Serie5 episoder

Naturens Symfoni

Er det muligt - gennem musikken - at komme dybere ind i den danske natur? Hvordan lyder den? I Naturens Symfoni undersøger vi gennem fem afsnit, hvordan musikken har beskæftiget sig med den danske natur - fra den tidlige romantik til i dag. Serien er følger temaerne i TV-serien 'Vilde vidunderlige Danmark' på DR1.

Serien er tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

I redaktionen Lucas Francis Claver.

Redaktør er Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af Filt og Hz&Tone.

RSS

Alle episoder

Episodesøndag 12. apr 202057 min.

Skoven har gennem tiderne optaget mange komponister. Den har været et tilflugtssted, hvor man kunne finde en særlig ro og inspiration. I dette afsnit tager vi dybt ind i skoven og undersøger den særlige musik, der udspringer af heraf. Vi er i selskab med Rasmus Zwicki, en af komponisterne bag musikken til TV-serien 'Vilde vidunderlige Danmark', der selv har gået ture i skoven for at finde inspiration.

Tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

I redaktionen Lucas Francis Claver.

Redaktør er Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af Filt og Hz&Tone.

Episodesøndag 19. apr 202057 min.

Havet omkring Danmark rummer både skønhed og farer. Der findes masser af musikalske skildringer af havet, som beskriver det smukke, det dramatiske og farlige. Og så findes der komponister, der lader musikken trænge dybt ind i selve havets lyd. I dette afsnit af Naturens Symfoni kommer vi ud på det dramatiske Vesterhav, som det bliver skildret af Hakon Børresen. Dybt ind i havets egen klang med Per Nørgaard. Og endelig skal vi til Færøernes voldsomme atlanterhavskyst med komponist Sunleif Rasmussen, der finder sit tonemateriale direkte i naturen.

Naturens Symfoni er tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

Produceret for DR af Filt og Hz&Tone.

(Sendt Første gang 10. maj).

Episodesøndag 26. apr 202057 min.

Danmark er et land uden høje bjerge. Det åbne landskab er næsten helt fladt og består mest af marker så langt øjet rækker. Alligevel har kunstnere og komponister gennem tiden tillagt de åbne vidder, som udgør Danmark, en særlig betydning: fra Niels W. Gades romantiske skildringer et særligt dansk landskab. Til Ole Bushs musikalske undersøgelser af landskabets flade struktur. Og så har den flade jord sin egen kammertone, som seismologer kan aflæse - og som komponister skriver musik med.

Tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

Produceret for DR af Filt Cph og Hz&Tone.

(Sendt første gang 17. maj).

Episodesøndag 3. maj 202057 min.

Smukke skovsøer og rislende bække er beskrevet i mange musikalske værker. Musik, der idylliserer en særligt 'dansk' natur. Men hvordan komponerer man en ny musik, der kan beskrive søer og vandløb uden at falde i en fælde af kitsch og brølende kronhjort ved skovsø? Komponist Rasmus Zwicki måtte balancere mellem fortidens romantik og en moderne kølighed, da han komponerede sin musik til TV-serien Vilde vidunderlige Danmark.

Tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

Produceret for DR af Filt Cph og Hz&Tone.

(Sendt første gang 24. maj).

Episodesøndag 10. maj 202057 min.

Byen er på mange måder det modsatte af natur. Og musikken, der tager udgangspunkt i byen, har også meget ofte handlet om byens teknologi, fart og maskiner. Men nyere komponister er begyndt at betragte naturen og byen på en ny måde. I takt med at mennesket har sat sit aftryk overalt på kloden, giver det måske ikke længere mening at tale om naturen og kulturen som to forskellige ting? Hør om den første elektroniske musiker i Danmark, Else Marie Pade, og mød komponisterne Bent Sørensen og Jacob Kierkegaard, der på forskellig vis beskæftiger sig med byen - og naturen - i deres musik.

Tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

Produceret for DR af Filt Cph og Hz&Tone.

(Sendt første gang 31. maj).

Du synes måske også godt om

  1. Serie3 episoder

    Suzanne Ibstrup var Danmarks første kvindelige slagtøjsspiller og en rollemodel for dem, der kom efter. Mens hendes elever så op til hende, kæmpede hun selv for at blive anerkendt af andre. Historien handler om at stå på skuldrene af en pioner, om at have et forbillede - og om at være ét.

  2. Serie27 episoder

    Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske.

    Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden.

    I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt.

    DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.

  3. Serie35 episoder

    Booster er et program for iværksættere og alle andre, der forfølger en drøm. Hver uge tager to erfarne iværksættere, kreative Trine Hansen og driftige Mads Peter Veiby imod en iværksætter, som får sparring og et konstruktivt puf i ryggen.

  4. Serie5 episoder

    Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.

  5. Mit navn er Anna Emma Haudal, og jeg er filmmanuskriptforfatter. Her i serien Blod, sved og skabertrang taler jeg med en række kunstnere fra min egen generation. Til fælles har de en erfaring med at finde rodfæste og skabe sig en identitet som kunstnere. Og så har de hver især noget, jeg ikke har.

  6. Serie2 episoder

    Vand gemmer på et uendeligt antal muligheder!

  7. Serie5 episoder

    Hvad betyder ideologi for politikerne i dag? En klods om benet? En flammekaster? En historisk forpligtelse? Mød fem stærke ideologer - fra socialisme til nationalkonservatisme - i samtaler om den værdipolitiske ild, og om den kunst, der står deres hjerte og hjerne nærmest.

    Vært: Klaus Rothstein.

  8. Serie5 episoder

    I en tid med corona, lockdown og kaos i verden kan køkkenet være et mentalt pauserum, hvor du kan finde fokus, skærpe sanserne og aktivere fjerne minder. I denne serie møder radiovært Mikkel Rønnau en række mennesker, der har viet deres liv til mad. Sammen skal de tale om, hvad maden og madlavning kan gøre ved os i en hektisk tid og sammen tilberede en ret, som har en form for terapeutisk effekt, som alle kan få noget ud af.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  9. Serie8 episoder

    Hvad optager danskerne, og hvad får os til tasterne i vrede- og glædesudbrud?

    Hvad betyder ord - og hvad ligger bag dem? Ville man sige det samme til folk, hvis man stod ansigt til ansigt?

    Kan vi samle Danmark om et debatkodeks?

    Det spørger vi en række danskere - kendte og helt almindelige - om i denne programserie.

  10. Uffe Ellemann-Jensen fortæller sine erindringer, som blev optaget på Vartov i København i efteråret 2007.

  11. Serie5 episoder

    Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  12. Det var med temmelig stor bekymring, at Alberte Clement Meldal modtog beskeden om, at netop hun skulle lave en serie om menneskets forhold til naturen. For hun har for længst mistet troen på, at mennesket overlever de naturforandringer, som det har sat i gang. Naturen kommer til at grille eller oversvømme os. Den kommer til at udslette os. Totalt. Det er det, hun frygter. Så hvor findes der håb? Jo, Alberte har ringet til en ven. Det er bioetiker Mickey Gjerris. I 8 episoder undersøger de sammen, hvordan man gennem forundring og ansvarlighed over for naturen kan skabe en ny fortælling om et liv, som kan føles meningsfuldt og godt midt i angsten for fremtiden.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste