Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

 • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
 • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
 • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
 • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
 • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
 • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
 • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
 • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
 • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
 • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
 • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
 • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
 • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
 • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie15 episoder

I skyggen af...

Vi frydes, dåner og benoves over jazzens største albummer, som mange af os kan blive enige om fortjener sin plads i spotlyset.

Men har vi overset noget bag kulissen?

Hver uge vil Ida Rud invitere en gæst i studiet, som med sig i lommen har et værk fra en artist, som står i skyggen af hovedværket.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Redaktør: Kasper Christensen.

RSS

Alle episoder

Episodesøndag 27. aug 202357 min.

I året 2000 besluttede filmjournalisten Casper Christensen sig for, at nu ville han dyrke jazz. Så han tog rundt i Københavns genbrugsmusikbutikker for at shoppe musik og endte på et tidspunkt med at hive et album frem fra hylderne, der havde et cover, der appalerede til ham. Det forestillede Manhattans skyline om natten. Han kendte hverken titel, endsige kunstneren, men med hjem røg det - og han blev ærlig talt lidt skuffet, da han lyttede til det første gang. Alligevel har det fundet en særlig plads i hans hjerte.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Casper Christensen.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 20. aug 202357 min.

Det kan godt være, at Goodluck Casper til daglig er vært og tilknyttet til P8 Jazzs søsterkanal P6 Beat - men han har en kæmpe kærlighed til jazz. På spørgsmålet om, hvilket album, der er det bedste i verden, svarer han prompte: "Interstellar Space af John Coltrane". En plade han opdagede i en sværperiode i sit liv, hvor den vilde og kaotiske freejazz formåede at give hans kaotiske indre ro.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Goodluck Casper.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 2. jul 202357 min.

med Kat Jarby og albummet "Gling-Gló" af Björk Guðmundsdóttir & tríó Guðmundar Ingólfssonar.

Kat Jarby har i mere end 15 år arbejdet med musik, og navnlig eksperimenterende musik ligger hendes hjerte nær. En af de kunstnere, der har betydet noget helt særligt, er islandske Björk, og det er ikke kun hendes hovedværker, men også mere snævre og kuriose ting, der vækker Kats begejstring, som fx det oversete jazz-værk "Gling-Gló".

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Kat Jarby.

Redaktør: Kasper Christensen.

Komponisten og sangeren Signe Høirup Wille-Jørgensen husker rummet og vejret den dag, hun første gang stiftede bekendtskab med Joni Mitchell. Albummet der blev sat på var "The Hissing of Summer Lawns", og det blev på så utrolig mange måder en åbenbaring for den unge sanger, for hvem en ny musikalsk verden, mulighed og forbillede viste sig.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Signe Høirup Wille-Jørgensen.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 18. jun 202357 min.

Sanger og komponist Nana Rashid blev helt enkelt dybt forelsket i musikken fra Melanie De Biasio fra første gang, hun hørte hende. Hun havde en følelse af, at den her musik, den vil hun ikke dele med nogen som helst. En følelse, der indtil videre er varet ved på alle de udgivelser, som den belgiske sanger og komponist har udgivet. Heldigvis vil hun alligevel gerne dele ud af sin begejstring for kunstneren, og har derfor taget albummet "Lilies" med i dagens udsendelse.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Nana Rashid.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 4. jun 202357 min.

Kira Skov kender selv til det at fortolke jazzmusikere. Hun har sunget flere hyldestkoncerter til Billie Holiday, selv om hun ellers mere slår sine tøjler indenfor rockmusikken. Derfor er der nærmest et slægtskab mellem hende og Bob Dylan, der i 2015 indspillede et album med fortolkninger af Frank Sinatras sange. Et album med en Bob Dylan, der tydeligt nyder at synge, og som samtidig viser en smuk sårbarhed i stemmen.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Kira Skov.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 28. maj 202357 min.

Anna Kathrines storebror har haft en enorm indflydelse på hendes musiksmag, og det var ham, der i sin tid introducerede hende til neosoul-sangeren Jill Scott. Særlig hendes live-album har været en kæmpe indflydelse på hendes egen sang og musik, da hun gik rundt hjemme på teenageværelset og sang med til albummet og på den måde fik sangen og musikken ind under huden.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Anna Kathrine Rask.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 21. maj 202357 min.

Når Kirstine Stubbe Teglbjærg lagde sig til at sove som barn, så var det ofte til lyden af jazz. Faren samlede nemlig sine venner i stuen og spillede løs fra The Real Book. Når familien var samlet ved særlige lejligheder, så røg der også ofte jazz på anlægget, når aftenerne blev lange, og særlig Miles Davis' album Someday My Prince Will Come har fulgt den danske sanger siden da.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Kirstine Stubbe Teglbjærg.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 14. maj 202357 min.

Da Mads og hans kammerat hørte om én, der solgte ud af sine plader i forbindelse med en flytning, tog de derhen for at snuse. Da Mads spurgte sælger, hvilken plade han skulle tage med hjem, fik han anbefalet Roy Ayers "Vibrations". På det tidspunkt hørte han mest hiphop, så det var en stor og positiv overraskelse, der ventede ham, da først nålen ramte skiven og musikken strømmede ud af højtalerne.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Mads Fisker.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 7. maj 202357 min.

Faktisk rynkede Clara Bryld på næsen ad Prince og hans musik, da hun var teenager. Alligevel købte hun et album af ham nærmest i blinde, fordi hendes ven sagde, at det udkom, og at det var lidt hemmeligt. Dét appellerede til den unge musiker - og hun elskede albummet. Det åbnede døren for, at hun lyttede til meget mere af Princes' musik, men The Rainbow Children har en helt særlig plads i hendes hjerte.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Clara Bryld.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 30. apr 202357 min.

En god ven præsenterede Karen Duelund Guastavino for kunstneren Lhasa de Sela, og det er blevet til en vedvarende kærlighedstur med den unge musiker, der desværre blev syg og døde kort efter sit tredje og sidste album Lhasa, som også er det, dagens gæst sætter fokus på. Hun fortæller blandt andet, hvordan det har hjulpet hende med sin egen sorg og samtidig inspireret hende til sit eget debutalbum.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud

Gæst: Karen Duelund Guastavino

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 16. apr 202357 min.

En lykkelig tilfældighed gjorde, at Anne Dirks fik fingrene i Joni Mitchell-albummet Wild Things Run Fast. Hendes stedmor havde nemlig to udgaver på vinyl, lige da Anne havde fået sin første pladespiller, så den blev naturligt indlemmet i hendes spæde samling - selv om den faktisk ved første lyt udfordrede hende lidt.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Anne Dirks.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 2. apr 202357 min.

En tilfældigt samtale i et øvelokale i Aarhus blev skelsættende for multiinstrumentalisten Jeremy Troy. Mødet med den elektroniske jazz-duo Baduns musik blev skelsættende og nærmest livsomvæltende for den nysgerrige kunstner, for hvem en ny verden åbnede sig.

Gæst: Jeremy Troy.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 26. mar 202357 min.

Jazz og Peder Pedersen er måske ikke lige to ting, der er oplagte sammen, men den kreative musikvideo- og reklamefilminstruktør m.m. har en kæmpe kærlighed til navnlig ét instrument. Nemlig hammondorglet. I dagens udsendelse fortæller han om, hvordan mødet med organisten Jimmy Smith var kærlighed ved første nær-fatale lyt.

Gæst: Peder Pedersen.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 26. feb 202357 min.

Ved første øjekast kan det synes lidt specielt, at en jazzguitarist tager et album med anført af altsaxofonisten Paul Desmond. Men det er da også guitaristen Jim Hall, der medvirker på skiven, og som ofte spillede sammen med Paul Desmond, der umiddelbart var tiltrækningen for Johannes Wamberg. Men det er blevet et af dem, han sætter på, når han trænger til noget musikalsk inspiration og general velvære.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Johannes Wamberg.

Redaktør: Kasper Christensen.

(Genudsendelse fra den 26. februar).

Du synes måske også godt om

 1. Serie15 episoder

  Hver uge retter P8 JAZZ-værterne spotlyset mod ét specifikt jazzalbum

 2. Serie5 episoder

  USA er symbolet på den frie verden, men nationen er også grundlagt på slaveriet. Det skaber et paradoks, der har fulgt landet siden dets fødsel - frihed og lighed har ikke været for alle. Gennem tiden har sorte musikere insisteret på at fremvise vrangsiden af den amerikanske drøm. Musikken står tilbage som vidnesbyrd på de sortes barske virkelighed. Serien Oh Freedom! går helt tæt på fem centrale protestsange og kaster et blik på raceproblematikken i USA fra slaveriet helt op til i dag.

 3. Serie1 episode

  Vært: Ida Rud.

 4. Serie5 episoder

  Med Sjæl har soul-musikken fået et hjem på P8. Kom med rundt i hele sjælens anatomi historisk og genremæssigt med Karen Rosenberg bag mikrofonen.

  Produceret for DR af Munck Studios København.

 5. Serie4 episoder

  Er du klar til weekenden? I Vistis Weekendguide tager Jonas Visti dig med på en musikalsk tour de force gennem ugens åndehul, hvor du kan blive klar til dansegulvet, få leveret soundtracket til fyraftens-øllen, og varmet op til den lumre lørdag, inden du til sidst heales for dine eksistentielle søndagskvaler dagen derpå. Rigtig god weekend!

  Vært: Jonas Visti.

  www.dr.dk/p8jazz

 6. Serie20 episoder

  Formiddag For Evigt hylder jazzens evige gyldighed. Vært Niels Christian Cederberg holder dig i hånden på hverdagsrejsen fra fortid til fremtid og tilbage igen.

 7. Det her er historien om, hvordan verdens vildeste musikform har været med til at præge vores samfund og den musik vi lytter til i dag. Fra dengang hvor banjoer og saxofoner var en trussel mod borgerskabet. Til tiden i 50erne og 60erne hvor Danmark blev et verdenscentrum for jazz. Hvordan den forgrenede sig ud i alle mulige andre genrer, og helt frem til i dag, hvor jazzen er mere levende end nogensinde. En fortælling om store kunstnere og vilde personligheder, om sex, racisme, forargelse, druk og stoffer.

  Produceret for DR af Filt Cph.

  Sæson 2 (5 episoder) kommer til sommer.

 8. Serie5 episoder

  Klodens roligste og mest fløjlsbløde aftentoner, med Jonas Visti

 9. Serie10 episoder

  Der er slam på potten, franskbrød med tandsmør og jazzmusik i æteren hver lørdag og søndag formiddag fra kl. 10-13, når Frederik Korfix skænker kaffen og sætter nålen i vinylen.

 10. Serie1 episode

  Når Jazzen Danser er stedet hvor musikken får hofterne i bevægelse. Hvor de store klassikere føles nødvendige for selvsikre trin, hvor glemte grooves og stepsko støves af, og hvor jazzen tager livtag med andre genrer. Jens Rasmussen er din vært, dansepartner og udfordrer.

  www.dr.dk/p8jazz

 11. Serie4 episoder

  Stil ind fredage på P8 Jazz og lyt til en kunstner du måske - måske ikke kender. Fredage sender På scenen nemlig en hel koncert, med udvalgte kunstnere, lige til at gå på weekend på. Vært Stine Schwennesen, ta'r dig igennem og fortæller lidt om aftenens kunstner inden koncerten.

 12. Serie2 episoder

  Tjek ind i Klubben på P8 JAZZ. Dit radiofoniske musikfællesskab hvor det eneste du skal gøre for at blive medlem er, at slå ørerne ud og lægge hverdagens strabadser på hylden. Karen Mukupa og Karen Rosenberg styrer slagets gang - velkommen i klubben.