Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie3 episoder

Tys tys, vi er tyske

Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 og de to verdenskrige har skabt et stridigt forhold, sønderjyder og tyskere imellem. Tyskland tabte og Danmark vandt i sidste ende, og det har betydet, at flere tysksindede familier i Sønderjylland efterfølgende har skulle gå stille med dørene.

I P1 Serien Tys tys, vi er tyske fortæller tre sønderjyske familier om den skam, skyld eller splittelse, der har præget dem, fordi en del af familien var tysksindet og valgte nazismen til.

Tilrettelægger: Sara Røjkjær Knudsen

Redaktør: Mette Willumsen

Programansvarlig: Dennis Kragelund

RSS

Alle episoder

Episodetorsdag 14. maj 202027 min.

I mange år har et særligt kapitel i Hans Jørgen Bonnichsens familiehistorie været mørklagt. Onklen blev nazist og henrettet for sine forbrydelser under 2. verdenskrig. Skammen i familien var stor og fortielsen satte ind, hvilket fik følger for hele familien. De to verdenskrige og Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 har præget sønderjyske familier i en grad, som resten af Danmark måske kan have svært ved at forstå. Begivenhederne har skabt et stridigt forhold mellem sønderjyder og tyskere - et forhold infiltreret med splittelse, skyld og skam.

Medvirkende:

Hans Jørgen Bonnichsen, tidl. chef for PET.

Ella Bonnichsen, søster.

Poul Duedahl, Historieprofessor ved Aalborg Universitet.

Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen.

Redaktør: Mette Willumsen.

(Sendt første gang 15. maj 2020).

Episodetorsdag 14. maj 202027 min.

Kirsten Elley voksede op som stridens æble mellem sin tysksindede far og dansksindede mor. Især blev hendes skolegang den helt store kamp, hvor forældrene sloges om at præge Kirsten i enten den tyske eller danske ånd. De to verdenskrige og Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 har påvirket sønderjyske familier i en grad, som resten af Danmark måske kan have svært ved at forstå. Begivenhederne har skabt et stridigt forhold mellem sønderjyder og tyskere - et forhold infiltreret med splittelse, skyld og skam.

Medvirkende:

Kirsten Elley, projektchef ved Flensborg Avis.

Bitten Elley, datter.

Linn Elley, datter.

Poul Duedahl, historieprofessor ved Aalborg Universitet

Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen. Redaktør: Mette Willumsen.

(Sendt første gang 22. maj 2020).

Episodetorsdag 14. maj 202026 min.

Marianne Kley kommer af det tyske mindretal og hendes farfar var en fremtrædende nazist i Haderslev under 2. verdenskrig. Hun har i store dele af sit liv haft en fornemmelse af, at folk dømmer hende kollektivt for tyskernes krigsforbrydelser. De to verdenskrige og Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 har præget sønderjyske familier i en grad, som resten af Danmark måske kan have svært ved at forstå. Begivenhederne har skabt et stridigt forhold mellem sønderjyder og tyskere - et forhold infiltreret med splittelse, skyld og skam.

Medvirkende:

Marianne Kley, korrespondent.

Finn Jacobsen, ingeniør.

Nanna Kley, datter.

Ida Kley, datter.

Poul Duedahl, historieprofessor ved Aalborg Universitet

Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen. Redaktør: Mette Willumsen.

(Sendt første gang 29. maj 2020).

Du synes måske også godt om

  1. Morten Nielsen var digter og modstandsmand. Han døde en tragisk død som 22-årig i 1944. For eftertiden bliver han besættelsestidens poetiske martyr og helt. Hidtil har beretningen om hans død været, at pistolen gik af ved et uheld. Men mysteriet om Morten Nielsen viser sig at være meget større, end den historie vi kender.

    Tilrettelæggelse: Martin Grønne.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  2. Serie4 episoder

    Da en journalist flytter til Sønderjylland for at arbejde på DR's redaktion i Aabenraa, så støder han på kilder, som bliver ved med at nævne det samme navn - H.P. Hanssen. Et navn som tilflytteren aldrig har hørt om, og i starten er han også ret lige glad med H.P. Hanssen. Men alting ændrer sig, da journalisten falder over en bog, som kalder H.P. Hanssen for en "demokratisk frontfigur", som kan sammenlignes med Stauning. Et glemt ikons livshistorie oprulles, og det skal vise sig, at H.P. Hanssens hårde arbejde med at genforene Sønderjylland med Danmark langt fra falder i god jord hos alle.

  3. Serie2 episoder

    En ny nationalsocialistisk bevægelse er på vej frem i Danmark. Den Nordiske Modstandsbevægelse, som udspringer fra Sverige, er på få år gået fra at være en relativt anonym organisation til pludselig at sætte dagsorden i den danske presse med demonstrationer, aktivisme og hærværk.

    P1 Dokumentars journalist, Tom Carstensen, som har fulgt de højreradikale og højreekstreme miljøer i mere end et årti, har fået en unik adgang til at følge den nye bevægelse, der tiltrækker flere og flere medlemmer, for at give indblik i deres mål og metoder.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

    Kontakt P1 Dokumentar med Ideer, tips og feedback:

    Mail: p1dokumentar@dr.dk

    Krypteret mail: P1dokumentarDR@protonmail.com

    PGP: http://bit.ly/3b65m5G

    Telefon: +45 87654321

    Krypteret besked via appen Signal: +45 2854 0252

  4. Serie5 episoder

    Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  5. Serie4 episoder

    Anders har tabt alle sine penge på gambling. Han blev suget ind i bettingverdenen, mistede sig selv og blev ludoman. Nu vil hans to gode venner Albert og Magnus vinde de tabte penge tilbage sammen med Anders - men de vil gøre det uden at gamble. Det lyder umiddelbart umuligt, men drengene har tricks i ærmet. De er matematiknørder og har hørt om kreative metoder, man kan udfordre systemet på. Samtidig vil de prøve at finde ud af, hvilke kræfter der er på spil i bettingbranchen.

    Medvirkende: Albert Skovgaard Bisgaard, Magnus Levinsen og Anders Tafteberg Sørensen.

    Tilrettelægger og producer: Nicholas Durup Thomsen.

    Mix: Emil Rothstein-Christensen.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  6. Serie6 episoder

    En radio-feature serie i seks dele.

    En tidlig morgen finder Eva sin tyske ex-kæreste død i en feriehytte ved Ribe. Den døde er en tidligere Stasi-agent, Eckardt Nickol. Få måneder før sin død fortalte han Anna Elisabeth Jessen, at han frygtede for sit liv. Sammen med en tysk kollega prøver hun at finde ud af, hvad der skete.

    En produktion fra Westdeutscher Rundfunk i samarbejde med DR 2017.

  7. Serie5 episoder

    Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.

  8. For nylig fandt Anders Gantriis en kasse med breve, der havde været væk i årevis. Kassen var fyldt med breve fra en årelang korrespondance med forfatteren og filosoffen Villy Sørensen.

  9. Serie6 episoder

    Efter at have set dokumentarfilmen 'Det Røde Kapel', (2009) tager den førtidspensionerede kok, Ulrich Larsen (f.1976) kontakt til filmens instruktør, Mads Brügger og tilbyder ham at infiltrere den dansk-nordkoreanske venskabsforening. Udstyret med et kamera, og under dække af at lave en intern film om foreningens arbejde, stiger han hurtigt i graderne, og bliver snart en del af den internationale venskabsforening, Korean Friendship Association (KFA). Sammen med den fiktive forretningsmand 'Mr. James' graver Ulrich sig langsomt, men sikkert ind mod kernen af det nordkoreanske regime, og afslører styrets omfattende engagement i handel med våben og narkotika. En rejse der blandt meget andet bringer dem til Nordkorea, Uganda, Jordan og Spanien.

    Serien tager udgangspunkt i Mads Brüggers dokumentarserie 'Muldvarpen', der havde premiere 11.oktober 2020.

    Medvirkende: Ulrich Larsen, Muldvarpen.

    Mads Brügger, Filminstruktør.

    Peter Engel, Producer.

    Jim LaTrache-Qvortrup, Mr. James og

    fotograferne: Jonas Berlin og Heine Kaarsberg.

    Produceret for DR af Wingman Media.

  10. Serie6 episoder

    I en uge har Mikael Bertelsen boet på Danmarks største plejehjem, Sølund, ved Søerne i København.

    I en serie på seks afsnit oplever Bertelsen livet på Sølund, med åben mikrofon, og hans helt særlige og originale interviewteknik.

  11. Serie6 episoder

    Arian er 24 år og har aldrig haft et tæt forhold til sin far. Når han kigger rundt på sine venner, er der heller ikke rigtig nogen af dem, der kender deres fædre. Hvorfor er det så normalt, at fædre zoner ud af deres sønners liv? Hvorfor virker de så ligeglade?

    HALLO FAR er seks historier om sønner, der er blevet svigtet af deres fædre. Sammen med Arian råber de op om, hvor ondt det gør at vokse op med en far, der forsvandt.

  12. Serie5 episoder

    I 2005 blev læge Søren Ventegodt landskendt for sine behandlermetoder. Han blev udskammet og fordømt af medier og den brede offentlighed. Dækningen var hektisk, og sagen var kompleks. Her, 14 år efter, rejser journalisten Iben Maria Zeuthen op til Søren på hans gård i Blekinge for at undersøge: Hvem er egentlig manden, de kaldte Doktor Klam?

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.