Live lige nu

Programmer

Programserier

Anti-rygeren Peter Falktoft vil prøve at komme til bunds i, hvorfor vi i Danmark nu pludselig begynder at ryge mere, og hvad prisen er for os allesammen.

Så længe Peter kan huske, har hans far haft en smøg i munden. Nu lider faren af lungesygdommen KOL, som han langsomt kommer til at dø af. I serien taler Peter ud med sin far om, hvorfor han er havnet i den situation, og hvad han tænker om alt det, Peter finder ud af undervejs.

Værter: Peter og Anders Falktoft.

Tilrettelægger: Nicholas Durup Thomsen.

I redaktionen: Mads Petter Kühnel.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret af Filt CPH.

God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Serie91 episoder

- med Inge Gotved,

Margit Riis-Vestergaard og

Jørgen Riis Poulsen.

Serie8 episoder

En poetisk lydrejse rundt i Danmarks store natur. Luk øjnene og mærk naturen i øret gennem otte korte lydværker.

Produceret af for DR af Filt Cph.

Serie127 episoder

Hvad vil det sige at være sund og rask? Hvordan opstår sygdomme? Og hvorfor kan det næsten ikke blive sygt nok, når mediernes overskrifter varsler om dårlige vaner eller lover nye mirakelkure?

I P1's sundhedsprogram Sygt nok undersøger læge og forsker Maja Thiele trends og tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet.

sygtnok@dr.dk

Udsendelser

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Holder du dit nytårsforsæt? Eller er det svært?

Sygt nok endevender vanens natur, magt og betydning fra hjernens komplekse spil til de helt konkrete ting, du selv kan gøre for at ændre dine vaner.

Medvirkende: David Erritzøe, psykiater og lektor på Imperial College, London og Morten Elsøe, cand.scient. i ernæring og medskaber af Vanecoach-uddannelsen.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Sygt nok

Januar er måneden for afholdenhed med nytårsfortsæt om slankere talje, mindre alkohol og ingen smøger. Men hvordan reagerer din krop, når du prøver at ændre livsstil og holde dig fra ting, du er blevet psykisk eller fysisk afhængig af? Du kæmper mod din værste fjende, din egen krop. Abstinenser er forankret dybt inde i din hjerne. Det har store konsekvenser for kroppen, og for hvor svært det er at ændre indgroede vaner.

Medvirkende Bjarne Elholm, leder af Alkolinjen hos Alkohol og Samfund og Troels W. Kjær, hjerneforsker, overlæge på Sjællands Universitetshospital og professor på Københavns Universitet.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Victoria Touveneau.

Sygt nok

Hvert år kommer flere hundrede danskere til skade med raketter, batterier og andet fyrværkeri.

Antallet af ulykker er dog meget lavere end i 1990'erne, så hvor farligt er fyrværkeri egentlig... Risikerer man liv og lemmer når man køber familiepakken, eller er det mest de høje promiller og det ulovligt krudt, der giver skader? Og hey, skal vi ikke bare have lov til at fyre den af?

I årets sidste Sygt Nok skyder vi os ind på fyrværkeriulykkerne med to gæster, der i den grad har styr på danskernes nytårsløjer.

Medvirkende: Jens Lauritsen, daglig leder af Ulykkesanalysegruppen, og Anders Damm-Hejmdal, lægefaglig chef for vagtcentralen i Region H.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Frederik Bjerre Andersen og Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Sygt nok

Tager vi nissernes og julemandens helbred alvorligt nok? De må da blive svært fejlernærede af at spise risengrød dag ud og dag ind? Hvordan overlever de overhovedet i kulden, helt uden termotøj, og giver den lave statur mon nisserne en fordel?

Kom med ind i jule-videnskaben, hvor vi også ser på de gaver, vi giver til hinanden, og som måske holder hele civilisationen sammen.

Medvirkende: Anders Klostergaard Petersen, lektor i teologi, og Peter Holland-Fischer, overlæge på Aalborg Universitetshospital.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Frederik Bjerre Andersen og Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Der bliver brugt langt færre penge på at behandle en dansker, hvis sygdommen er psykisk, end hvis den er fysisk. Der er groft sagt mere prestige i at kurere kræft end depression. Men nu sker der noget inden for sundhedsvæsenets smertensbarn, psykiatrien: En ny 10-årsplan for området er på trapperne. Folketingets politikere skal finde pengene - og her i programmet ser vi på, hvad planen kan betyde for os allesammen frem mod 2032.

Medvirkende: Merete Nordentoft, overlæge ved psykiatrisk center København og professor i psykiatri ved KU og Mickael Bech, Forsknings- og analysechef i VIVE.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Sygt nok

Har du fået hovedpine, muskelømhed, kulderystelser, feber, diarré og træthed efter en corona-vaccine? Så er det måske bare fordi, du vidste, at andre havde haft de bivirkninger! Selvom tro måske ikke ligefrem kan flytte bjerge, så kan troen faktisk godt flytte dit helbred. Sygt Nok undersøger nocebo, der er placebo-effektens onde tvilling. Den findes ikke bare i al slags medicin, men er i det hele taget et vilkår for os som mennesker.

Medvirkende: Lene Vase, professor i neurovidenskabelig psykologi ved Aarhus Universitet.

Tilrettelæggere: Frederik Bjerre Andersen og Victoria Touveneau.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

sygtnok@dr.dk

Sygt nok

Det gør ondt, det svier - og det er som om, blæren bare ikke bliver ordentligt tømt. Men det gør ikke kun ondt i blæren - Danmark, som ellers er duks rent internationalt ift. antibiotikaforbrug, bruger uforholdsmæssigt meget antibiotika til den pinlige og virkelig irriterende sygdom. Særligt kvinder kender til de bogstavelig talt pisseirriterende blærebetændelser. Men hey, mand, bare vent til du når plejehjemsalderen.

Medvirkende: Anne Holm, postdoc, og Niels Frimodt Møller, professor og klinikchef.

Tilrettelæggere: Victoria Touveneau og Frederik Bjerre Andersen.

Vært: Maja Thiele, læge og frosker.

sygtnok@dr.dk

Episode55 min.
Episode55 min.
Sygt nok

Julemåneden nærmer sig, og det betyder for mange mennesker en anderledes type kost med mere fedt, end vi plejer. Men hvad ved vi egentlig om, hvad fedt i mad betyder for vore sundhed? Findes der sundt fedt og usundt fedt? Ikke ifølge de seneste års forskning. Vi skal sløjfe ideen om, at mættet fedt er usundt, og umættet fedt er godt. I dag kigger forskningen i højere grad på de enkelte fødevarer - og det er godt nyt for flæskesteg med svær og ris à la mande. Medvirkende: Bente Kiens, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og Christina Dahm, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Tilrettelæggere: Victoria Touveneau og Frederik Bjerre Andersen.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Vi ruster os til endnu en vinter med test, sprit og coronarestriktioner. Mens smitten breder sig blandt de uvaccinerede børn og voksne, er en udvalgt gruppe danskere i gang med at få et tredje stik mod sygdommen. Men hvor mange vacciner skal vi mon alle sammen have - og kan man på en gang være træt af sygdommen og sige nej tak til kuren? I dagens Sygt Nok tager vi temperaturen på både vaccinerne og danskernes coronahumør. Medvirkende: Camilla Foged, professor i vaccinedesign, og Michael Bang Petersen, professor og leder af HOPE-projektet.

Vært: Maja Thiele. Tilrettelæggere: Victoria Touveneau og Frederik Bjerre Andersen.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Hvad er det politiske råderum hos regionsrådspolitikerne? Og hvordan kan du påvirke sundhedssystemet ved regionsvalget på tirsdag? I dagens sygt nok prøver vi at forstå hvordan politikerne påvirker vores sundhed i regionerne, som har de helt store ansvarsområder indenfor vores sundhedssystem.

Vært: Maja Thiele.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Sundheds- og ældreområdet ligger højt på danskernes prioriteringsliste, når de skal sætte deres kryds til kommunal- og regionalvalget. Men hvilke sundhedsopgaver er der overhovedet i kommunen? Og hvor meget indflydelse har kommunalpolitikerne egentlig på området? Sygt nok giver et overblik over udfordringerne i samarbejdet med staten og regionerne, så du er bedre klædt på til at sætte dit kryds, hvis du vil præge sundheden i din kommune.

Medvirkende: Sidsel Vinge, konsulent, og Arne Ullum, chefredaktør på NB Kommune.

Vært: Maja Thiele.

Tilrettelæggere: Victoria Touveneau og Frederik Bjerre Andersen.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Efter en regulær skandale skal flere kommuner nu teste for rester af det skadelige fluorstof PFOS i jorden. Men det skum til brandslukning, som har forgiftet husdyr, grundvand og borgere i Korsør, er blot én af mange mulige kilder. Stoffet findes f.eks. også i nye møbler for at gøre dem mindre brandbare. Siden anden verdenskrig har en kemisk revolution gjort vores hverdag nemmere. Men mange af de anvendte stoffer kan forstyrre vores fostre, hæmme hjernens udvikling og give forskellige sygdomme. I dagens Sygt nok giver vi et overblik plus nogle råd til, hvad du selv kan gøre noget ved.

Medvirkende: Tina Kold Jensen, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og Terje Svingen, lektor på Fødevareinstituttet på DTU.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Kræftlæger har forstand på behandlingsforløb med kemoterapi, der hjælper kroppen med at overvinde sygdommen. Men hvad med alle de andre spørgsmål, som rejser sig, når man får en alvorlig livstruende sygdom? Eksistentielle overvejelser besvares måske bedre i kunsten, hvor der er et andet rum for sorg og lindring. I dag i Sygt nok ser vi på, hvad kunst og videnskab betyder for hinanden, og hvordan de kan samarbejde om de svære ting i livet.

Medvirkende: Mette Bøgh Jensen, museumsinspektør på Skagens Kunstmuseer og Adam Bencard, lektor på Medicinsk Museion.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Danske børn bevæger sig mindre. De senere år er der sket et stort fald, så måske er tiden løbet fra skolegang, hvor man skal sidde på sin plads og blive klogere? Folkeskolereformen fra 2014 kræver, at alle børn skal være fysisk aktive i 45 minutter hver dag, men langt fra alle skoler kan leve op til det krav. På Skolernes Motionsdag, hvor de fleste børn er ude og bevæge sig, kigger Sygt nok på, hvordan matematik i fremtiden også kan foregå med kroppen - og på hvad der egentlig findes af forskning på området.

Medvirkende: Arne Astrup, programdirektør for Center for Sund Vægt i Novo Nordisk Fonden og Jacob Wienecke, lektor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Producer: Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Sygt nok

Du bliver generelt ikke mere rask eller mindre syg af at få tjekket dit helbred i et sundhedstjek. Det konkluderer årelang videnskabelig forskning og diskussion. Alligevel stiger brugen af sundhedstjek i den private sektor. Men giver det ikke god mening at få fanget nogle af de spirende sygdomme, inden de når at gøre skade? Medvirkende:

Pia Bay, sundhedschef i forsikringsselskabet Topdanmark.

Annelli Sandbæk, klinisk professor på institut for Folkesundhedsvidenskab på Aarhus Universitet.

Bolette Friderichsen, formand i Dansk Selskab for Almen Medicin og praktiserende læge.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

En ny type medicin mod Alzheimers er blevet godkendt i USA, men vejen til medicinhylderne minder om en thrillerfilm: Flere eksperter har sagt op i protest, og store videnskabelige studier er lukket ned før tid. Balladen har en trist baggrund. Demenssygdomme rammer en af vores allervigtigste identitetsmarkører, når den sletter vores hukommelse. Men antallet af tilfælde er støt stigende, og der har ikke været større gennembrud i behandlingen de seneste 20 år.

Medvirkende:

Dorthe Berntsen, professor i psykologi med speciale i hukommelse på CON AMORE på Aarhus Universitet.

Steen Hasselbalch, professor, overlæge og forskningschef på Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

  • 1
00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste