Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie6 episoder

Beethovens Strygekvartetter ifølge Kristian Leth

En radiofonisk rejse, der tager afsæt i Den Danske Strygekvartets opførelse af alle Beethovens 16 strygekvartetter ved en koncertcyklus over seks aftener. I dialog med musikforskere og musikere går Kristian Leth tæt på skabelsen af Beethovens ikoniske strygekvartetter, tæt på myterne om kvartetterne og tæt på musikkens tidløse kvaliteter - på en kunst, der stiller skarpt på den menneskelige eksistens i sin reneste form.

RSS

Alle episoder

Episodemandag 22. okt 201850 min.

Struktur og mirakler.

Hvad er en strygekvartet, hvor kommer genren fra? Efter Haydn og Mozart så Beethoven sig som fornyer. Men hvorfor tog det Beethoven 30 år, før han overhovedet turde begynde at komponere kvartetter? Og hvad betyder det, at de første seks er "mere kvartet end Beethoven"? Rejsen ud i et univers bestående af noget af den største musik begynder her.

Tilrettelæggelse: Kristian Leth.

www.dr.dk/p2

(Sendt første gang 22. oktober 2018).

Episodetirsdag 23. okt 201850 min.

Dødsmasken.

Beethoven var selv med til at skabe sin myte som den vrede, frie, plagede kunstner. En myte han selv fremførte i alt fra hvordan han blev malet til hvordan han blev opfattet af sine samtidige. Men hvem var han egentlig? Og hjælper det musikken at se ham som en genial gud? Eller er der en anden, lige så imponerende men mere menneskelig komponist bag ved den maske, vi kender?

Tilrettelæggelse: Kristian Leth.

www.dr.dk/p2

(Sendt første gang 23. oktober 2018).

Episodeonsdag 24. okt 201857 min.

Frihed og selvstændighed.

Med opus 59 prøver Beethoven ikke at toppe fortidens strygekvartetter mere. Han gør bare det, han har lyst til. Han er fri. Reaktionen i samtiden var blandet. Beethoven var den første af de tre store komponister, Mozart, Haydn og ham, der aldrig var ved et hof. Men hvor uafhængig var han egentlig? Og hvilken betydning har det, for vores blik på kunstens evne til at være kompromisløs og ærlig?

Tilrettelæggelse: Kristian Leth.

www.dr.dk/p2

(Sendt første gang 24. oktober 2018).

Episodetorsdag 25. okt 201857 min.

Det nye dogme.

Hvad skal musikken egentlig? Skal den gøre lytterne glade? Skal den opfylde æstetiske regler? Eller skal den udtrykke noget inderligt, noget smukt og tidløst? Beethoven er en af hovedfigurerne i den romantiske fortælling om kunstens rolle som noget tidløst og sandt. Hvad venter vi af fremtiden? Bliver verden et bedre sted?

Tilrettelæggelse: Kristian Leth.

www.dr.dk/p2

(Sendt første gang 25. oktober 2018).

Episodefredag 26. okt 201856 min.

På den anden side.

Med de fire sidste kvartetter bevæger Beethoven sig ud forbi - ikke bare reglerne - men forbi sin egen myte og det romantiske narrativ og alle forventningerne til ham som geni. "Skrevet af en døv mand, kan kun lyttes til af døve," som en af hans samtidige sagde. Det er svært at hægte hans sene kvartetter op på den romantiske ide om musikkens ædle fortælling. De slår sig simpelthen i tøjret og blæser på det smukke og letforståelige.

Tilrettelæggelse: Kristian Leth.

www.dr.dk/p2

(Sendt første gang 26. oktober 2018).

Episodelørdag 27. okt 201857 min.

Fremskridt og oplysning.

Hvad er fremskridt? Hvad er udvikling? Er det nye bedre end det gamle? I musik, men også i verden som sådan. Hvor ender Beethovens kvartetter? Med at perfektionere noget? Eller med at destruere det? Er vi blevet klogere? Eller indser vi, at vi intet ved? Ny kompositionsmusik og arven fra Beethoven.

Tilrettelæggelse: Kristian Leth.

www.dr.dk/p2

(Sendt første gang 27. oktober 2018).

Du synes måske også godt om

  1. Fire programmer om Glenn Goulds to indspilninger af Goldbergvariationerne. De har forundret og forarget Bach-elskere. Værket var hans første store udgivelse som ung i 1955, og det var også hans sidste store udgivelse, inden han døde i 1981. Hvad skete der mellem de to indspilninger, og kan man høre det? Hør Kristian Leths portræt af musikeren og komponisten, der ikke ville kaldes pianist.

  2. Serie6 episoder

    Mød morgendagens solister, når de debuterer fra landets konservatorier. Vi har udvalgt de bedste talenter, så du kan få et indblik i, hvad der rører sig blandt den helt unge generation af landets musikere. Vi sender debutkoncert den første lørdag i hver måned.

  3. Serie8 episoder

    Musikkens verden er blevet globaliseret - præcis som resten af samfundet. For 30 år siden var det helt normalt at spille koncerter uden prøve, at drikke ti øl inden en koncert eller at lære at spille med hårdhændede metoder. Henrik Engelbrecht undersøger i otte afsnit de tabte traditioner i dansk musikliv.

  4. Cornelius og Hammer - findes der noget bedre end klavermusik?

  5. Serie17 episoder

    Vi sætter musik til nyheder og giver dagens informationsstrøm andre farver end du er vant til. Vi sender nyheder og begivenheder gennem vores musikfilter og skaber nye sjove tankerum for at forstå og være i vores verden.

  6. Serie5 episoder

    En kvinde ligger i sengen på et lille hotelværelse i København. Hun blotter halsen, ser sig i et lommespejl, og med en skarp barberkniv skærer hun halsen over på sig selv. Året er 1888 og den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et erotisk spil er begyndt. Hun både tilbeder og hader ham, men han er mere kold. Jeg har altid været fascineret af disse mennesker og denne epoke. Nu er det 150 år siden, Georg Brandes for alvor trådte ind på scenen, og jeg opsøger de afgørende steder, hvor Georgs og Victorias drama udspillede sig - og undervejs finder jeg mere, end jeg turde drømme om. Det moderne sammenbrud er i gang.

    Manuskript: Klaus Rothstein.

    Lyddesign: Kim G. Hansen.

    Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.

  7. Serie10 episoder

    Mød kunstnerne bag den klassiske musik i det 20. århundrede

  8. Serie5 episoder

    Er det muligt - gennem musikken - at komme dybere ind i den danske natur? Hvordan lyder den? I Naturens Symfoni undersøger vi gennem fem afsnit, hvordan musikken har beskæftiget sig med den danske natur - fra den tidlige romantik til i dag. Serien er følger temaerne i TV-serien 'Vilde vidunderlige Danmark' på DR1.

    Serien er tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

    I redaktionen Lucas Francis Claver.

    Redaktør er Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt og Hz&Tone.

  9. Serie7 episoder

    Bukseroller og dødsarier - guide til syv vilde operaer fra Operarejsen

  10. Serie3 episoder

    Musikudgivelser der er værd at lægge øre til og kunstnere der er værd at holde øje med.

  11. Serie5 episoder

    Puls er din opdatering på de væsentligste historier og tendenser fra det klassiske musikliv. Vi fokuserer på den klassiske musiks betydning for samfundet, og zoomer ind på hvad et liv i musikkens tjeneste kræver af livsstil, kreativitet og disciplin.

  12. Serie35 episoder

    Velkommen til musikelskernes klub. Som værter på P2 lytter vi til rigtig meget musik, og det elsker vi, for musikken er vores store passion. I denne serie udvælger vi hver især vores absolutte yndlingsmusik til dig, fordi vi gerne vil give vores personlige opdagelser med musikken videre. Vi præsenterer dig for kunstnere, værker og skæringer som du måske ikke har hørt før, og håber at du genopdager musik som du har glemt.

    "Det vi hører" er den ultimative klassiske playliste skabt af nogle af Danmarks mest alsidige musikkendere.