Episode
Episode13. maj 20221 T 45 min.P2

Aktiv dødshjælp i operaen

Puls

fredag 13. maj 20221 T 45 min.P2

Om denne episode

Søndag er der premiere på operaen 'Manualen', der undersøger emnet aktiv dødshjælp. Louise Alenius står bag, og hun er inspireret af debatten om den dømte danske læge Svend Lings' kontroversielle selvmordsvejledning. Kom med til prøverne, og mød Louise Alenius.

Ensemblet K!ART spiller koncerter, hvor de bl.a. er inspireret af naturens organiske lyde. Mød lederen af ensemblet til en snak om musikkens rolle i forbindelse med klimaudfordringerne.

Vært: Max Fage-Pedersen.

www.dr.dk/p2

Indhold

Om serien

Puls

10 episoderP2

Din ugeguide til klassisk musik med nyheder og anbefalinger.

Vært:

www.dr.dk/p2

Alle episoder i serien

Episodefredag 24. jun 20221 T 45 min.

En ny bog fortæller historien om dansk elektronisk musik fra 1928-1980. I den periode gik elektronisk musik fra at være en eksperimenterende raritet til at være mainstream i pop og electronica. Mød forfatteren Jonas Olesen, der også selv er komponist og lydkunstner. Mød også fløjtenisten Marianne Thomsen Clement, der netop er debuteret fra Det Jyske Musikkonservatorium. Vi spørger om hun er klar til livet på den anden side af den trygge konservatorietilværelse.

Vært: Max Fage-Pedersen.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 17. jun 20221 T 45 min.

Samuel Mariño er mandlig sopran. Dem er er der ikke mange af, men nu er Mariño klar med sit første album på det fine pladeselskab Decca, der aldrig tidligere har udgivet en mandlig sopran. Er der en bølge på vej? Vi taler stemmetyper, opera og kønsroller med Mariño, og med den unge instruktør Anna Sofie Keller, og den danske kontratenor Morten Grove Frandsen.

Trioen Heathcliff består af tre unge musikere som bor sammen på Frederiksberg i København. For nylig vandt de førsteprisen i en international Brahms-konkurrence. Vi møder pianisten Jonathan Siahaan i trioens lejlighed, til en snak om romantiske dybder, store følelser og det at leve midt i musikken.

Vært: Max Fage-Pedersen.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 10. jun 20221 T 45 min.

Danmarks største musikpris, Léonie Sonning Musikprisen, skal endnu engang uddeles, og prismodtageren bliver den franske anerkendte pianist, Pierre-Laurent Aimard. Et navn, der vil klinge ukendt i mange menneskers ører. Er den klassiske musikverden ved at lukke sig om sig selv? Det mener en musiker. Puls tager debatten. Puls er også med, når Klang Festival åbner for børnehavebørnenes madkasser spækket med musik ved årets Klang Festival for avantgarde musik. Men er avantgarde musik noget for børn? Puls taler også med professor og koncertpianist Søren Rastogi, der lige har været i Singapore for at indspille stort anlagt orkestermusik - af den danske komponist, Paul von Klenau. Men hvorfor i Singapore?

Medvirkende:

Gabriella Meinert-Medici, leder af Genklange.

Esben Tange, formand for Léonie Sonning Musikfonden.

Jakob Weber, slagtøjsspiller.

Søren Rastogi, koncertpianist.

Vært: Rie Koch.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 3. jun 20221 T 45 min.

12 sangere der ligger i en svømmehal og synger. Hvad er meningen? Og hvordan holder man tonerne med ørerne under vand?

Puls er med i svømmehallen til prøver på værket CRAWL CRAWL CRAWL med musik af Lil Lacy. Et værk der vil undersøge grænserne for den moderne velfærdsstat og hvordan gør det lige det?

Og så - ta-ta-ta-daaaa!!! - er det i dag det afgøres hvem der vinder det internationale komponistgrandprix, Rostrum. Hvordan er det gået med de tre danske tre værker? Max Fage Pedersen er med direkte fra afgørelsen i Palermo

Hør også om et nyt album med dansk musiks enfant terrible Niels Viggo Bentzon. Var han ikke næsten glemt? Jo, men Carl Nielsen Kvintetten er klar med et nyt album med værker der aldrig har været indspillet. Hvorfor det? Mød Kenny Staskus fra kvintetten.

Vært: Celine Haastrup.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 27. maj 20221 T 45 min.

Nordisk Råds Musikpris, Polar Music Prize, Rostrum Grand Prix for komponister. Dagens Puls er spækket med priser og nomineringer. Og der er nogle ting at lægge mærke til: Udover nye, spændende navne, så er der sket noget med kønsbalancen og komponisterne, hvor 8 ud af de 12 nominerede til Nordisk Råds Musikpris nu er kvinder. Puls spørger, hvilken betydning det har. Puls besøger også én af de komponister, der har fået et værk nomineret: SØS Gunver Ryberg for værket Whyt 030. Danmark nåede ikke finalen i det internationale Melodi Grand Prix, som Ukraine vandt. Men PULS lader det danske håb leve og ser frem mod den kommende uges komponist-grand-prix: Rostrum, som finder sted på Sicilien, hvor musikalske kulturer kæmper i helt nyskreven musik.

Medvirkende: SØS Gunver Ryberg, komponist. Peter Bruun, komponist. Juliana Hodkinson, komponist og forperson for dansk komponistforening. Max Fage-Pedersen, P2medarbejder og jurymedlem Rostrum.

Søren Schauser, forfatter og musikskribent.

Vært: Rie Koch.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 20. maj 20221 T 45 min.

Lige for tiden kører 'Historien om Danmark og Grønland' på DRTV. Men hvordan ser musikscenen ud? I PULS spiller jeg grønlandsk rap og indie og et ret fedt stykke ny musik af Anannguaq Gerstrøm. Mød Andreas Otte, der spiller koncerter i Grønland, og har undervist i musik ved Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.

En ny russisk film om komponisten Tjaikovskij sætter spot på hans homoseksualitet. Filmen er i spil til de Gyldne Palmer ved filmfestivalen i Cannes. Vi spørger Matilde Kimer, hvad man siger til filmen i Rusland.

Gæster: Andreas Otte, PhD, underviser, musiker med speciale i Grønland.

Matilde Kimer, udenrigskorrespondent DR.

Brian Friisholm, festivalleder Artos.

Vært: Celine Haastrup.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 13. maj 20221 T 45 min.

Søndag er der premiere på operaen 'Manualen', der undersøger emnet aktiv dødshjælp. Louise Alenius står bag, og hun er inspireret af debatten om den dømte danske læge Svend Lings' kontroversielle selvmordsvejledning. Kom med til prøverne, og mød Louise Alenius.

Ensemblet K!ART spiller koncerter, hvor de bl.a. er inspireret af naturens organiske lyde. Mød lederen af ensemblet til en snak om musikkens rolle i forbindelse med klimaudfordringerne.

Vært: Max Fage-Pedersen.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 6. maj 20221 T 45 min.

En klassisk koncert koster kassen. Udgifterne er mange: Musikerne, sal, personale - og nodeleje! Ja, det hedder det, hvis orkestre og ensembler skal spille især nyere musik. Nodelejen er så stor en udgift, at orkestre simpelthen afstår fra at spille særlige værker. Hør om koncerter, der aldrig bliver og hvorfor, når PULS sætter fokus på den skjulte udgift: Nodeleje. PULS har også seneste lyd fra forestillingen Drømmedøden, der får premiere i Esbjerg i weekenden, ligesom et orkesterakademi ser dagens lys i Danmark for første gang.

Medvirkende:

Nicolai Engstrøm, forlaget Wilhelm Hansen.

Gabriella Bergman, Esbjerg Ensemble.

Asbjørn Keiding, DEOO.

Josefine Opsahl, komponist.

Peter Lodahl, Musikchef Cph Phil.

Feride Gillesberg, initiativtager og sanger.

Vært: Rie Koch.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 29. apr 20221 T 45 min.

Lydkunst er en demokratisk kunstform, siger folkene bag SPOR festivalen i Aarhus. Og i år har festivalen placeret en række lydværker ude i byrummet. Vi kigger på og lytter til nogle af værkerne, og taler med kuratorerne.

På Det Kgl. Teater i København er der premiere på operaen 'Næsen', skrevet af en kun 22-årig Sjostokovitj. Hør mere om den satiriske og systemkritiske opera om en næse, der stikker af fra sin ejermand.

Mød også forfatter og komponist Karl Aage Rasmussen, som står bag en ny bog om komponisten Haydn.

Medvirkende: Fra SPOR festivalen: Anna Berit Asp Christensen, Anne Marqvardsen og Raquel Castro - Fra Det Kgl. Teater: Sanger Palle Knudsen.

Vært: Max Fage-Pedersen.

www.dr.dk/p2

Episodefredag 22. apr 20221 T 45 min.

Poul Høxbro kender til vikingetidens musikinstrumenter, og spiller selv på forskellige horn og fløjter fra den tidlige musikhistorie. Han har været konsulent på den biografaktuelle film 'The Northman', og indspillet lyde og musik til filmen. Mød Poul Høxbro til en snak om vikingernes musik, og Hollywoods ønsker til musikken i en vikingefilm.

Du kan også møde to af musikerne i ensemblet Wooden Elephant. De er klassisk uddannede, men i ensemblet spiller de deres egne personlige og moderne bud på albums fra rock- og indie-musikken.

Vært: Max Fage-Pedersen.

www.dr.dk/p2

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste