Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

 • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
 • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
 • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
 • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
 • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
 • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
 • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
 • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
 • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
 • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
 • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
 • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
 • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
 • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie12 episoder

I skyggen af...

Vi frydes, dåner og benoves over jazzens største albummer, som mange af os kan blive enige om fortjener sin plads i spotlyset.

Men har vi overset noget bag kulissen?

Hver uge vil Ida Rud invitere en gæst i studiet, som med sig i lommen har et værk fra en artist, som står i skyggen af hovedværket.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Redaktør: Kasper Christensen.

RSS

Alle episoder

Episodetorsdag 2. nov 202357 min.

Rickie Lee Jones griber på albummet "Pop Pop" ud efter den amerikanske sangskat. Det er et album, som jazzsanger Marie Mørck hev med ind og dyrkede på teenageværelset, men det er dertil et, der var en del af hendes allertidligste lydtapet. Da "Pop Pop" udkom, klarede det sig kommercielt mest dårligt af Rickie Lee Jones værker på daværende tidspunkt.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Marie Mørck.

Redaktør: Kasper Christensen.

(Sendt første gang 22. januar).

Episodetorsdag 26. okt 202357 min.

Ugens gæst Anna Roemer fremhæver Jakob Bros album "Sidetracked", blandt andet fordi guitaristen har formået at skabe et utroligt innovativt album, der trods sine 18 år på bagen kunne være lavet i dag. Jakob Bro har været stilskabende for en særlig nordisk lyd og sprængt rammerne for, hvad der opfattes som jazz.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Anna Roemer.

Redaktør: Kasper Christensen.

(Sendt første gang 29. januar).

Episodetorsdag 12. okt 202357 min.

Ugens gæst har taget det fyrretyvende album med fra den flittige pianist Herbie Hancock. Det er et album, der nemt kan drukne i mængden af kvalitet fra pianisten, men det fandt vej til Mathias Heises ører i teenageårene og er blevet der lige siden takket være sit stærke lineup af musikere og forrygende og personlige fortolkninger fra Herbie Hancock.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Mathias Heise.

Redaktør: Kasper Christensen.

(Sendt første gang 12. februar).

Episodetorsdag 5. okt 202357 min.

Trommeslageren og komponisten m.m. Emil de Waal blev fuldstændigt betaget og opslugt af albummet We Want Miles, da han var cirka 16 år. Det var hans første rigtige møde med Miles Davis, denne jazzens legende, men selv om han senere dykkede ned i mere af hans musik, så står netop dette live-album som noget helt særligt og formativt for den danske musiker.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Emil de Waal.

Redaktør: Kasper Christensen.

(Sendt første gang 19. marts).

Episodesøndag 27. aug 202357 min.

I året 2000 besluttede filmjournalisten Casper Christensen sig for, at nu ville han dyrke jazz. Så han tog rundt i Københavns genbrugsmusikbutikker for at shoppe musik og endte på et tidspunkt med at hive et album frem fra hylderne, der havde et cover, der appalerede til ham. Det forestillede Manhattans skyline om natten. Han kendte hverken titel, endsige kunstneren, men med hjem røg det - og han blev ærlig talt lidt skuffet, da han lyttede til det første gang. Alligevel har det fundet en særlig plads i hans hjerte.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Casper Christensen.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 20. aug 202357 min.

Det kan godt være, at Goodluck Casper til daglig er vært og tilknyttet til P8 Jazzs søsterkanal P6 Beat - men han har en kæmpe kærlighed til jazz. På spørgsmålet om, hvilket album, der er det bedste i verden, svarer han prompte: "Interstellar Space af John Coltrane". En plade han opdagede i en sværperiode i sit liv, hvor den vilde og kaotiske freejazz formåede at give hans kaotiske indre ro.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Goodluck Casper.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 2. jul 202357 min.

med Kat Jarby og albummet "Gling-Gló" af Björk Guðmundsdóttir & tríó Guðmundar Ingólfssonar.

Kat Jarby har i mere end 15 år arbejdet med musik, og navnlig eksperimenterende musik ligger hendes hjerte nær. En af de kunstnere, der har betydet noget helt særligt, er islandske Björk, og det er ikke kun hendes hovedværker, men også mere snævre og kuriose ting, der vækker Kats begejstring, som fx det oversete jazz-værk "Gling-Gló".

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Kat Jarby.

Redaktør: Kasper Christensen.

Komponisten og sangeren Signe Høirup Wille-Jørgensen husker rummet og vejret den dag, hun første gang stiftede bekendtskab med Joni Mitchell. Albummet der blev sat på var "The Hissing of Summer Lawns", og det blev på så utrolig mange måder en åbenbaring for den unge sanger, for hvem en ny musikalsk verden, mulighed og forbillede viste sig.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Signe Høirup Wille-Jørgensen.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 18. jun 202357 min.

Sanger og komponist Nana Rashid blev helt enkelt dybt forelsket i musikken fra Melanie De Biasio fra første gang, hun hørte hende. Hun havde en følelse af, at den her musik, den vil hun ikke dele med nogen som helst. En følelse, der indtil videre er varet ved på alle de udgivelser, som den belgiske sanger og komponist har udgivet. Heldigvis vil hun alligevel gerne dele ud af sin begejstring for kunstneren, og har derfor taget albummet "Lilies" med i dagens udsendelse.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Nana Rashid.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 4. jun 202357 min.

Kira Skov kender selv til det at fortolke jazzmusikere. Hun har sunget flere hyldestkoncerter til Billie Holiday, selv om hun ellers mere slår sine tøjler indenfor rockmusikken. Derfor er der nærmest et slægtskab mellem hende og Bob Dylan, der i 2015 indspillede et album med fortolkninger af Frank Sinatras sange. Et album med en Bob Dylan, der tydeligt nyder at synge, og som samtidig viser en smuk sårbarhed i stemmen.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Kira Skov.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 28. maj 202357 min.

Anna Kathrines storebror har haft en enorm indflydelse på hendes musiksmag, og det var ham, der i sin tid introducerede hende til neosoul-sangeren Jill Scott. Særlig hendes live-album har været en kæmpe indflydelse på hendes egen sang og musik, da hun gik rundt hjemme på teenageværelset og sang med til albummet og på den måde fik sangen og musikken ind under huden.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Anna Kathrine Rask.

Redaktør: Kasper Christensen.

Episodesøndag 26. feb 202357 min.

Ved første øjekast kan det synes lidt specielt, at en jazzguitarist tager et album med anført af altsaxofonisten Paul Desmond. Men det er da også guitaristen Jim Hall, der medvirker på skiven, og som ofte spillede sammen med Paul Desmond, der umiddelbart var tiltrækningen for Johannes Wamberg. Men det er blevet et af dem, han sætter på, når han trænger til noget musikalsk inspiration og general velvære.

Vært og tilrettelægger: Ida Rud.

Gæst: Johannes Wamberg.

Redaktør: Kasper Christensen.

(Sendt første gang 26. februar).

Du synes måske også godt om

 1. Serie5 episoder

  USA er symbolet på den frie verden, men nationen er også grundlagt på slaveriet. Det skaber et paradoks, der har fulgt landet siden dets fødsel - frihed og lighed har ikke været for alle. Gennem tiden har sorte musikere insisteret på at fremvise vrangsiden af den amerikanske drøm. Musikken står tilbage som vidnesbyrd på de sortes barske virkelighed. Serien Oh Freedom! går helt tæt på fem centrale protestsange og kaster et blik på raceproblematikken i USA fra slaveriet helt op til i dag.

 2. Serie16 episoder

  Hver uge retter P8 JAZZ-værterne spotlyset mod ét specifikt jazzalbum

 3. Det her er historien om, hvordan verdens vildeste musikform har været med til at præge vores samfund og den musik vi lytter til i dag. Fra dengang hvor banjoer og saxofoner var en trussel mod borgerskabet. Til tiden i 50erne og 60erne hvor Danmark blev et verdenscentrum for jazz. Hvordan den forgrenede sig ud i alle mulige andre genrer, og helt frem til i dag, hvor jazzen er mere levende end nogensinde. En fortælling om store kunstnere og vilde personligheder, om sex, racisme, forargelse, druk og stoffer.

  Produceret for DR af Filt Cph.

  Sæson 2 (5 episoder) kommer til sommer.

 4. Serie21 episoder

  Formiddag For Evigt hylder jazzens evige gyldighed. Vært Niels Christian Cederberg holder dig i hånden på hverdagsrejsen fra fortid til fremtid og tilbage igen.

 5. Serie4 episoder

  Stil ind fredage på P8 Jazz og lyt til en kunstner du måske - måske ikke kender. Fredage sender På scenen nemlig en hel koncert, med udvalgte kunstnere, lige til at gå på weekend på. Vært Stine Schwennesen, ta'r dig igennem og fortæller lidt om aftenens kunstner inden koncerten.

 6. Serie1 episode

  Tjek ind i Klub Mukupa. Dit radiofoniske musikfællesskab på P8 JAZZ, hvor det eneste du skal gøre for at blive medlem er, at slå ørerne ud og lægge hverdagens strabadser på hylden. Karen Mukupa styrer slagets gang - velkommen i klubben.

 7. Serie4 episoder

  Klodens roligste og mest fløjlsbløde aftentoner, med Jonas Visti

 8. Serie8 episoder

  Der er slam på potten, franskbrød med tandsmør og jazzmusik i æteren hver lørdag og søndag formiddag fra kl. 10-13, når Frederik Korfix skænker kaffen og sætter nålen i vinylen.

 9. Serie4 episoder

  Er du klar til weekenden? I Vistis Weekendguide tager Jonas Visti dig med på en musikalsk tour de force gennem ugens åndehul, hvor du kan blive klar til dansegulvet, få leveret soundtracket til fyraftens-øllen, og varmet op til den lumre lørdag, inden du til sidst heales for dine eksistentielle søndagskvaler dagen derpå. Rigtig god weekend!

  Vært: Jonas Visti.

  www.dr.dk/p8jazz

 10. Serie22 episoder

  Med silkebløde toner og rolig stemme leverer P8 Jazz den blide start på din dag. Så bliv endelig liggende i sengen og nyd morgenkaffen - så sørger vi for resten!

  Vært: Julian Svejgaard.

 11. Serie1 episode

  Tristessen, lykken, uretfærdigheden og drømmen om en bedre verden. Det er, hvad jazzens Blå Stemmer er fulde af. Josephine Philip serverer den bedste vokaljazz fra øverste, og inderste, hylde - fra crooner til scat og alt det midt imellem.

  Vært og tilrettelægger: Josephine Philip

  Redaktør: Kasper Christensen

 12. Serie4 episoder

  Med Sjæl har soul-musikken fået et hjem på P8. Kom med rundt i hele sjælens anatomi historisk og genremæssigt med Karen Rosenberg bag mikrofonen.

  Produceret for DR af Munck Studios København.