Episode
Episode11. maj 20221 T 50 min.P1

Anerkendt al Jazeera-korrespondent dræbt på Vestbredden

Orientering

onsdag 11. maj 20221 T 50 min.P1

Om denne episode

En af de meste kendte journalister i den arabiske verden, Shireen Abu Akleh, er blevet dræbt på Vestbredden. Hun er det seneste offer i kampene mellem israelere og palæstinensere, som i den seneste tid er blusset op. Vi tegner et portræt af den kvindelige al-Jazeera korrespondent og ser nærmere på den tilbagevendende konflikt.

I dag er der tre uger til vi skal i stemmeboksene og sætte kryds ved et ja eller nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Indtil nu har det været en svag og mat valgkamp fra begge sider, mener en kommentator, vi taler med, og en ny meningsmåling fra DR viser, at der stadig er mange tvivlere. Vi dykker ned i valget, befolkningen står over for, og spørger om nej-partierne kommer på hårdere arbejde i valgdebatter end ja-partierne.

Taleban har igen beordret landets kvinder tilbage i burkaerne. Det er en udvikling, som i morgen vil blive drøftet i FN's sikkerhedsråd. Nanna Muus Steffensen er journalist og bor i Kabul. Og hun har et bud på, hvorfor Taleban går mere op i kvinders beklædning end landets økonomi og humanitære situation.

Mette Vibe Utzon og Astrid Berg er dagens værter, Tine Linde er redaktør.

www.dr.dk/orientering

Indhold

  • TitelTid
  • Hør hele udsendelsen00:00
  • Arabisk nyhedsjournalist dræbt på Vestbredden01:34
  • Valgkampen om forsvarsforbeholdet fylder forsvindende lidt10:52
Om serien

Orientering

202 episoderP1

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.

Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetirsdag 5. jul 20221 T 50 min.

Krigen i Ukraine har sat jagten i EU ind på at få energi andre steder fra, end fra Rusland. Og mange håber, at det kan være med til at sætte skub i den grønne omstilling.

Men i Tyskland har de så store udfordringer med at gøre sig uafhængig af russisk gas, at de må gøre deres energi endnu mere sort i en periode - fx ved at åbne allerede lukkede kulkraftværker.

Også i USA mærker forbrugerne konsekvenserne. Prisen på benzin satte i sidste måned rekord, da gennemsnitsprisen for en gallon benzin for første gang nåede op på 5 dollar.

Men EU kan faktisk gøre sig fri af russisk energi inden for et år, siger energianalytiker på baggrund af de nyeste beregninger. Når mere kulkraft og flydende gas erstatter gassen, så kommer det med en pris for klimaet, men det bliver kortvarigt: inden 2030 ender det med at være en fordel for klimaet.

Kriseramte SAS søger konkursbeskyttelse i USA. Det meddelte det skandinaviske luftfartsselskab tidligere i dag på et pressemøde. SAS anmoder om konkursbeskyttelsen, den såkaldte "Chapter Eleven" mindre end et døgn efter, at forhandlinger med 1000 SAS-piloter om en spareplan brød sammen - og en omfattende pilotstrejke er brudt ud.

Selv for os voksne kan de voldsomme beretninger fra skyderiet i Fields være svære at kapere. Men for børnene kan det virke endnu mere skræmmende, når de fx støder på billeder fra angrebet på sociale medier som TikTok. Det oplevede redaktionen på DR's børnenyheder Ultra Nyt, som har talt med børn om, hvordan den voldsomme nyhed har påvirket dem.

Søren Carlsen er vært, Tine Møller Sørensen er dagens redaktør.

www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Episodemandag 4. jul 20221 T 55 min.

En 22-årig formodet gerningsmand, der i går åbnede ild og skød omkring sig i storcentret Fields på Amager, er sigtet for tre drab og syv drabsforsøg og bliver nu varetægtsfængslet i surrogat på lukket psykiatrisk afdeling i 24 dage.

Sikkerhedsfirmaernes brancheforening, SikkerhedsBranchen mener, at der bør stilles krav til storcentrene, så ansatte og butiksejere ikke er i tvivl om hvad de skal gøre i situationer som den i Fields i går.

SAS-passagerer i tusindvis kommer ikke på den sommerferie, de havde planlagt. I dag er en omfattende pilotstrejke i SAS nemlig brudt ud. Strejken ærgrer ikke bare passagererne, som nu må finde alternative veje til at komme på sommerferie. Den er også et voldsomt økonomisk pres for SAS, der i forvejen er i dyb økonomisk krise.

Klima er for alvorligt til at fryse Rusland ud af forhandlingerne. Det er holdningen blandt en stribe lande, der selv - efter invasionen i Ukraine - har inviteret Rusland med til forhandlingsbordet. Det har Indonesien f.eks. gjort, der har formandskabet for G20.

Søren Carlsen og Karen Hjulmand er værter, Tine Møller Sørensen er dagens redaktør.

www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Episodesøndag 3. jul 20221 T 52 min.

Nye tal fra dansk arbejdsgiverforening viser, at danskerne står til et historisk fald i reallønnen. Dårligt for lønmodtagerne, men godt for inflationen, fordi det betyder, at frygten for en løn-pris spiral aftager mener flere økonomer.

Og så skal vi se på den amerikanske højesteret, som har sat en kæp i hjulet på Bidens klimaplaner. Det konservative flertal i højesteretten har lavet begrænsninger for, hvordan landets vigtigste lov mod forurening kan anvendes på CO2-udledning fra kraftværker.

Vært: Søren Carlsen.

www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Episodelørdag 2. jul 20221 T 22 min.

Efter Minkkommissionens beretning har statsminister Mette Frederiksen valgt at tage kampen op og forsvare regeringens beslutninger og egne handlinger.

Men hun er ikke ude af skoven endnu, for nu venter alle på hvad De Radikale siger til, om en advokatundersøgelse skal undersøge, om statsministeren for eksempel har handlet groft uagtsomt.

NATO ruster sig til at "afvise Rusland ved havelågen": Hør analysen af hvordan NATO bliver stærkt nok til at kunne afskrække Rusland.

Danmark har ikke strabadserende bjerge men en lang bro med blæst, som skal udfordre Tour-feltet på cykelløbets 2. etape.

Vært: Brita Kvist.

www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Episodefredag 1. jul 20221 T 50 min.

På et meget langt pressemøde tidligere i dag skulle statsminister Mette Frederiksen svare på den usædvanlig barske kritik, der er kommet frem i Minkkommissionens rapport.

Og der blev sagt undskyld - igen, men også at der ingen grund er til at gå videre med advokatundersøgelser eller rigsret.

Tilbage står spørgsmålet: Hvad gør de radikale? For det er afgørende for, at regeringen kan ånde lettet op i forhold til de politiske konsekvenser af den minkrapport, som kom i går.

Tour de France begynder i dag i Danmark med en enkeltstart i København. Det er kulmination på mange års arbejde, som blev sat i gang af Alex Pedersen og kammeraten Joachim Andersen. Tilbage i 2012 såede de første frø til det, der nu er blevet til en historisk Tour-start i Danmark - den start, som ligger længst væk fra Frankrig nogensinde.

Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand er værter, Tine Møller Sørensen er dagens redaktør.

www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Episodefredag 1. jul 202255 min.

Hun har så meget at tabe - den lille pige fra Afghanistan, som flygtede fra Taliban til Danmark med sin mor og fire søskende, da hun var 11 år gammel. Nu næsten 20 år senere er hun en feteret, berømt og tiljublet ung kvinde. Danmarks måske bedste kvindelige fodboldspiller nogensinde, kåret til Årets Dansker, folkekær som få.

Så hvorfor sætter Nadia Nadim det hele på spil ved at sige ja til at være ambassadør for fodbold VM i det udskældte styre i Qatar?

Rampelys tegner et portræt af fodboldspiller Nadia Nadim - sammen med journalist og forfatter Miriam Zesler, fodboldtræner Brian Sørensen, sportskommentator Henrik Liniger, direktør for Tænketanken Europa Lykke Friis, lektor på DIIS Mona Sheik og journalist på Politiken, Anders Jericow.

Vært: Mette Vibe Utzon.

Episodefredag 1. jul 202228 min.

Hvis batteritiden på vores smartphones skal være lang, og hvis vi alle sammen skal kunne køre i elbiler, så skal vi bruge lithium. Og lithium, det er der i Serbien. Her har man fundet Europas største koncentration af det stof, som er en af de vigtigste spillere i den grønne omstilling. Men projektet i Serbien til mange milliarder dollars har skabt de største protester i landet i over 20 år.

Hvor høj en pris skal serberne betale for, at Europa kan udvinde sin egen lithium?

I denne uges Bagom fortæller Balkan-journalist Tine Møller Sørensen historien om det serbiske mineprojekt.

Bagom er en podcast, der hver uge dykker ned i en vigtig historie - fundet og fortalt af Orienterings journalister.

Vært: Nickolaj Sander.

Episodetorsdag 30. jun 20221 T 50 min.

1649 sider og 9 bind med politisk sprængstof er lige nu ved at blive trawlet igennem af politikere, journalister og embedsmænd. Og selv om flere af de politiske partier venter med at kommentere på Mink-kommissionens rapport, så er det svært at forestille sig, at den ikke vil få konsekvenser.

I første omgang vil den kunne få konsekvenser for en række meget højtstående embedsmænd - bl.a. statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen - hvor kommissionen vurderer, at der er grundlag for en eller anden form for tjenestemandssag.

Om den også vil få politiske konsekvenser for statsministeren eller andre ministre i regeringen - dét er der ikke enighed om. Oppositionen kræver ikke overraskende, at der skal iværksættes en advokatvurdering - mens støttepartierne har udbedt sig tid til at læse rapporten.

Vi kommer også til at runde det NATO-topmøde, som lige nu finder sted i Madrid. Den russiske præsident Putin er kommet med trusler efter at Sverige og Finland er blevet inviteret til at komme med i Nato.

Søren Carlsen og Karen Hjulmand er værter, Tine Møller Sørensen er dagens redaktør.

www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Episodeonsdag 29. jun 20221 T 50 min.

Det gik meget hurtigt i går med at få lavet en aftale om, at Sverige og Finland snarest bliver fuldgyldige medlemmer af NATO. Hvad, der banede vejen for en aftale, var ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg en særlig aftale med Tyrkiet om våbeneksport og bekæmpelse af terrorisme.

Lars Findsen har nu taget til genmæle i et langt indlæg, hvor han kalder sigtelserne mod ham - og hele sagen - for vanvittig. Han kritiserer særligt, at myndighederne har videregivet oplysninger om hans privatliv til politikere i Folketinget.

Herlufsholm har været ude i noget af et stormvejr efter TV2 i maj viste sin dokumentar "Herlufsholms hemmeligheder". Dokumentaren viste afsløringer af vold, overgreb og mobning, og det har blandt andet fået hele bestyrelsen til at trække sig. Nu er en ny bestyrelsesformand trådt til. Vi spørger, hvad han konkret vil lave om, og vi taler med en forsker i mobning og sociale optagelsesritualer, der mener, skolen helt bør lukkes i en periode.

Søren Carlsen og Karen Hjulmand er værter, Tine Møller Sørensen er dagens redaktør.

www.dr.dk/orientering

Episodetirsdag 28. jun 20221 T 50 min.

NATO holder sit årlige topmøde. Det foregår i Madrid, og krigen i Ukraine er øverst på dagsordenen for mødet, for Ruslands invasion af Ukraine er den direkte årsag til, at Sverige og Finland ønsker medlemskab af NATO. Ansøgningen er "historisk", lyder det fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, mens Tyrkiets præsident Erdogan fortsat forsøger at stikke en kæp i hjulet på de planer.

Valgoplæg eller mink-røgslør? Socialdemokratiet indrykker store annoncer og kampagner i landets dagblade, hvor statsministeren fortæller, om alle de brede aftaler, der er blevet indgået i regeringsperioden. Vi spørger en politisk redaktør, hvad det er, Socialdemokratiet forsøger at opnå politisk med kampagnen, og så spørger vi en brandingekspert, hvor vellykket den er.

SAS og deres piloter har indtil midnat at blive enige, ellers udbryder der en strejke. Vi får seneste nyt fra Stockholm, og så ser vi på, hvor stor en økonomisk hjælp det er, at Norge er parat til at konvertere en milliardstor coronagæld til aktier i SAS.

Brita Kvist og Karen Hjulmand er dagens værter, Tine Linde er redaktør.

www.dr.dk/orientering

Episodemandag 27. jun 20221 T 50 min.

Listen over Dansk Folkeparti-afhoppere bliver ved med at vokse, mens folketingsgruppen bliver ved med at skrumpe. Det ser ud til at smuldre rundt om formand Morten Messerschmidt. Vi ser på, om der er noget tilbage at redde, og hvilken rolle den tidligere formand, Pia Kjærsgaard, spiller. Og så taler vi med formanden for ungdomspartiet. Her oplever de, at medlemmerne strømmer til, og de vakler ikke, når spørgsmålet lander på, om Messerschmidt er ved at miste grebet om partiet. De har aldrig været mere sikre på deres formand.

Forhandlingerne om løn og arbejdsvilkår for piloterne i SAS fortsætter i dag i Stockholm. Men striden om piloternes vilkår er kun en del af problemerne hos SAS, for meget skal ændres, hvis selskabet skal have en bæredygtig model for fremtiden. Vi får seneste nyt om forhandlinger og spørger, hvor svært SAS får det i fremtiden, uanset om det ender i en pilotstrejke eller ej.

Brita Kvist og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Linde er redaktør.

www.dr.dk/orientering

Episodesøndag 26. jun 202257 min.

www.dr.dk/orientering

Episodelørdag 25. jun 20221 T 21 min.

I går fjernede den amerikanske højesteret den ret til abort, som siden 1973 har været grundfæstet i landets forfatning. Afgørelsen, som har vakt voldsomme protester og demonstrationer foran Højesteret i Washington, var ventet - faktisk har flere delstater haft strammere abortlovgivning klar, som de allerede nu har aktiveret. Orientering ser denne lørdag på, hvordan den amerikanske højesteret argumenterer for at omstøde dommen, og hvilket bidrag afgørelsen er til splittelsen i USA.

Dansk Folkeparti bløder folketingsmedlemmer i de her dage. Alene i dag har to af dem, der har været med i over tyve år, meldt sig ud af partiet. I går var det Peter Skaarup, gruppeformand i DF og en af dem, der har været med siden begyndelsen, som i stedet har meldt sig under fanerne hos Inger Støjberg.

Orientering følger også det angreb, som i går dræbte to og sårede flere end tyve på en natklub i Oslo i nat.

Vært: Mette Vibe Utzon.

www.dr.dk/orientering

Episodefredag 24. jun 20221 T 50 min.

I dag er der landet en aftale om en dansk CO2-afgift. Sammen med de Radikale, SF, Venstre og Konservative har regeringen vedtaget at indføre en CO2-skat, der skal firedoble prisen på at udlede CO2 for industrien.

Enhedslisten er ikke med i den aftale, men er til gengæld en del af en bredere aftale - der også omfatter Venstre og Konservative - om at oprette en grøn fond, der frem mod 2040 vil løbe op i 53,5 milliarder kroner.

Toge, der står stille. Flyafgange, der bliver aflyst, køer ved sikkerhedskontrollen og lufthavnstoiletter, der ikke bliver gjort rent, som de plejer. I mange lande rundt omkring i Europa strejker lønmodtagere og det skyldes især den stigende inflation. Vi kigger nærmere på, hvorfor mange europæiske lande lige nu oplever store strejker eller strejkevarsler og hvad det kan komme til at betyde for det Europæiske arbejdsmarked.

Verdens største legale hashmarked kommer sandsynligvis til at læge syd fra Danmark, når Tyskland legaliserer cannabis. Dansk Gartneri vil gerne være med - men det kræver en lovændring.

Astrid Berg og Mathias Bay Lynggaard er værter, Tine Møller Sørensen redaktør.

www.dr.dk/orientering

Episodefredag 24. jun 202229 min.

Landet er et af Europas allerfattigste, befolkningen skrumper og en ødelæggende korruption har plaget landet i årtier. Men nu har krigen i Ukraine fået Moldova tættere på et EU-medlemskab. Hvilken forvandling skal Moldova gennemgå for så også at blive et EU-land? Og kan det overhovedet lade sig gøre, når landet ikke har kontrol over sit eget territorium?

I denne uges Bagom fortæller journalist Brita Kvist historien om Moldova og landets kurs mod EU.

Bagom er en podcast, der hver uge dykker ned i en vigtig historie - fundet og fortalt af Orienterings journalister.

Vært: Nickolaj Sander.

Episodetorsdag 23. jun 20221 T 49 min.

Efter længere tids optræk har Inger Støjberg i dag meldt ud om sit parti Danmarksdemokraterne. Et parti som skaber uro og ekstra kamp om stemmerne blandt de borgerlige partier. Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har ellers bejlet til Inger Støjberg som løsgænger - men hun valgte at gå selv.

Spørgsmålet er hvor mange hun eventuelt trækker med sig - blandt utilfredse folketingsmedlemmer af Dansk Folkeparti.

Efter en rekordhurtig proces med ukrainsk ansøgning bliver det krigsplagede land i dag eller i morgen efter alt at dømme officielt kandidat til EU-medlemskab. Men mens Ukraine altså står til lynhurtigt at få kandidatstatus til EU, har en række lande på især Balkan ventet på medlemskab til Unionen i tyve år. Og at Ukraine nu ser ud til måske endda at overhale de ventende lande, bringer store følelser frem på Balkan.

Naturen har det skidt i EU, og det tager EU-kommissionen nu konsekvensen af med en stor naturgenopretningspakke. Landbruget anerkender, at der er brug for det - især for at vende udviklingen for bier og andre bestøvere.

Karen Hjulmand og Brita Kvist er værter, Tine Møller Sørensen er dagens redaktør.

www.dr.dk/orientering

Episodetorsdag 23. jun 202255 min.

En af landets mest kontroversielle og populære politikere er tilbage. Efter en fængselsdom i rigsretten og en bortvisning fra Folketinget, annoncerede Inger Støjberg i denne uge sit politiske comeback med det nye parti, Danmarksdemokraterne. Vi knapper en pakke Cola Zero op og vender historien om den fodlænkede politiker og landmandsdatter fra hendes politiske karriere begynder i gymnasiet og frem til i dag.

Gæster: Hans Engell, politisk kommentator, Martin Hjort, forfatter til biografien "Inger - Der hvor hun kommer fra", Emil Winckler, politisk redaktør på 24syv og tidligere personlig rådgiver for Inger Støjberg. Anton Geist, indlandschef på Dagbladet Information samt musikerne Sussi og Leo.

Vært: Mathias Bay Lynggaard.

Episodeonsdag 22. jun 20221 T 50 min.

Krigen i Ukraine har placeret energipolitikken solidt i forgrunden i Europa. I Tyskland sætter regeringen nu gang i en nødplan, der skal sørge for, at der er nok energi til husholdninger og virksomheder for at kompensere for mulige faldende leveringer fra Rusland. En del af den plan er at genaktivere kulkraftværker.

Og det sender rystelser langt ind i EUs ambitiøse klimaplan. For hvordan vil det så gå med EUs nye klima-importtold, som påfører f.eks. importeret cement, elektricitet og aluminium en klimatold, der svarer til den klimaafgift som EUs egne producenter skal betale for CO2-udledninger.

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt fire danske virksomheder, som hjælper forbrugere med at få kompensation for aflyste og forsinkede flyrejser. Men de politianmeldte virksomheder er uenige og fortsætter ufortrødent deres aktiviteter.

Brita Kvist og Henrik Lerche er værter, Tine Møller Sørensen er dagens redaktør.

www.dr.dk/orientering

Episodetirsdag 21. jun 20221 T 50 min.

EU udgav sidste år en rapport om udbredelsen af pigeomskæring, hvor også Danmark indgår, men den rapport er fyldt med fejl, siger en af medforfatterne til Orientering. Hør om rapport og seneste nyt i sagen om forældreparret, der blev dømt for at lade deres døtre omskære, selvom både forældre og internationale eksperter afviser, at de to piger er blevet omskåret.

Rusland er rasende over, at det baltiske land Litauen tilbageholder byggemateriale i transit fra Rusland til den russiske eksklave, Kaliningrad. Vi ser nærmere på den russiske vrede.

Racismedebatten ruller endnu engang derudaf efter, at partileder for Frie Grønne, Sikander Siddique, blev stoppet af politiet til Folkemødet. Siddique mener, episoden er udtryk for en generel racisme i Danmark, mens andre mener, det er noget pjat, og at politiet bare passede deres arbejde. Men hvornår er noget racisme, og er det virkelig så udbredt i Danmark, som Sikander Siddique giver udtryk for?

Værter: Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen.

Redaktør: Orhan Gökcen.

www.dr.dk/orientering

Episodemandag 20. jun 20221 T 50 min.

Uffe Ellemann-Jensens død natten til søndag berører mange både herhjemme og i udlandet. Især ledere fra de baltiske lande Letland, Estland og Litauen skriver mange fine ord om den tidligere udenrigsminister og formand for Venstre. Vi får historien om Uffe Ellemann-Jensen og Baltikum.

I denne uge vil vi igen kunne se studenter fra gymnasier, handelsskoler og HF køre dyttende og syngende gennem byerne. Men det er en særlig årgang studenter, der nu bliver sendt videre ud i livet. De er blevet omtalt som corona-generationen og har tilbragt en stor del af deres gymnasietid derhjemme, isolerede og med virtuel undervisning. Vi taler med både studenter og lærere om, hvordan det har påvirket dem.

Venstreorienterede Gustavo Petro er blevet valgt som ny præsident i Colombia. Det er første gang, at venstrefløjen får præsidentposten i det sydamerikanske land. Hør om nybruddet i Colombia, der er en del af tendensen med røde regeringer i Sydamerika.

Værter: Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen.

Redaktør: Orhan Gökcen.

www.dr.dk/orientering

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste