Live lige nu

  • København
  • København

Programmer

Programserier

Serie157 episoder

Vi mennesker er mystiske, mærkelige og forunderlige størrelser. Som professor i psykologi har jeg med undren og nysgerrighed undersøgt, hvorfor vi gør, som vi gør. I Brinkmanns briks zoomer jeg ind på tidens herskende tendenser og idéer. Er jeg god nok? Må jeg godt være bange for mørket? Findes der noget større end mig selv?

Vært: Svend Brinkmann.

Danskernes Akademi på P1 sender alle hverdage et kort program med en af ugens aktuelle forskere.

Serie47 episoder

For første gang nogensinde har den amerikanske stat offentliggjort videoer af UFO'er. Ingen ved præcist, hvad der er på videoerne, men det ligner teknologi, der ikke er opfundet af mennesker.

Der flyver altså noget rundt på Jorden, som vi ikke kan forklare, og vi har det på video. Flyvende tallerken undersøger, om der er liv i rummet, og om vi allerede har haft besøg.

Tilrettelægger og vært: Frederik Dirks Gottlieb.

Medvært: Anja C. Andersen.

Musik: Selina Gin.

Foto: Peter Helles.

Produceret for DR af Firkantede Øjne IVS.

Serie15 episoder

Bliver det muligt at bo på Mars i det her årti? For hvad betyder det, når Elon Musk siger, at han vil "besætte" Mars inden 2030? Altså flyve mennesker til, og starte et samfund på, den røde planet, 55 millioner kilometer fra jorden. Er det science fiction eller virkelighed? Alt tyder på det sidste, og meget peger i retning af, at det kan ske chokerende snart. Men hvordan kommer vi dertil, og hvordan bliver en hverdag på Mars? Hvem kommer først, og ville du selv tage afsted? Hvem bliver Generation Mars?

Det undersøger Frederik Dirks Gottlieb og astrofysiker Anja C. Andersen sammen med de ypperste eksperter inden for rumfart.

Vært og tilrettelægger: Frederik Dirks Gottlieb.

Medvært: Anja C. Andersen.

Klipper: Nikolaj Kirk.

Al musik af Selina Gin.

Produceret for DR af Firkantede Øjne ApS.

Serie26 episoder

Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Serie474 episoder

Peter Lund Madsen får hver uge besøg af eksperter i studiet. Alle emner kan blive belyst - lige fra menneskekroppens tarmflora til ekspeditioner på fremmede planeter. Og værten sørger altid for at binde historierne sammen med sin egen personlige ekspertise inden for hjernevidenskab og psykiatri.

Serie85 episoder

Programmør Mikkel Malmberg og gør-det-selv-nørd Esben Hardenberg kortslutter den teknologiske udvikling. Hver uge opfinder de løsninger og søger genveje, som giver lytterne kontrollen over deres digitale liv tilbage.

kortsluttet@dr.dk

Kroppen er god til at fortælle, hvordan den har det. Men det er langt fra alle mennesker, der er gode til at lytte efter. For eksempel ved 300.000 mennesker ikke, de har forhøjet blodtryk. Og en halv million mennesker ved ikke, de har knogleskørhed. Lægens Bord gør dig hver uge klogere på kroppens advarselstegn, så du kan få den rigtige hjælp. Det kan måske redde dit liv.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Serie19 episoder

Hvorfor får et sort hul tiden til at stå stille? Hvorfor lyder mol trist og dur glad? Hvad kan vi bruge Ancient DNA til? Og hvorfor var Titanic den perfekte katastrofe? Det er nogle af de mange spørgsmål, der holder Anna Olrik oppe om natten. I P1 Forklarer får hun besøg af gæster, der har svarene.

Serie14 episoder

En podcast om alle de fascinerende, skræmmende og gakkede historier, der hænger sammen med jagten på at skabe kunstig intelligens. Noget af mest mindblowing, der sker lige nu i verden, handler om AI - der kommer til at ændre vores liv og fremtid på alle mulige måder. Men bliver det vores redning eller vores undergang?

Værter: Mads Viktor Hartvig Hansen, tech-iværksætter, og Anne Pilegaard Petersen, journalist.

Produceret for DR af MonoMono ApS.

Serie13 episoder

Et 360 graders kritisk blik på en af tidens vigtigste sundhedshistorier. Få forhistorien, nuancerne og svar på de store og svære spørgsmål. Alt sammen i selskab med de bedste gæster og i et sprog, der er til at forstå.

Vært: Anders Heissel.

Serie110 episoder

Hvad vil det sige at være sund og rask? Hvordan opstår sygdomme? Og hvorfor kan det næsten ikke blive sygt nok, når mediernes overskrifter varsler om dårlige vaner eller lover nye mirakelkure?

I P1's sundhedsprogram Sygt nok undersøger læge og forsker Maja Thiele trends og tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet.

sygtnok@dr.dk

Serie8 episoder

Videnskabelige gennembrud, store opdagelser og interessante nyheder fra danske og internationale forskningsmiljøer.

DR's videnskabsanalytiker Carsten Nielsen guider lytterne rundt i forskningens forunderlige verden sammen med fagjournalisterne i DR's videnskabsredaktion.

Serie26 episoder

Der er ting der er svære at forstå. Og så er der ting der er ubegribelige!

Som for eksempel atomkrig. At universet er uendeligt. Og det faktum at der findes selvmordsmyrer. Kamikazemyrer simpelthen.

Huxi Bach tager livtag med alt det ubegribelige i verden, og prøver at gøre det bare lidt forståeligt.

Serie134 episoder

Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen søger den naturlige forklaring på, hvorfor verden ser ud, som den gør, når vi kigger ud ad vinduet eller ser os selv i spejlet.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har blå øjne, hvorfor et næbdyr lægger æg, eller hvorfor træer egentlig har bark?

Der er altid en naturlig forklaring og ikke mindst en god historie bag, som de to biologer brænder for at fortælle.

vildtnaturligt@dr.dk

Udsendelser

Episode56 min.

Hvad er tegnsprog? Hvem bruger tegnsprog? Hvordan er tegnsprog forskelligt fra land til land? Hvem kan lære tegnsprog? Hvordan er tegnsprog opstået?

Gæster: Janne Boye Niemelä, Jesper Dammeyer og Elisabeth Engberg-Pedersen.

Vært: Peter Lund Madsen.

Episode54 min.

Forbruget af kul boomer. Den allermest klimaforurenende energikilde er dog ikke blevet populær på investeringsfronten: Lærernes Pension har netop valgt at frasælge for over 2 mia. kroner, primært termisk kul. Hvorfor lige nu? Kunne det hænge sammen med den shitstorm, som Lærernes Pension var været igennem her i efteråret? Pensionskassen har hævdet at investere grønt, men har på også haft betydelige ejerandele i kulsorte selskaber. Hør adm. direktør i Lærernes Pension, Karsten Kjeldsen, forklare den nye kurs. Hør også journalist på Danwatch, Andreas Abildlund, som afslørede den mulige dobbeltstandard. Forinden handler det om de aktuelle forhandlinger om højere klimamålsætninger. Hør debat med professor på Syddansk Universitet, Sebastian Mernild, chefredaktør på Ingeniøren, Trine Reitz Bjerregaard, og professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen. Til sidst status på grønne investeringer. Hør investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, og aktiechef i HC Andersen Capital, Michael Friis, kaste et kritisk blik frem mod et turbulent 2023.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.

Du kan ikke bare købe en riffel og gå ud i naturen for at pløkke nogle dyr. Adgangen til at jage i Danmark har i århundreder været begrænset og styret af regler, selv om der er sket meget, siden de kongelige og godsejerne havde eneretten. I en ny bog fortæller en erfaren jæger om at gå på jagt siden barndommen, og om hvordan skiftende natursyn, dyrevelfærd og grådighed har ændret betingelserne. Hans syn på moderne jagt er kritisk. For kan vi overhovedet tillade os at have jagt som hobby, hvis vi kun vil nakke og ikke æde dyrene? Og kan hensynet til jægerne kombineres med hensyn til den del af naturen, som ikke kan skydes?

Gæst: Thorkild Ellerbæk, forfatter, journalist og jæger med over 60 års erfaring. Har netop udgivet "Jagt i Danmark - de seneste 100 år" på Gads Forlag.

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen.

Producer: Carsten Nielsen.

vildtnaturligt@dr.dk

I denne episode er der ikke bare én men hele to astrofysikere til stede når Frederik og Anja får besøg af postdoc Sofie Marie Koksbang, som fortæller om, hvad vi ved, og hvad vi bestemt ikke ved om de fire naturkræfter. Kan man bøje tid og rum? Og hvilke muligheder er der for, at vi kan få besøg af ukendte civilisationer?

Tilrettelægger og vært: Frederik Dirks Gottlieb.

Medvært: Anja C. Andersen.

Musik: Selina Gin.

Foto: Peter Helles.

Produceret for DR af Firkantede Øjne IVS.

I dagens afsnit møder vi den 30-årige borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, der har levet med type 1-diabetes, siden hun var fire år gammel. I mange år var hun ikke så åben om sin diabetes, men det har senere blandt andet udviklet sig til en sensor på armen, der blev vist frem til fest hos Dronningen.

Vi møder også Flemming Schou på Hovedbanegården i København, hvor Diabetesbussen er stoppet op. Her er det muligt at blive testet for type 2-diabetes, og i afsnittet finder vi ud af, hvad Flemmings test viste.

Cirka 80.000 danskere har type 2-diabetes - uden at vide det. Den sygdom forårsager skader mange steder i kroppen, hvis den ikke bliver konstateret, og derfor er det vigtigt, at du kender advarselstegnene på den.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episode45 min.

Vandloppen - en mikroskopisk Lucky Luke? Eller hvad med en en-cellet organisme som kan tjene som model for minirobotter der kan sejle ind i vores blodårer og medbringe medicin? Vi dykker ned i det mikroskopiske liv i havet.

Vært: Huxi Bach.

Gæst: Thomas Kiørboe.

En oldtidsforsker og Google's Deepmind er gået sammen og har skabt et AI-program, der kan gendanne dele af oldgamle, græske tekster, der er gået tabt. Men skal vi stole på programmet, når dens bud kan betyde, at vi skal omskrive dele af verdenshistorien? Vi fortæller også om, hvordan et par nysgerrige forskere brugte AI til at finde nye vikingeborge her i Danmark. Ringborge, som ellers har været glemt siden Harald Blåtand.

Værter: Mads Viktor Hartvig Hansen og Anne Pilegaard Petersen.

Gæst: Christian Ammitzbøll Thomsen, Lektor og Ph.d. i Historie på Københavns Universitet.

I redaktionen: Isa Naja Buhl, Celine Klint og Tobias Ingemann.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af MonoMono ApS.

Pas på drømmen om en snorlige karriere. Det kan være skadeligt for vores trivsel, hvis vi tror arbejdslivet kan planlægges fra barnsben, for det kommer med stor sandsynlighed ikke til at gå sådan, det mener Danmarks første professor i karrierevejledning.

Vært: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann.

Gæst: Rie Thomsen, professor i karriere ved Danmarks Pædagogiske Universitet AU og forfatter til tænkepausen Karriere.

Episode56 min.

Hvad er epilepsi? Hvem får epilepsi? Hvordan er det at leve med epilepsi? Hvad kan man gøre for at behandle epilepsi?

Gæster: Caroline Fonnesbech-Wulff Estrup, Jens-Otto Skovgaard Jeppesen og Rikke Steensbjerre Møller.

Vært: Peter Lund Madsen.

Episode55 min.

Globalt markedsføres Danmark som en grøn supermagt. Politikerne hylder sig selv som klimapolitikkens avantgarde, og lige nu forhandles der om at hæve ambitionerne yderligere. Der er bare ét lille problem: Pengene strømmer den anden vej. Selv de store danske pensionskasser er helt holdt op med at investere i grønne selskaber og projekter herhjemme. Hør adm. direktør i PenSam Torsten Fels forklare, hvorfor deres milliarder af klimakroner sendes ud af landet. De har ikke investeret så meget som én krone i Danmark i mange år. Og udviklingen trækker faktisk endnu mere i samme retning: Efter USA's præsident Joe Biden har lanceret en form grøn protektionisme - efter kinesisk forbillede - er de europæiske klimainvesteringer også begyndt at rykke helt ud af Europa. Hør underdirektør i Dansk Industri Peter Tagesen diskutere om det er ved at være tid til, at EU-landene også begynder at tilgodese egne virksomheder. Til sidst et lyspunkt i den grønne pengeflugt: Investeringer i udviklingslande kan rent klimamæssigt give langt mere smæk for skillingen. Hør debat mellem direktør i erhvervstænketanken Axcelfuture Joachim Sperling og chef for global bæredygtighed og ESG i Nilfisk Malene Thiele om, hvordan danske virksomheder kan sikre langt større CO2-reduktioner.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode49 min.

I denne episode går turen til Rio de Janeiro, hvor Frederik taler med den brasilianske UFO-efterforsker og ingeniør Rony Vernet, som fortæller om landets imponerende UFO-historik, den åbne UFO-høring i det brasilianske senat og nogle af de største hændelser vi kender til. Frederik flankeres af Anja C. Andersen og praktikant Regitze Skipper Bundgaard der har boet i Brasilien.

Tilrettelægger og vært: Frederik Dirks Gottlieb.

Medvært: Anja C. Andersen.

Musik: Selina Gin.

Foto: Peter Helles.

Produceret for DR af Firkantede Øjne IVS.

Du er et puslespil med 50 billioner brikker. Celler er dit og andre levende organismers mindste enhed. Siden opfindelsen af mikroskopet gjorde det muligt for os at se dem, er cellernes rolle blevet nærstuderet og forsøgt forklaret. Raske celler, der deler sig, er et naturvidenskabeligt mirakel. Syge celler, der gør det samme, er omvendt ofte begyndelsen på enden. Men hvad har vi til fælles med bagegær? Kan vi lære noget af andre dyrs strategier mod syge celler? Og kan vi bruge indsigten til at slå hårdt tilbage mod kræft, hvor kroppens egne forsvarsværker bliver snydt?

Gæst: Molekylærbiolog Lotte Bjergbæk, forsker i celler, DNA og kræft på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet. Forfatter bag den nye bog "Celler deler os".

Værter: Johan Olsen & Vicky Knudsen.

Producer: Carsten Nielsen.

vildtnaturligt@dr.dk

I dagens afsnit møder vi 42-årige Anders Fjord, der efter en tur i Lalandia med familien finder ud af, at han har knogleskørhed.

For ja, selvom mange tror, at det kun er ældre kvinder, der rammes af knogleskørhed, så kan mænd kan altså også få det.

Op mod en halv million danskere har knogleskørhed uden at vide det, men diagnosen er let at stille med en DXA-scanning. Vi følger Charlotte Hildebrandt med til sådan en på Hvidovre Hospital.

Og sammen med vores ekspert i studiet bliver vi klogere på de advarselstegn, du skal være opmærksom på, og hvordan man sagtens kan leve et godt liv med knogleskørhed.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episode45 min.

13 mia lysår tilbage i tiden. Så langt har det nye James Webb-teleskop kunnet se i løbet i det år, det har været ude i rummet. Vi har fået fantastiske billeder og større indsigt i universets begyndelse. Og så har vi måske også set tydeligere tegn på liv derude...!!!

Vært: Huxi Bach.

Gæst: Tina Ibsen.

Da Mikkel Damsgaard scorede et vildt frisparksmål for det danske landshold i EM-semifinalen mod England sidste sommer, var det ikke kun talent og et godt højreben, der var involveret. Det var en dansk udviklet kunstig intelligens også. I dagens program dykker vi ned i hvordan kunstig intelligens og algoritmer bliver brugt til at vinde i sportsgrene som fodbold, golf og baseball. Hvordan fungerer det, og hvad gør det ved sportens sjæl?

Værter: Mads Viktor Hartvig Hansen og Anne Pilegaard Petersen.¶Gæst: Fredrik Tuxen, CTO i Trackman.

I redaktionen: Isa Naja Buhl, Celine Klint og Tobias Ingemann.

Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

Produceret for DR af MonoMono ApS.

Det er virkelig ikke altid sjovt at gå på arbejde, men det siger mange ledere, det skal være. Vi skal være glade og humoristiske, når vi arbejder, hvilket også efterspørges i jobannoncerne. Du godeste. Lad mig være i fred, siger jeg bare, så skal jeg nok selv bestemme, hvilket humør jeg har, når jeg laver mit arbejde. Eller hvad? Måske ER det vigtigt, at vi er nogenlunde glade og positive i de fleste af de mange timer, vi bruger på arbejdet.

Vært: Svend Brinkmann.

Gæster: Cecilie Demkjær Schultz Pedersen psykolog og i arbejdsmiljøleder IBM og seniorforsker ved det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø Thomas Clausen.

Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

  • 1
00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste