Episode
Episode19. okt 20211 T 50 min.P1

Bølgerne gik højt under debat om Polen i EU-Parlamentet

Orientering

tirsdag 19. okt 20211 T 50 min.P1

Om denne episode

Bølgerne gik højt, da Polens ministerpræsident Mateusz Morawiecki i dag besøgte Europa-parlamentet i Strassbourg. Polens forfatningsdomstol har vedtaget, at dele af den polske grundlov står over EU's forfatning. Og det var Mateusz Morawiecki i dag inviteret til debat om i Parlamentet. Hvis Polen ikke vil leve op til EU's retsgrundlag og lovgivning - så vil vi handle, sagde EU kommissionens formand Urslula von der Leyen. Og i sit svar sagde Polens ministerpræsident, at Polen ikke ligger under for afpresning fra EU!

Gamle mobil-telefoner, fladskærme, legetøj og laptops. Bunkerne af elektronikskrot vokser i Danmark og resten af verden og gør skade på både miljøet og klimaet. Men nu vil detailkæden Power åbne genbrugsbutikker, hvor de vil sælge brugte telefoner og bærbare computere. Vi spørger direktøren, hvordan han vil gøre det til en god og klimavenlig forretning.

På søndag tager en dansk fregat på fem måneders togt i Guineabugten, hvor den skal jagte pirater og beskytte danske skibe. Fregatten er svært bevæbnet og har både en helikopter og et hold fra frømandskorpset ombord. Men der er alligevel mange udfordringer forbundet med missionen, dem ser vi nærmere på.

Mette Vibe Utzon og Mathias Bay Lynggaard er værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.

www.dr.dk/orientering

Indhold

  • TitelTid
  • Hør hele udsendelsen00:00
  • Hvad kan EU stille op med polakkerne?02:15
  • Dansk fregat afsted på fem måneders piratjagt10:43
Om serien

Orientering

179 episoderP1

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.

Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Alle episoder i serien

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste