Live lige nu

Programmer

Programserier

Serie5 episoder

I Danmark udrydder vi systematisk uønskede dyr i naturens tjeneste. Men kan vi tillade os det? Jagten på svaret bringer DR's reporter Tobias Sydradal HELT tæt på fem dyr, som står øverst på Naturstyrelsens most wanted-liste lige nu. De såkaldte invasive arter. Hvad har de gjort for at fortjene samfundets dødsdom? Produceret af DR Viden med støtte fra 15. Juni Fonden, Aage V Jensen Naturfond og Spar Nord Fonden i samarbejde med Naturmødet i Hirtshals.

Det var med temmelig stor bekymring, at Alberte Clement Meldal modtog beskeden om, at netop hun skulle lave en serie om menneskets forhold til naturen. For hun har for længst mistet troen på, at mennesket overlever de naturforandringer, som det har sat i gang. Naturen kommer til at grille eller oversvømme os. Den kommer til at udslette os. Totalt. Det er det, hun frygter. Så hvor findes der håb? Jo, Alberte har ringet til en ven. Det er bioetiker Mickey Gjerris. I 8 episoder undersøger de sammen, hvordan man gennem forundring og ansvarlighed over for naturen kan skabe en ny fortælling om et liv, som kan føles meningsfuldt og godt midt i angsten for fremtiden.

Serie40 episoder

Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Serie8 episoder

En poetisk lydrejse rundt i Danmarks store natur. Luk øjnene og mærk naturen i øret gennem otte korte lydværker.

Produceret af for DR af Filt Cph.

Serie35 episoder

Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske.

Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden.

I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt.

DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.

Serie5 episoder

Er det muligt - gennem musikken - at komme dybere ind i den danske natur? Hvordan lyder den? I Naturens Symfoni undersøger vi gennem fem afsnit, hvordan musikken har beskæftiget sig med den danske natur - fra den tidlige romantik til i dag. Serien er følger temaerne i TV-serien 'Vilde vidunderlige Danmark' på DR1.

Serien er tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

I redaktionen Lucas Francis Claver.

Redaktør er Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af Filt og Hz&Tone.

Serie5 episoder

P1 følger op på "Vilde vidunderlige Danmark" med mere viden og debat og giver lytterne mulighed for at stille spørgsmål til den naturtype, man har oplevet aftenen før på DR1. Gitte Hansen er vært, flankeret af eksperter og naturentusiaster.

Programmet er en del af DR-temaet "Vores natur"

Serie93 episoder

Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen søger den naturlige forklaring på, hvorfor verden ser ud, som den gør, når vi kigger ud ad vinduet eller ser os selv i spejlet.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har blå øjne, hvorfor et næbdyr lægger æg, eller hvorfor træer egentlig har bark?

Der er altid en naturlig forklaring og ikke mindst en god historie bag, som de to biologer brænder for at fortælle.

vildtnaturligt@dr.dk

Serie5 episoder

I Vores Vejr podcast elsker vi vejret. DR Vejrets værter går i dybden med vejrfænomener og ekstremt vejr og taler med danskere, som har haft det helt inde på livet.

Udsendelser

Episode54 min.
Episode54 min.
Guld og grønne skove

Det er markant billigere at reducere CO2-udledningen rundt omkring i fattigere lande. Og da det globale klima jo ikke kender til landegrænser, kan det faktisk være en god forretning for danske virksomheder at investere i skovprojekter uden for Danmark. Men er der reelt tale om en ny form for aflad? Hør om samarbejdet mellem den danske vinduesproducent Velux og Verdensnaturfonden. Hør bæredygtighedschef i Velux, Ingrid Reumert, og generalsekretær i Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, fortælle om arbejdet med at mindske CO2-udledningen ved at plante tropisk skov i bl.a. Myanmar og Uganda. Forinden kommer stifteren af Moderaterne, tidl. statsminister Lars Løkke Rasmussen, og diskuterer behovet for bedre vilkår for grønne investeringer i Danmark. Og hør til sidst direktøren for Samsø Energiakademi, Søren Hermansen, om den ægte energiø, der måske ligefrem var forud for sin tid.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Vildt Naturligt

