Live lige nu

  • København
  • København

Programmer

Programserier

Serie65 episoder

DR's historiepodcast. Hver uge undersøger vi en afgørende nyere historisk begivenhed. Vi opruller de dramatiske forløb, der gemmer sig bag de velkendte fortællinger, og giver med nutidens øjne et bud på, hvorfor historien gik, som den gik.

Vært og tilrettelægger: Martin Grønne.

Knud Christensen er en 15-årig skoledreng, der går til spejder og læser masser af bøger, da tyskerne invaderer Danmark 9. april 1940. Lige så stille indleder han modstandsarbejdet gennem små drengestreger. Men han vil mere. Og snart finder han sig selv med brandbomber i hånden i Aalborg, klar til at sætte sit liv på spil, 17 år gammel. Historien om Knud Christensen er fortalt af Knuds barnebarn Niels P. York.

Fortæller og tilrettelægger: Niels P. York.

Lyddesign og mix: Mikkel Rønnau.

I redaktionen: Buster Kristensen.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Tak til Claus Bundgård, historiker og lektor ved Roskilde Universitet, og Niels Birger Danielsen, journalist, historiker og forfatter.

Serien er produceret for DR af Filt Cph i samarbejde med NP productions.

God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Serie19 episoder

Hvor mange danske dronninger kender du egentlig?

Der er flere end du tror, for Danmarkshistorien tilhører ikke kun mændene.

I 'Dronningeriget' møder du alle de fantastiske kvinder, der har været tæt på den royale magt gennem tiden.

Værter: Cecilie Nielsen og Emma Paaske.

Kongehuset er en anakronisme. Ifølge al logik skulle det have været afskaffet for længe siden. Men det er her endnu, og 3 ud af 4 danskere er tilhængere af det. Vært Jakob Thygesen griber fat i nogle af de ting ved Kongehuset, som umiddelbart ikke giver mening. Sammen med vidende mennesker undersøger han, hvordan Kongehuset gennem tiderne har manifesteret sig, udviklet sig og betalt nogle dyre lærepenge. Måske giver det en forklaring på, hvordan noget så gammeldags kan eksistere i et moderne demokratisk samfund.

Vært: Jakob Thygesen. Research: Mikkel Skovgaard og Cecilie Nielsen. Lyddesign: Mikkel Rønnau og Niels Malte Lundsgaard Sørensen. Redaktør: Louise Witt-Hansen. Producent: Ida Holten Ebbesen.

Serie6 episoder

Vi fortæller historierne om danske miljø- og klimaaktivisters vildeste og vigtigste aktioner. Fra miljøbevægelsens blev født med bulder og brag i 1969, over gigademonstrationerne mod atomkraft, til den nærmest døde under Cop15 i København i 2009, og til den for nyligt blev genfødt med børnene og de unge i front. Lyt til serien med dine store børn - eller med dine forældre eller bedsteforældre, hvis du er ung - og hør hvordan folk gennem tiden har handlet, når verdens tilstand så håbløs ud.

Produceret for DR af Filt Cph.

God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Serie64 episoder

Vi befinder os altid i historiens slipstrøm. Krige, politiske beslutninger, samfundsmæssige omvæltninger, store ideologier og karismatiske personer fra den ikke så fjerne fortid påvirker i høj grad vores måde at leve på i dag. I 'Kampen om historien' vil Adam Holm og skiftende gæster hver uge forsøge at gå bagom en historisk begivenhed, som fortsat har aktualitet og kalder på stærke følelser og modstridende tolkninger.

Musik: Adi Zukanovic.

Udsendelser

Da dronning Elizabeth d. 2. døde i september i år, var det ikke blot et menneske som gik bort, men også en epoke, der fik en symbolsk afslutning. Dronningen blev født på et tidspunkt, hvor Storbritannien endnu regerede verdenshavene og Union Jack vajede over en fjerdedel af jorden. Men i løbet af hendes 96-årige levetid begyndte det vidstrakte britiske imperium bid for bid at falde fra hinanden. Stadig flere af de såkaldte 'oversøiske besiddelser' vandt selvstændighed i årene efter Anden Verdenskrig.

I dag er Storbritanniens globale betydning en skygge af fordums styrke, men hvorfor er det egentlig gået sådan? Hvordan har det påvirket følelsen af 'britiskhed'? Og hvad er det for en fortidsbearbejdning, der fortsat venter både briterne og folkene i de gamle kolonier?

Det er spørgsmålene i denne uges Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med Stuart Ward, der er professor i britisk imperiehistorie.

Musik: Adi Zukanovic.

I 1978 dør hundredvis af mennesker i en enorm brand i biografen Cinema Rex i det sydlige Iran. Hvordan hænger den her brand sammen med den iranske revolution? Hvorfor er der behov for så store forandringer i Iran netop nu? Og hvad for en virkelighed fører omvæltningerne til?

Martin Grønne: Vært, tilrettelægger, lyddesign og titelmusik.

Christian Vikkelsø Hougaard: Tilrettelægger og faktatjek.

Mikkel Clausen: Redaktør.

"Che er ikke død, selv om hans fjender ønsker det. Hans betydning bliver stærkere i takt med tiden." Sådan lyder det fra Miquel Diaz-Canel, Cubas præsident. Che Guevara er et revolutionært symbol på Cuba - og på t-shirts, der bæres af unge mennesker i Vesten. Hans tilhængere hylder ham som en idealist og frihedskæmper. Hans modstandere derimod kalder ham for undertrykker og morder.

Men hvad handlede hans kamp om? Hvilke bedrifter - og fejltrin - kan vi tilskrive ham? Og har Cubas præsident ret i at Che Guevaras betydning bare bliver stærkere og stærkere? Det er spørgsmålene i denne uges Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med antropolog og latinamerikakender Lasse Yde Hegnet og lektor i spansk og latinamerikastudier Jan Gustafsson.

Musik: Adi Zukanovic.

Episode35 min.

Den 23. oktober 2002 besætter en gruppe tjetjenske terrorister et stort teater i Moskva. Midt under den populære musical Nord-Ost tager de 800-900 mennesker til fange i et 57 timer langt gidseldrama. Men hvad motiverede de unge tjetjenere til en så ekstrem handling, og hvad siger hele forløbet om Putins greb om magten?

Vært & lyd: Martin Grønne

Manus: Mikkel Clausen

Faktatjek: Christian Vikkelsø Hougaard

I 1878 kom de første rigtige fodbolde til Danmark fra de britiske øer. En af de første af slagsen landede på græsplanen på Sorø Akademi, hvor den "forplantede sig med Lynets Hastighed til alle Eleverne og bragte dem til at glemme alt andet for dette nye Fænomen." I dag - 144 år senere - er dansk fodbold blandt det bedste i verden. Der er store forhåbninger til landsholdet under indeværende VM-slutrunde i Qatar, men det lå altså ikke i kortene i den første periode med boldspil i 1880'erne. Der skulle udenlandsk hjælp til.

Så hvem var pionererne, der gjorde dansk fodbold til noget særligt? Hvordan har spillet udviklet sig fra først at stå i skyggen af kricket til nu at være landets absolut mest populære sportsgren? Og hvad kan vi overhovedet bruge historien om dansk fodbolds opblomstring til?

Det er spørgsmålene i denne uges Kampen om historien, hvor Thomas Vinther Larsen taler med forfatter, journalist og tidligere fodboldspiller Morten Bisgaard, som er aktuel med bogen 'Mønsterbrydere' om dansk fodboldtaktiks historie.

Musik: Adi Zukanovic.

Episode25 min.

Den 23. oktober 2002 besætter en gruppe tjetjenske terrorister et stort teater i Moskva. Midt under den populære musical Nord-Ost tager de 800-900 mennesker til fange i et 57 timer langt gidseldrama. Men hvad motiverede de unge tjetjenere til en så ekstrem handling, og hvad siger hele forløbet om Putins greb om magten?

Vært & lyd: Martin Grønne

Manus: Mikkel Clausen

Faktatjek: Christian Vikkelsø Hougaard

USA står på randen af en borgerkrig. Det er en påstand, der ofte har lydt i de seneste år. Det mægtige land på den anden side af Atlanten oplever en stærk politisk polarisering i disse år, og der er dem, der mener, at en borgerkrig i det splittede amerikanske samfund ikke er utænkeligt.

Amerika har som bekendt én gang oplevet en borgerkrig, fra 1861 til 1865 - og det var en blodig affære. Hvilke ligheder og forskelle er der mellem dengang og i dag? Hvordan bruges borgerkrigen i en nutidig politisk kontekst? Og hvem har vundet kampen om borgerkrigens historiefortælling?

Det er spørgsmålene i denne uges Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med lektor i amerikansk historie Niels Bjerre-Poulsen og professor i amerikansk historie Jørn Brøndal.

Musik: Adi Zukanovic.

I 2013 afslørede Edward Snowden, hvordan den amerikanske stat masseovervåger verdens borgere. Men hvorfor indsamler man så meget data, at man aldrig kan nå at analysere det, og hvorfor vælger en 29-årig mand med en god karriere at risikere alt for at afsløre det? I dette afsnit kulminerer Edward Snowdens store flugt, og vi forsøger at konkludere på den vanvittige historie.

Martin Grønne: Vært, tilrettelægger, titelmusik og mix.

Christian Vikkelsø Hougaard: Tilrettelægger, lyddesign og faktatjek.

Mikkel Clausen: Redaktør og manuskonsulent.

Den 11/11 kl. 11 i året 1918 sluttede Første Verdenskrig, dengang den blodigste konflikt menneskeheden havde kendt til. Flere end tyve millioner soldater og civile mistede livet i løbet af fire forfærdelige år. Krigen er især kendt for sine skyttegrave - kilometer efter kilometer, omkranset af pigtråd, sandsække og træbjælker, og med en kvalmende stank af sønderskudte lig, ekskrementer og affald. Det var et univers egnet for rotter, ikke for mennesker.

En ny filmatisering af Erich Marie Remarques berømte roman 'Intet nyt fra Vestfronten' er i denne uge anledningen til at kravle ned i de mudrede og dødbringende skyttegrave. Det gør Adam Holm sammen med historikerne Nils Arne Sørensen og Claus Bundgård Christensen, der begge har beskæftiget sig indgående med Første Verdenskrig og nu også set den nye tyske film.

Musik: Adi Zukanovic.

I 2013 afslørede Edward Snowden, hvordan den amerikanske stat masseovervåger verdens borgere. Men hvorfor indsamler man så meget data, at man aldrig kan nå at analysere det, og hvorfor vælger en 29-årig mand med en god karriere at risikere alt for at afsløre det? I dette afsnit starter Edward Snowdens store flugt.

Martin Grønne: Vært, tilrettelægger, lyddesign og titelmusik.

Christian Vikkelsø Hougaard: Tilrettelægger og faktatjek.

Mikkel Clausen: Redaktør og manuskonsulent.

Som ganske ung blev Italiens nye premierminister, Giorgia Meloni, interviewet af et fransk tv-hold. På spørgsmålet om hvordan hun så på Mussolini, lød svaret sådan her: "Jeg synes Mussolini er en god politiker og der vil ikke komme nogen af hans kaliber i de næste halvtreds år". Historien gentager aldrig sig selv, men som den amerikanske forfatter Mark Twain har sagt, så rimer den nogle gange. Er det måske et sådant rim, vi ser i disse dage i Italien? Meloni står i spidsen for det højreorienterede parti Fratelli d'Italia og er netop taget i ed som premierminister. Og i går var det hundredårsdagen for indsættelsen af en anden højreorienteret premierminister, Benito Mussolini.

Hvilke forskelle og hvilke ligheder er der mellem Meloni anno 2022 og Mussolini anno 1922? Det er den røde tråd i denne uges udgave af Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med ph.d. stipendiat og italienskender Alberte Bové Rud og DRs udlandschef og tidligere Europakorrespondent Niels Kvale.

Musik: Adi Zukanovic.

I 2013 afslørede Edward Snowden, hvordan den amerikanske stat masseovervåger verdens borgere. Men hvorfor indsamler man så meget data, at man aldrig kan nå at analysere det, og hvorfor vælger en 29-årig mand med en god karriere at risikere alt for at afsløre det?

Martin Grønne: Vært, tilrettelægger, lyddesign og titelmusik. Christian Vikkelsø Hougaard: Tilrettelægger og faktatjek.

Mikkel Clausen: Redaktør og manuskonsulent.

Hvem skal stå i spidsen for landet efter valget? Det spørgsmål svirrer over gangene på Christiansborg i disse dage. Om præcis en uge åbner valgstederne rundt omkring i landet. I dagens program vil vi benytte lejligheden til at granske nogle af de statsministre, som har stået i spidsen for Danmark i de sidste hundrede år. Hvilken statsminister sejlede på grund og forliste med sit projekt? Og hvilken statsminister viste sig som en erfaren kaptajn, der kunne læse søkortet og føre den nationale skude sikkert uden om undersøiske skær og lureminer? Kort sagt - hvem var værst og hvem var bedst?

Det er spørgsmålene i Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med Bo Lidegaard og Christian Egander Skov, der begge er historikere og forfattere.

Musik: Adi Zukanovic.

Episode26 min.

I 2013 afslørede Edward Snowden, hvordan den amerikanske stat masseovervåger verdens borgere. Men hvorfor indsamler man så meget data, at man aldrig kan nå at analysere det, og hvorfor vælger en 29-årig mand med en god karriere at risikere alt for at afsløre det? I dette afsnit skifter perspektivet fra whistlebloweren til journalisterne.

Martin Grønne: Vært, tilrettelægger, lyddesign og titelmusik. Christian Vikkelsø Hougaard: Tilrettelægger og faktatjek.

Mikkel Clausen: Redaktør og manuskonsulent.

"Som Stauning sagde: "Vi har ofret nogle principper, men reddet landet'". Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun dykkede ned i historien og refererede til sin forgænger i sin nylige åbningstale til Folketinget. I lighed med Thorvald Stauning står hun i spidsen for et Danmark, som befinder sig i et økonomisk stormvejr og med krigsrummel i horisonten. Men hvad gjorde Stauning egentlig for at undgå kaos? Og er han et eksempel til efterfølgelse eller snarere til skræk og advarsel?

Det er spørgsmålene i denne uges Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med politisk redaktør på Weekendavisen Arne Hardis og historielektor Niels Wium Olesen.

Musik: Adi Zukanovic.

I 2013 afslørede Edward Snowden, hvordan den amerikanske stat masseovervåger verdens borgere. Men hvorfor indsamler man så meget data, at man aldrig kan nå at analysere det, og hvorfor vælger en 29-årig mand med en god karriere at risikere alt for at afsløre det?

Martin Grønne: Vært, tilrettelægger, lyddesign og titelmusik.

Christian Vikkelsø Hougaard: Tilrettelægger, faktatjek.

Mikkel Clausen: Redaktør og manuskonsulent.

  • 1
00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste