Episode
Episode7. sep 20221 T 50 min.P1

Orientering: Prisloft på russisk gas skal presse Rusland og tvinge prisen ned

Orientering Udsyn

onsdag 7. sep 20221 T 50 min.P1

Om denne episode

Europa-kommissionen er fast besluttet på at få energiprisen i EU ned. Derfor foreslår kommissionen i dag et prisloft på russisk gas. Det skal både tvinge prisen ned på gas, samtidig med at det skal ramme den russiske økonomi hårdt. Men hvordan forholder EU-landenes regeringer sig til det forslag?

Den samlede produktion af sol- og vindenergi skal firedobles frem mod 2030. Men hvor skal alle solcellepanelerne opstilles henne? Eksperter peger på, at man kan udnytte pladsen på de større tage rundt omkring i landet. Og for at undgå at skulle transportere strømmen for langt, er det en god idé at opsætte solcellerne tæt på det sted, hvor strømmen skal bruges. Vi har besøgt Nørre Gymnasium i København, der på trods af økonomiske udfordringer har fået solceller på taget og bruger anlæggets data direkte i undervisningen.

Det store spørgsmål for de offentligt ansatte er lige nu, hvem statsminister Mette Frederiksen og Regeringen tænker på, når de taler om, at "særlige grupper skal have mere i løn". Der er nemlig mange andre offentligt ansatte end sygeplejersker og sosu'er, der mener, at de er underbetalte. Vi taler med formand Fængselsforbundets formand, og så spørger vi beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, hvordan de stiller sig over for, at syv ud af otte grupper af offentligt ansatte har en forventning om mere i løn?

Karen Hjulmand og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Linde er redaktør.

www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Indhold

  • TitelTid
  • Europa-Kommissionen vil have prisloft over gas01:19
  • USA: Trump tog ifølge avis dokumenter med hjem om fremmed stats atomvåben09:25
  • Stort forsikringsselskab i kovending: Op mod 200 kvinder står til at få erstatning17:40
Om serien

Orientering Udsyn

189 episoder

Få et originalt perspektiv på de begivenheder, der former verden og opdag de oversete historier, der kommer til at ændre verden.

RSS

Alle episoder i serien

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste