Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie5 episoder

Spiralkampagnen

To journalister kommer på sporet en hidtil glemt "spiralkampagne", hvor danske læger i Grønland opsatte spiral på kvinder og piger helt ned til 13 år. Det viser sig, at historien om spiralkampagnen vokser og vokser, jo mere man graver sig ned i den. Op mod halvdelen af de fødedygtige grønlandske kvinder og piger fik i slutningen af 1960'erne til midt 70'erne opsat spiral, mange tilsyneladende uden at give samtykke. Og det fik store konsekvenser for kvinderne og for Grønland. Men hvem satte kampagnen i gang og hvorfor?

Produceret for DR af MonoMono.

RSS

Alle episoder

Episodefredag 6. maj 202228 min.

Efter en skolelægeundersøgelse bliver Naja Lyberth bedt om at tage op til lægen for at få lagt spiral. Naja er på det her tidspunkt kun omkring 14 år. Hun er en ud af tusindvis af grønlandske kvinder og piger helt ned i folkeskolealderen, der får opsat spiral af danske læger, dengang Grønland er et dansk amt. Hvad skete der? Hvorfor får op mod halvdelen af de fertile grønlandske kvinder lagt spiral på få år?

Tilrettelæggelse: Anne Pilegaard Petersen og Celine Klint.

Lyddesign: Tobias Ingemann.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af MonoMono.

Episodefredag 6. maj 202229 min.

Da lægen Hans Jørgen Fenger tilser en kvindelig patient, der ikke kan få børn, opdager han til sin store overraskelse, at hun har en spiral. En spiral, kvinden selv ikke vidste, hun havde. Og dér ved Fenger, at der er noget galt. Vi opsøger de ældre danske læger, der arbejdede i Grønland i 1960'erne og 70'erne og spørger, hvad de ved om Spiralkampagnen. For hvad havde Danmark gang i?

Tilrettelæggelse: Anne Pilegaard Petersen og Celine Klint.

Lyddesign: Tobias Ingemann.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af MonoMono.

Episodefredag 6. maj 202230 min.

Vi har endelig fået adgang til det lukkede Grønlandsministeriums brune dokumentmapper i Rigsarkivet. Og her, mellem tabeller og notater, finder vi et ganske særligt dokument: Doktor Rosens rapport. Og det er også på Rigsarkivets læsesal, at vi finder sammenhængen mellem kampen for kvinders ret til selvbestemmelse, moderniseringen af Grønland og spiralen. I alt sammen i det lille ord: Familieplanlægning.

Tilrettelæggelse: Anne Pilegaard Petersen og Celine Klint.

Lyddesign: Tobias Ingemann.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af MonoMono.

Episodefredag 6. maj 202231 min.

Arne Øland er i 1975 lærer i Tasiusaq, og han har et problem: Han er bekymret for, at pigerne skal blive gravide, mens de bor på skolen. Men hans ven, der er læge, har en løsning:

De får allesammen spiral, selvom de kun er 14-15 år. Men måtte de danske læger lægge spiraler op uden samtykke fra pigerne eller deres forældre? Var det, der foregik i Grønland ulovligt?

Tilrettelæggelse: Anne Pilegaard Petersen og Celine Klint.

Lyddesign: Tobias Ingemann.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af MonoMono.

Episodefredag 6. maj 202233 min.

Når Elisibanguak Jeremiassen i dag træder ind ad døren til et hospital, vælter følelserne op i hende. Det minder hende om den voldsomme oplevelse på briksen, da hun fik spiral som 13-årig. Og så er der alle de spontane aborter, hun oplevede senere, hvor hun, ligesom flere af de andre kvinder, har haft svært ved at blive mor.

Spiralkampagnen har haft store konsekvenser for mange af de grønlandske kvinder, der blev en del af den. Men var hensigten kun at passe på pigerne, eller handlede det også om kroner og øre for den danske stat?

Tilrettelæggelse: Anne Pilegaard Petersen og Celine Klint.

Lyddesign: Tobias Ingemann.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af MonoMono.

Du synes måske også godt om

  1. Christian føler sig som en qallunaaq - en fremmed i sit eget land

  2. Serie6 episoder

    Ekstreme statistikker har gjort byen synonym med socialt armod

  3. Serie8 episoder

    Verdens bedste lov stiller skarpt på udlændingelovgivningens brogede historie. Fra 1983 da et næsten enigt folketing, inklusive Venstre, Konservative og socialdemokraterne, vedtog dét, nogen kaldte "verdens mest menneskevenlige lov" - til i dag hvor næsten alle på Borgen er enige om at føre en af europas mest restriktive udlændingepolitikker og hvor ikke engang kvoteflygtninge lukkes ind længere.

  4. For enden af en blind vej i nordgrønlands hovedstad Ilulissat bor Villy på 75. Han har boet i Grønland siden 1962. Alt så anderledes ud dengang han som 19-årig kom, for at arbejde som tømrer. Dengang blev danskerne set som hjælpende hænder med gode intentioner, dengang var isbjergene uendeligt høje og havene dækket af en metertyk is hver vinter. Venligheden overfor hjælpen fra syd er nu afløst af en heftig selvstændighedsdebat om at komme fri af Danmark, de store hvide frosne bjerge er svundet ind og de grønlandske fjorde befærdes ikke længere af hundeslæder der stryger over isen, men af krydstogtsskibe med rige turister ombord. Og tiden har også sat sine spor hos Villy. Hvor livet engang syntes uendelig langt, er dets realiteter krøbet ind på den gamle tømrersvend, i form af en konkret forberedelse til når tiden ikke er mere. Villy har bygget sin egen kiste med dertilhørende gravkors. Nu sidder han hver dag i sit værksted alene, får tiden til at gå og venter på at dø.

  5. Serie3 episoder

    En fejlbehæftet atomreaktor ligger og lurer under indlandsisen

  6. Serie8 episoder

    Bliver kvinder virkelig glade af at være tynde? Og er det et kropsideal, de ønsker at give videre til deres døtre, generation efter generation? Selv voksne kvinder med succesfulde jobs, kærester og børn bruger en stor del af deres vågne tid på at bekymre sig om, hvorvidt de er for tykke. Hvorfor? Det har vært og tidligere fotomodel Alberte Clement Meldal inviteret den unge fremadstormende filminstruktør Anna Emma Haudal med til at undersøge. Undervejs skal de møde forfattere, forskere og fagfolk, som med deres viden og holdninger vil kaste nyt lys over kvinders kropsopfattelse og forhåbentlig sætte dem i stand til at skabe nye normer for deres tanker og adfærd.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

  7. Serie3 episoder

    Jens Serup skal forhandle gidsler fri fra Islamisk Stat

  8. Serie5 episoder

    Læger ville kurere angst, impotens og homoseksualitet med LSD

  9. Serie2 episoder

    En ny nationalsocialistisk bevægelse er på vej frem i Danmark. Den Nordiske Modstandsbevægelse, som udspringer fra Sverige, er på få år gået fra at være en relativt anonym organisation til pludselig at sætte dagsorden i den danske presse med demonstrationer, aktivisme og hærværk.

    P1 Dokumentars journalist, Tom Carstensen, som har fulgt de højreradikale og højreekstreme miljøer i mere end et årti, har fået en unik adgang til at følge den nye bevægelse, der tiltrækker flere og flere medlemmer, for at give indblik i deres mål og metoder.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

    Kontakt P1 Dokumentar med Ideer, tips og feedback:

    Mail: p1dokumentar@dr.dk

    Krypteret mail: P1dokumentarDR@protonmail.com

    PGP: http://bit.ly/3b65m5G

    Telefon: +45 87654321

    Krypteret besked via appen Signal: +45 2854 0252

  10. Serie3 episoder

    Shahins liv er blevet en vild kulturel rutsjetur mellem Danmark og Iran

  11. Serie5 episoder

    Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  12. Serie8 episoder

    Var britiske mænd involveret i Islamisk Stats gidsel-likvideringer?