Serie9 episoder

Foyeren

Direkte musik og kulturprogram, der giver perspektiv på tiden og livet lige nu, og bringer dig tæt på en begivenhed i den klassiske musikverden.

Alle episoder

Episodetorsdag 30. mar 20231 T 15 min.

Foyeren åbner i aften porten ind til en magisk verden af drager, troldmænd, fabelvæsner, guder og overnaturlige elementer. Siden romantikken har fantasy fascineret eventyrelskere og skabt en musikalsk verden, der spænder fra Wagner til Williams. Rollespilsentusiast Sarah Sander fortæller om det særlige fællesskab, der kan opstå i de parallelle universer. Komponist Lasse Aagaard inviterer indenfor i sit værksted, hvor han har skrevet musik til fantasyforestillingerne "Skammerens Datter" og "Vildheks". Og P2's Rie Koch indrømmer, at overnaturlige operaer er hendes foretrukne form for eskapisme.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodefredag 24. mar 20231 T 15 min.

Folkeeventyr har været en del af vores kultur i århundreder. Når vi vender tilbage til dem, er det nogle gange med helt nye indsigter. Instruktør Anna Balslev fortæller om at finde alt det grimme frem i Bdr. Grimms grusomme eventyr. Tore Leifer har oversat en samling franske folkeeventyr fra 1600-tallet og har givet dem et drys af moderne moral og fagottist Antti Saalovaara fortæller om Gåsemors fortællinger, som venter i P2 koncerten.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 23. mar 20231 T 15 min.

At have en god ven kan være uvurderligt, hvad enten det er et livsvidne fra børnehavetiden, en betroet kollega eller en 'soulmate', vi kan forstå livet sammen med. Derfor gør det også ondt, når der er kurrer på venskabstråden. Foyeren snakker med venskabsterapeut Johanne Schwensen, der hjælper sine klienter med at reparere - eller afslutte - venskaber, der er gået i hårdknude. Pianist og teaterinstruktør Jacob Beck deler sine erfaringer med konflikter og forsoning i prøvelokalet, og P2's Esben Tange fortæller om komponisten Brahms' komplicerede forhold til livsvennen Joseph Joachim.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodefredag 17. mar 20231 T 15 min.

Chik; et lille ord med tusind fortolkninger. Foyeren studerer begrebet, som giver associationer til forførende, parisisk mode selvom det faktisk har rødder i Tyskland. Tidligere model og moderedaktør Lotte Tegner Freddie forklarer, hvordan chikhed handler om meget mere end lækkert tøj, og pianist Ulrich Stærk fremhæver nogle af verdens chikkeste komponister. P2's koncertvært Celine Haastrup klæder os pænt på til aftenens koncert, der oser af fransk raffinement.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 16. mar 20231 T 15 min.

Titler. De rigtige kan lokke og skabe billeder. De forkerte kan efterlade os kolde, eller værre: blive overset. Aftenens udgave af Foyeren handler om overskriftens forførende kunst. Copywriter og digital strateg Heine Aaen giver tips til, hvordan man kan forføre sin målgruppe allerede fra første linje. Forfatter og lektor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Søren Schauser, fortæller om, hvordan diskussionen "Titel eller ej" delte vandene blandt nogle af historiens største komponister. Og P2's Jakob Marstrand har den særlige opgave at finde på stimulerende programoverskrifter til P2 koncerten.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodefredag 10. mar 20231 T 15 min.

Gaver findes ikke kun til jul og fødselsdag. Foyeren kigger nærmere på de immaterielle gaver, vi giver hinanden, når vi anbefaler kulturprodukter i en overflodstid - det fortæller digital redaktør for Weekendavisen, Mikka Tecsa om.

Komponist og radiovært Lasse Dan Hansen fik hele sit syn på at skrive musik ændret af en bog om gaver. I aftenens P2 koncert skal vi møde en komponist og en violinist, der giver musik til hinanden. P2's Esben Tange fortæller om de to sonningmusikprisvindere, Unsuk Chin og Leonidas Kavakos.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 9. mar 20231 T 15 min.

Musikinstrumenter er designet til at vække forskellige følelser hos os, der lytter. Mens trommen kan få os til at danse og harpen gøre, at vi drømmer os væk, kan celloen med sin charme og varme få hjertet til at smelte.

Speak-coach Ilia Swainson forklarer, hvordan stemmen og den store stryger faktisk er klangligt beslægtede, og musiker Josefine Opsahl demonstrerer, hvordan træinstrumentet både kan være dødcharmerende og råt, kødeligt og dramatisk. Musikjournalist Anne Bro tager os med til Aabenraa, hvor Torsdagskoncerten byder på en uropførelse af et nyt værk for cello.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodefredag 3. mar 20231 T 15 min.

Nogle gange er kun det bedste godt nok og sådan er det i aften i Foyeren. Vi undersøger det ypperligste i gastronomien, instrumenterne og musikkens verden. Verdensmester i chokolade, Mikkel Friis-Holm, fortæller om kun at ville producere med de bedste råvarer og under de bedste forhold - og hvad det har af omkostninger. Guitarist Ole Kibsgaard smed alt hvad han havde i hændende og kørte tværs over landet for at købe den ypperligste guitar og P2's Mathias Hammer gradbøjer det ypperligste når det kommer til musikken.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 2. mar 20231 T 15 min.

Durch, für, gegen, wieder, um. Foyeren handler om det tyske sprog; det poetiske og det filosofiske sprog, som har drillet danske skoleelever i generationer, men som også kan sige noget på måder, som intet andet sprog kan.

Tysk-lektor Birthe Hoffmann indfører os i det tyske sprogs muligheder. Operasanger Brit-Tone Müllertz fortæller om det tyske sprog i musikken. Og P2's tysk-gifte Celine Haastrup deler sin glæde ved tysk kultur.

Vært: Benedikte Granvig.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste