre gidsler er han tvunget til at overvære, hvordan en maskeret mand sender en kugle mod baghovedet på en syrisk fange.

Likvideringen bliver filmet og sendt til gidselforhandleren Jens Serup ledsaget af teksten: " Stop waisting valuable time"

Hvad ingen ved er, at videoen af henrettelsen og de mange mails mellem Jens Serup og gidseltagerne skal komme til at spille en rolle i det mest profilerede retsopgør med Islamisk Stat.

Episodeonsdag 6. apr 202234 min.

I et besøgslokale på en kurdisk militærbase i Syrien bliver to mænd ført ind. De er mistænkt for at være en del af den gruppe, der holdt Daniel Rye og James Foley som gidsler.

Overfor dem sidder den britiske journalist Sean Langan. Mens de sidder her, er ingen af dem klar over, at det interview de om lidt laver, bliver så opsigtsvækkende, at det ender som et bevis imod de to i en retssag flere år senere.

Men den ene af de to mænd hævder nu, at hans udtalelser kom efter tvang og tortur og forsøger derfor at få retten til at forbyde, at det bliver brugt imod ham.

Episodeonsdag 6. apr 202235 min.

I cellen i Syrien får gidslerne udleveret orange fangedragter. Daniel Rye får til opgave at klippe håret af sine medfanger, hvorefter de bliver ført ind i et tilstødende lokale. Herinde bliver de amerikanske og britiske gidsler beordret til at læse et brev op for rullende kameraer. Et brev, de opfatter som deres egen dødsdom.

Episodeonsdag 6. apr 202225 min.

Det er en januar-nat i 2022, da flere hundrede IS-sympatisører stormer et kurdisk kontrolleret fængsel i Syrien. Målet er at befri de flere tusinde IS-krigere, der sidder fanget. Da kampene stilner af, er det uvist, hvor mange IS-krigere der er lykkedes med at flygte ud i ørkenmørket.

Episodefredag 22. apr 202227 min.

I retssalen i Virginia er flere tilskuerrækker reserveret til de dræbte gidslers pårørende. Her sidder de - bag den tiltalte - og overværer vidner fortælle om de grusomheder, som Islamisk Stats fangevogtere udsatte deres kære for. Men kan retssagen give den "closure", de håber på?

Episodefredag 22. apr 202218 min.

Ingen af vidnerne i retssagen mod den tiltalte El Shafee Elsheik kan identificere præcis ham som en af de britiske fangevogtere fra The Beatles. Heller ikke gidslerne, fordi fangevogterne bar masker og handsker i Syrien. Men så træder et indtil da hemmeligholdt vidne ind i retten.

Episodefredag 29. apr 202224 min.

Udenfor døren til retssal 900 står Daniel Rye og kigger ind af et lille vindue. Han er det allersidste vidne, der skal fortælle om sine oplevelser i fangenskab. Efter otte år skal han igen sidde overfor en af de mænd, der er anklaget for at have været hans fangevogtere i Syrien.

Episodeonsdag 4. maj 202227 min.

I de omdiskuterede fangelejre al-Hol og Roj bliver sikkerhedssituationen stadig forværret. Det er et amerikansk firma, der leder lejrene. Og direktøren er dansk. For første gang taler han offentligt om, hvad han oplever.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste