Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Episode
Episode9. nov 20231 T 15 min.P2

Den italiensk-amerikanske forbindelse

Foyeren

torsdag 9. nov 20231 T 15 min.P2

Om denne episode

Mellem omkring 1880 og 1924 immigrerede mere end fire millioner italienere til USA. Med sig over Atlanten tog de deres kultur, kogebøger og kæmpe håb for fremtiden. Det hele røg i den store smeltedigel, der kaldes The United States of America.

I Foyeren har vi i aften fokus på forbindelsen mellem Italien og USA. Forfatter Thomas Harder fortæller om de særlige italienske miljøer (med et strejf af mafia), der opstod i de amerikanske storbyer i starten af forrige århundrede. Trommeslager Søren Frost beskriver den stemning, der opstår, når DR Big Band genskaber Frank Sinatras ikoniske At The Sands-optræden fra 1966. Og P2's Cæcilie Iburg Printzlau varmer op til P2 Koncerten, hvor det Italienske Radiosymfoniorkester spiller amerikansk musik af Ellington, Marsalis og Gershwin.

Vært: Celine Haastrup.

Indhold

Om serien

Foyeren

8 episoder

Direkte musik og kulturprogram, der giver perspektiv på tiden og livet lige nu, og bringer dig tæt på en begivenhed i den klassiske musikverden.

Alle episoder i serien

Episodefredag 24. nov 20231 T 15 min.

Hvordan blev alting egentlig skabt? Det spørgsmål har vi mennesker prøvet at besvare ligeså længe vi har kunne tale og spørge - og undervejs er der kommet mange gode bud på det. Dem dykker Foyeren ned i. Først sammen med journalist Lauge Hendriksen som læser bibelen for første gang og fortæller om at forstå de to skabelsesberetninger på en ny måde. Dirigent Magnus Larsson fremhæver 3 store værker, der alle kredser om skabelsen og P2's Ole Killerich varmer op til aftenens P2 koncert, som også kredser om skabelsesberetninger.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 23. nov 20231 T 15 min.

Mens de fleste nok bruger natten på at sove, bliver de sene timer for nogle en slags portal ind i et anderledes og mystisk rum. I aftenens udgave af Foyeren ser vi nærmere på nattens transcenderende kvaliteter.

Journalist og radiovært Sanne Cigale Benmouyal afslører, hvordan hun og hendes lysvågne, treårige datter finder inspiration magi i timerne før daggry. Sognepræst Christian Monrad fortæller om musikkens rolle ved de populære natkirkearrangementer i Københavns Domkirke, og P2's Celine Haastrup beskriver den rørende transformation, der finder sted i Schönbergs værk "Verklärte Nacht", der er på programmet ved aftenens P2-koncert.

Programvært: Thorkil Jacobsen.

Episodefredag 17. nov 20231 T 15 min.

Hvem vil ikke gerne være unik, uforglemmelig og have massevis af X-faktor? I vores samfund hyldes de særlige talenter med lovsang og medaljer, men det koster også at være særlig. I aftenens udgave af Foyeren snakker vi med caster Jette Termann, der i et halvt århundrede har været med til at spotte nogle af de skolebørn, der senere blev store børnestjerner. Operasanger Steffen Jespersen fortæller om fordele og ulemper ved at være en af Danmarks meget sjældne kontratenorer. Og mundharpespiller Mathias Heise introducerer P2 Koncerten, som sætter spot på ham selv og et andet dansk musikerunikum, accordionist Bjarke Mogensen.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 16. nov 20231 T 15 min.

Jo ældre vi bliver, jo mere har vi levet. I aften dykker Foyeren ned i den vidsom der kommer ud af et levet liv, men også det, man ikke kan lære videre til andre. Professor i anvendt filosofi Finn Thorbjørn Hansen tager os tilbage til de antikke Grækeres livsklogskab. Anne Margrete Dahl, sanglærer og forstander på Operaakademiet fortæller om at trække på sin egen levede erfaring over for nye elever og P2's Rie Koch bringer os tættere på torsdagskoncertens livskloge dirigent, 96-årige Herbert Blomstedt.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodefredag 10. nov 20231 T 15 min.

Kriser opstår - også på scenen. Men så er der heldigvis nogen der kan træde til og redde situationen. I dagens Foyeren kan du møde forestillingsleder Birgitte Schmølker, som skal holde trådene samlet og showet i gang, også når strømmen svigter, og tæppet ikke vil gå op ... hvis hun da ikke skal på scenen og afbryde det hele. Og du kan møde slagtøjsspiller Gert Sørensen, der fortæller om en prestigefyldt turne, hvor både solister, dirigent og program måtte skiftes ud undervejs.

Vært: Celine Haastrup.

Medvirkende:

Birgitte Schmølker, forestillingsleder.

Gert Sørensen, slagtøjsspiller DR Symfoniorkesteret.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 9. nov 20231 T 15 min.

Mellem omkring 1880 og 1924 immigrerede mere end fire millioner italienere til USA. Med sig over Atlanten tog de deres kultur, kogebøger og kæmpe håb for fremtiden. Det hele røg i den store smeltedigel, der kaldes The United States of America.

I Foyeren har vi i aften fokus på forbindelsen mellem Italien og USA. Forfatter Thomas Harder fortæller om de særlige italienske miljøer (med et strejf af mafia), der opstod i de amerikanske storbyer i starten af forrige århundrede. Trommeslager Søren Frost beskriver den stemning, der opstår, når DR Big Band genskaber Frank Sinatras ikoniske At The Sands-optræden fra 1966. Og P2's Cæcilie Iburg Printzlau varmer op til P2 Koncerten, hvor det Italienske Radiosymfoniorkester spiller amerikansk musik af Ellington, Marsalis og Gershwin.

Vært: Celine Haastrup.

Episodefredag 3. nov 20231 T 15 min.

Året har 16 måneder, og de fem af dem er november - i hvert fald ifølge digteren Henrik Nordbrandt. For mange er denne grå og våde årstid tung at komme igennem, men skal vi kæmpe imod mørket, eller skal vi overgive os? Foyeren byder på novemberhjælp til selvhjælp. Forfatter Solvej Balle fortæller om sin prisvindende bogserie hvor hovedpersonen sidder fast d. 18. november. Musiker og radio- og tv-vært Katrine Muff Enevoldsen deler yndlingsmusiknumre, der stabiliserer hendes novemberhumør, og P2's Rie Koch varmer op til P2 Koncerten, der byder på svensk mørkehygge.

Vært: Benedikte Granvig.

Episodetorsdag 2. nov 20231 T 15 min.

Pligt og indflydelse eller en passion for en helt særlig og vigtig sag. Der kan være mange grunde til, at vi stiller op til bestyrelsen - hvad end det er i børnehaven eller en stor kapitalfond. I aftenens udgave af Foyeren er bestyrelsesarbejdet øverst på dagsordenen.

Partner i analysebureauet Analyse og Tal, Sarah Steinitz, giver et indblik i, hvor meget magt de 5.500 største danske bestyrelser faktisk har i Danmark. Politiker Bertel Haarder inviterer os indenfor i Det Kgl. Teaters bestyrelse og P2's Rie Koch, som sidder for enden af bordet ved aftenens torsdagskoncert, kigger forbi og fortæller om det særlige "chairman"-værk, der er på programmet.

Vært: Benedikte Granvig.

Du synes måske også godt om

  1. Serie4 episoder

    Puls er din opdatering på de væsentligste historier og tendenser fra det klassiske musikliv. Vi fokuserer på den klassiske musiks betydning for samfundet, og zoomer ind på hvad et liv i musikkens tjeneste kræver af livsstil, kreativitet og disciplin.

  2. Serie6 episoder

    Mød morgendagens solister, når de debuterer fra landets konservatorier. Vi har udvalgt de bedste talenter, så du kan få et indblik i, hvad der rører sig blandt den helt unge generation af landets musikere. Vi sender debutkoncert den første lørdag i hver måned.

  3. Serie17 episoder

    Vi sætter musik til nyheder og giver dagens informationsstrøm andre farver end du er vant til. Vi sender nyheder og begivenheder gennem vores musikfilter og skaber nye sjove tankerum for at forstå og være i vores verden.

  4. Serie8 episoder

    Musikkens verden er blevet globaliseret - præcis som resten af samfundet. For 30 år siden var det helt normalt at spille koncerter uden prøve, at drikke ti øl inden en koncert eller at lære at spille med hårdhændede metoder. Henrik Engelbrecht undersøger i otte afsnit de tabte traditioner i dansk musikliv.

  5. Serie7 episoder

    Bukseroller og dødsarier - guide til syv vilde operaer fra Operarejsen

  6. Serie4 episoder

    Museum for ørerne.

    Benedikte Granvig og Thorkil Jacobsen tager dig med rundt på landets museer. Hver uge et nyt museum, tre særlige genstande og tre stykker håndplukket musik.

  7. Serie2 episoder

    Du fortjener lidt musikalsk forkælelse til eftermiddagens sene time. Med afsæt i de klassiske hits tager vært Tina Rømer dig ud mod nye musikalske horisonter - slæng dig i sofaen og nyd ulvetimen sammen med gamle kendinge og nye venner.

  8. Serie6 episoder

    I Pingpong mødes to kulturpersonligheder i en samtale om et emne, de begge er stærkt optaget af.

    Tilrettelæggelse Diana Bach og Carsten Ortmann.

  9. Serie4 episoder

    Spørg om Alt er P2's musikbrevkasse. Der er så meget, man kan undre sig over i musikkens verden: Mystiske traditioner, instrumenter og komponister. Send dine spørgsmål til os, så sørger vi for svar og godt selskab. Skriv til mailomalt@dr.dk

  10. Serie3 episoder

    Musikudgivelser der er værd at lægge øre til og kunstnere der er værd at holde øje med.

  11. Serie5 episoder

    Komponisten Sandra Boss skal skrive et nyt værk til guitaristen Jonas Egholm, der er Årets P2 Talent. Jonas vil gerne fortælle en historie med musikken og undgå ridser på sin dyrebare guitar - og han er skeptisk over for værker, der er alt for effektbaserede.

    Sandra får tit visuelle idéer, og vil gerne arbejde med at påføre guitaristen ekstra lange negle - hun er inspireret af nail art, klør og vildskab. Hvordan kommer det til at gå?

    Tilrettelæggelse: Malene Wichmann og Rie Koch.

  12. Serie5 episoder

    En kvinde ligger i sengen på et lille hotelværelse i København. Hun blotter halsen, ser sig i et lommespejl, og med en skarp barberkniv skærer hun halsen over på sig selv. Året er 1888 og den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et erotisk spil er begyndt. Hun både tilbeder og hader ham, men han er mere kold. Jeg har altid været fascineret af disse mennesker og denne epoke. Nu er det 150 år siden, Georg Brandes for alvor trådte ind på scenen, og jeg opsøger de afgørende steder, hvor Georgs og Victorias drama udspillede sig - og undervejs finder jeg mere, end jeg turde drømme om. Det moderne sammenbrud er i gang.

    Manuskript: Klaus Rothstein.

    Lyddesign: Kim G. Hansen.

    Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.