Stemningen er mørk og trykkende på bunden af oceanernes dybhavsgrave. Men hvad finder forskerne, når de sender specialdesignet udstyr over 10 kilometer ned i dybet? Faktisk mere end man skulle tro. Nogle bakterier stortrives i det iltfattige miljø. Det er vigtigt, fordi de samme bakterier blander sig i CO2-kredsløbet. Men bor der også monstre dernede? Ville oceanforskeren turde tage på ubådstogt i dybet? Og er det rigtigt, at dybhavsgravene trods deres ry som nogle af klodens mest uudforskede områder alligevel er udsat for menneskelig forurening?

Værter: Biologerne Johan Olsen & Vicky Knudsen

Gæst: Professor Bo Thamdrup, Grundforskningscenter for Dybhavsforskning (HADAL), Syddansk Universitet.Producer: Carsten Nielsen.

vildtnaturligt@dr.dk

Episode54 min.
Episode54 min.
Guld og grønne skove

Klimakrisen har vendt op og ned på gamle fronter. Pludselig er kernekraften kommet tilbage som en mulig og klimaneutral øsning, og senest har EU-kommissionen givet grønt lys for den kontroversielle energiform. Måske var det for overilet, da Tyskland og Sverige valgte at fremskynde afviklingen af kernekraft? Eller er det overhovedet en løsning, der er økonomisk rentabel i dag, hvor vindkraft og solceller rent faktisk kan levere endnu billigere strøm? Hør om det højspændte spil med bl.a. atomprofessor Bent Lauritzen og direktør for Tænketanken Europa Lykke Friis. Hør debat mellem de to medlemmer af Europaparlamentet, Venstres Linea Søgaard-Lidell og Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Uanset hvad politikerne mener er kernekraften dog i fuld gang med at blive business: Hør medstifter af Copenhagen Atomics, Thomas Jam Pedersen, om den fagre nye atomforretning.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Vildt Naturligt

Oksebøffer og baconstrimler er noget klimajuks. Men måske kan en del af proteinbehovet hos os og andre kødædere i stedet dækkes af fluer og andre saftige insekter? Det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal have larver og vinger mellem tænderne, beroliger professor Jesper Givskov Sørensen, som selv undersøger potentialet i masseproduktion af den tropiske sorte soldaterflue. Fx ved at se på om fluerne også kan få stress, der går ud over produktionen henne på arbejdet...

Værter: Biologerne Johan Olsen & Vicky Knudsen.

Gæst: Professor Jesper Givskov Sørensen fra Sektion for Genetik, økologi og evolution på Aarhus Universitet.

Producer: Carsten Nielsen.

Episode54 min.
Episode54 min.
Guld og grønne skove

Alle indenrigsfly skal være helt grønne inden 2030. Sådan lyder den himmelstræbende ambition fra statsminister Mette Frederiksen. Men hvor ambitiøst er det egentlig? Hvad kommer det til at koste? Er det reelt bæredygtigt - både rent klimamæssigt og økonomisk? Hør en række erhvervsfolk diskutere de nye forretningsmuligheder i grøn flytrafik. Hør bl.a. Marie Louise Hansen fra Københavns Lufthavn, professor Morten Birkved fra Institut for Grøn Teknologi på SDU og Martin Porsgaard, direktør for NISA (Nordic Initiative for Sustainable Aviation). Dernæst kommer chefen for i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang, i studiet med et opsigtsvækkende budskab: Dansk erhvervsliv er slet ikke så bæredygtigt, som de de selv bilder sig ind. Ressourceforbruget stiger rent faktisk.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Vildt Naturligt

En spøgelsesgrå elg varsler hårde tider på hjemmefronten, og en nærtagende solsort angriber, da der bliver talt grimt om den. Er det tilfældigt eller magisk? Professor Rane Willerslev giver i bogen "Mit magiske træ" eksempler på tegn fra naturen, som han tillægger betydning i sit eget liv. Især efter at corona har tvunget ham ud i den danske natur, som han ellers har betragtet som røvsyg. Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen er naturvidenskabeligt skeptiske - men nysgerrrige. For er der stadig mere mellem himmel og jord, end videnskaben kan forklare? Og vil vi få et rigere forhold til naturen, hvis vi accepterer, at der også er kræfter i spil, som vi ikke nødvendigvis forstår til fulde?

Værter: Biologerne Johan Olsen & Vicky Knudsen.

Gæst: Rane Willerslev, professor i social antropologi og direktør for Nationalmuseet.

Producer: Carsten Nielsen.

vildtnaturligt@dr.dk

Episode57 min.
Episode57 min.
Guld og grønne skove

Klima-omstilling skal måles på pengene. Hvis markederne reagerer, og pludselig ser nye og bedre forretningsmuligheder i den grønne omstilling, sker der noget i virkeligheden. Og omvendt: Hvis markederne slet ikke reagerer, er der ikke rigtigt noget nyt under solen. I årets sidste udgave af 'Guld og grønne skove' samler Lars Trier Mogensen de fire deltagere i det grønne aktiespil. De har hver især investeret 50.000 kroner af deres egne sparepenge i grønne aktier - men hvem har klaret sig bedst ved udgangen af 2021? Er det Lars Løkke Rasmussen, Connie Hedegaard, Tommy Ahlers eller Uffe Elbæk?

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Guld og grønne skove

Det næste erhvervseventyr glimter forude, nærmere bestemt i Syddanmark, hvor den fagre nye teknologi CO2-fangst har potentiale til at kunne skabe mindst lige så mange nye og vellønnede jobs, som samtidig forsvinder den gamle sorte olieindustri. Fremtidens grønne guldgravere skal søge mod Esbjerg. Et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en politisk aftale, der skal sætte skub på CO2-fangsten. Men er der penge i skidtet? Hør debat med professor Brian Vad Mathiesen, direktør for tænketanken Axcel Future Joachim Sperling og cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby. Hør også om Tysklands nye grønne superminister og de dystre udsigter til et kollaps for præsident Bidens store 'Build Back Better'-plan. Debat med tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard og aktiechef i H.C. Andersen Capital Michael Friis. Er og bliver Europa drivkraften i den grønne omstilling?

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Guld og grønne skove

Danmark har haft et forspring i den grønne omstilling med en lang række nu hæderkronede virksomheder, som har været tidligt ude med konkrete løsninger, der mindsker belastningen at klodens klima. Men hvad med de næste generationer af virksomheder? Har vi også nye grønne selskaber på vej, som om 10, 15 og 20 år vil dominere det globale marked for bæredygtige løsninger? Kan og skal løsningerne på klodens ubalance findes her i kongeriget?

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Guld og grønne skove

Der er sket en stille revolution i Danmark i løbet af de seneste dage. Dybbøl Mølle maler ikke længere helt ad helvede til. Tværtimod er der sket et historisk gennembrud for danske vindmøller: For allerførste gang vil en havvindmøllepark blive opført helt uden statsstøtte, altså uden nogen form for tilskud fra skattekroner. Omkostningerne ved at generere en Kwh strøm fra havvindmøller er nu kommet så langt ned, at det ganske enkelt er blevet en god forretning. På rene markedsvilkår. Det er et kommercielt gennembrud - for når der nu kan snurres gode penge på vedvarende energi, ja, så kommer firmaerne strømmende.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode57 min.
Episode57 min.
Guld og grønne skove

Det kan blive dyrt at vente. Dansk erhvervsliv er ved at miste tålmodigheden: S-regeringen og flertallet i Folketinget tør fortsat ikke melde kort og kontant ud, hvordan den grønne omstilling konkret skal ske - og hvordan Danmark billigst og mest effektivt realiserer målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030. De sværeste beslutninger bliver skubbet foran, og danske virksomheder ved derfor endnu ikke, hvad de har at regne med. Hvornår kommer der en højere CO2-afgift? Hvorfor rykker politikerne ikke hurtigere? Klimaminister Dan Jørgensen (S) kommer i studiet og svarer på kritikken. Hør også hvordan han selv investerer.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Guld og grønne skove

Helt grønne - unge og måske naive? Flere unge virksomheder inden for klima-teknologi er endelig begyndt at spire frem i Danmark. På fredag børsnoteres firmaet Hove på First North-børsen. Hør den blot 31-årige direktør Maja Vonsild Jørgensen fortælle om det nye aktieeventyr. Konkurrencen om at være klodens allermest bæredygtige virksomhed har i det hele taget fået haft karakter af et danmarksmesterskab: Den globale gigant inden for fødevareingredienser, Chr. Hansen, er tidligere blevet udnævnt til verdens mest bæredygtige virksomhed, og nu hæves ambitionerne yderligere. Hør chef for bæredygtighed i Chr. Hansen, Annemarie Meisling, fortælle om, hvordan den danske virksomheder forsøger at gå allerforrest i den grønne omstilling. Hør også tidligere klimakommissær Connie Hedegaard om såvel hendes egne grønne aktieinvesteringer som perspektiverne efter COP26. Glimter guldet forude?

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Guld og grønne skove

COP26 blev et flop. De fleste klima-aktier er straks gået i rødt, altså faldet. Markederne forventer kort sagt ikke, at det netop afsluttede COP26-topmøde vil sætte turbo på den grønne omstilling. Snarere tværtimod. Eller hvad? Er der i virkeligheden tegn på reelle gennembrud? Hør hvordan Greenpeace faktisk forlader Glasgow som optimister - og ligefrem roser den danske regering for at gå forrest i bl.a. afviklingen af olie- og gasudvinding. Hør også klimakampens veteran, Jørgen Steen Nielsen fra dagbladet Information, om hvorfor COP26 kan siges at være en banebrydende succes. Han bliver faktisk gladere og gladere for den nye klimaaftale. Til gengæld har revisionsgiganten KPMG netop konkluderet, at Danmark langt fra er verdens grønne foregangsland.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Guld og grønne skove

Pengene bestemmer. Klimatopmødet i Glasgow kan accellerere den grønne omstilling. Men markederne har ikke indregnet noget gennembrud. Tværtimod. Kurserne på flere grønne aktier er dykket under COP26. Men kan poltikernes beslutninger - eller mangel på samme - måles på kursudviklingen? Hør en række grønne aktieanalytikere vurdere effekten af topmødet. Hør også Uffe Elbæk, som er med i det grønne aktiespil: Har han fået solgt sine sorte papirer?

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode57 min.
Episode57 min.
Guld og grønne skove

Alle danskeres pensionskasse vil være Danmarks største grønne investor: 200 mia. kr. skal investeres i klima-omstilling inden 2030. Hør ATP's direktør Bo Foged fortælle om den nye grønne investeringsstrategi. Men hvad er grønne investeringer egentlig? Og er det ikke mere risikabelt? Nej, tværtimod lyder svaret. At investere grønt er faktisk blevet en måde at forvalte penge mere snusfornuftigt. Hør også investor og tidligere Venstre-klimaordfører Tommy Ahlers, som endelig fået optur og grønne tal i sin portefølje i aktiespillet i 'Guld og grønne skove'. Til sidst præsenterer De Radikales næstformand Martin Lidegaard deres nye forslag om at skaffe 75 mia. kr. til grønne investeringer ved at fremrykke beskatningen af kapitalpensioner. Har Radikale fundet en grøn guldgrube?

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Guld og grønne skove

Danmark har sat alle sejl til forud for det globale klimatopmøde COP26, der begynder i den kommende weekend. Hele fem ministre og statsminister Mette Frederiksen er på vej til Glasgow i Skotland. Men hvilken forskel kan lille Danmark gøre på den store klimascene? Hør først tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der selv var vært ved COP15 i København, og dernæst Danmarks klimaambassadør Tomas Anker Christensen, som kan blive en nøgleperson på COP26. Hør også de vidtløftige planer om CO2-fangst: En række danske virksomheder er gået sammen om et nyt forskningscenter, der skal gøre det billigere og mere effektivt at suge drivhusgasser direkte ud af luften.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

  • 1
00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste