Live lige nu

Programmer

Programserier

Serie156 episoder

Vi mennesker er mystiske, mærkelige og forunderlige størrelser. Som professor i psykologi har jeg med undren og nysgerrighed undersøgt, hvorfor vi gør, som vi gør. I Brinkmanns briks zoomer jeg ind på tidens herskende tendenser og idéer. Er jeg god nok? Må jeg godt være bange for mørket? Findes der noget større end mig selv?

Vært: Svend Brinkmann.

Danskernes Akademi på P1 sender alle hverdage et kort program med en af ugens aktuelle forskere.

Serie40 episoder

Fremtiden. Højteknologisk himmerige eller datadrevet dystopi? "Digitalt" fortæller fascinerende historier fra det teknologiske grænseland og undersøger, hvad der sker, når mennesker møder maskiner, og skellet mellem det digitale og det fysiske udviskes.

Vært: Esben Hardenberg.

Serie30 episoder

For første gang nogensinde har den amerikanske stat offentliggjort videoer af UFO'er. Ingen ved præcist, hvad der er på videoerne, men det ligner teknologi, der ikke er opfundet af mennesker.

Der flyver altså noget rundt på Jorden, som vi ikke kan forklare, og vi har det på video. Flyvende tallerken undersøger, om der er liv i rummet, og om vi allerede har haft besøg.

Tilrettelægger og vært: Frederik Dirks Gottlieb.

Musik: Selina Gin.

Foto: Peter Helles.

Produceret for DR af Firkantede Øjne IVS.

Serie8 episoder

Det virker ofte som om, at verden er af lave - men faktisk går det fremad på mange forskellige områder. I Forsiden af Medaljen trækker Jacob Weil og Andreas Kousholt ja-hatten godt ned over ørerne og præsenterer alle de gode nyheder for dig, så du kan gå fremtiden i møde i lidt bedre humør.

Serie40 episoder

Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Serie434 episoder

Peter Lund Madsen får hver uge besøg af eksperter i studiet. Alle emner kan blive belyst - lige fra menneskekroppens tarmflora til ekspeditioner på fremmede planeter. Og værten sørger altid for at binde historierne sammen med sin egen personlige ekspertise inden for hjernevidenskab og psykiatri.

En P1 Mockumentar. 33-årige Kenneth Isaksen omkommer i efteråret 2018 under mystiske omstændigheder. Ifølge politiet et muligt selvmord. Men optagelser, som redaktionen er kommet i besiddelse af, fortæller en usædvanlig historie om en vildfaren sjæl på kant med fysikkens love.

God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Serie3 episoder

Tegneren, filminstruktøren og forfatteren Anders Morgenthaler er alvorligt bekymret over, hvad det er for en verden, vi efterlader til vores børn. Derfor har han ændret sit liv til at være mere grønt, og nu tryktester han sammen med journalist Dan Grønbech sine bæredygtige løsninger for at give os alle sammen de bedste råd i kampen mod miljøproblemer og klimaforandringer.

Værter: Anders Morgenthaler og Dan Grønbech.

Tilrettelægger: Dan Grønbech.

Serie85 episoder

Programmør Mikkel Malmberg og gør-det-selv-nørd Esben Hardenberg kortslutter den teknologiske udvikling. Hver uge opfinder de løsninger og søger genveje, som giver lytterne kontrollen over deres digitale liv tilbage.

kortsluttet@dr.dk

Serie1 episode

Hvad er recepten på det gode helbred? Vi selvdiagnosticerer mere end nogensinde før, og sociale medier udbreder skrækhistorier om sygdomme med epidemisk effektivitet. Recept er programmet, der løfter blikket fra internettets søgemaskiner. Med hjælp fra læger og input fra lyttere obducerer programmet de vigtigste sundhedsnyheder og de seneste medicinske gennembrud.

Serie127 episoder

Hvad vil det sige at være sund og rask? Hvordan opstår sygdomme? Og hvorfor kan det næsten ikke blive sygt nok, når mediernes overskrifter varsler om dårlige vaner eller lover nye mirakelkure?

I P1's sundhedsprogram Sygt nok undersøger læge og forsker Maja Thiele trends og tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet.

sygtnok@dr.dk

Serie49 episoder

Videnskabelige gennembrud, store opdagelser og interessante nyheder fra danske og internationale forskningsmiljøer.

DR's videnskabsanalytiker Carsten Nielsen guider lytterne rundt i forskningens forunderlige verden sammen med fagjournalisterne i DR's videnskabsredaktion.

Serie93 episoder

Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen søger den naturlige forklaring på, hvorfor verden ser ud, som den gør, når vi kigger ud ad vinduet eller ser os selv i spejlet.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har blå øjne, hvorfor et næbdyr lægger æg, eller hvorfor træer egentlig har bark?

Der er altid en naturlig forklaring og ikke mindst en god historie bag, som de to biologer brænder for at fortælle.

vildtnaturligt@dr.dk

Udsendelser

Episode57 min.
Episode57 min.
Brinkmanns briks

På den ene side er søskende bare nogen, man er endt under samme tag med og på den anden side kan de være nogle af de mest afgørende mennesker i vores liv. Det er en helt særlig konstellation, der på godt og ondt er et livslangt forhold. Psykologer taler ofte om forholdet til mor og far, men hvad betyder vores søskende for, hvem vi bliver til?

Vært: Svend Brinkmann

Gæster: Ida Wentzel Winther lektor og forsker i familier og unge ved DPU, Aarhus Universitet og Freja Waade Biermann, psykologistuderende og søster.

Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

Episode56 min.
Episode56 min.
Hjernekassen på P1

Hvordan skriver man en historisk biografi, så den bliver vedkommende? Hvad skal der til for at suge læseren ind i historisk stof? Hvordan kan man bruge mennesker som dramatisk drivkraft? Hvordan er det at interviewe HM Dronning Margrethe ll? Vi har eksperter i studiet.

Vært: Peter Lund Madsen.

Episode54 min.
Episode54 min.
Guld og grønne skove

Det er markant billigere at reducere CO2-udledningen rundt omkring i fattigere lande. Og da det globale klima jo ikke kender til landegrænser, kan det faktisk være en god forretning for danske virksomheder at investere i skovprojekter uden for Danmark. Men er der reelt tale om en ny form for aflad? Hør om samarbejdet mellem den danske vinduesproducent Velux og Verdensnaturfonden. Hør bæredygtighedschef i Velux, Ingrid Reumert, og generalsekretær i Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, fortælle om arbejdet med at mindske CO2-udledningen ved at plante tropisk skov i bl.a. Myanmar og Uganda. Forinden kommer stifteren af Moderaterne, tidl. statsminister Lars Løkke Rasmussen, og diskuterer behovet for bedre vilkår for grønne investeringer i Danmark. Og hør til sidst direktøren for Samsø Energiakademi, Søren Hermansen, om den ægte energiø, der måske ligefrem var forud for sin tid.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Vildt Naturligt

Stemningen er mørk og trykkende på bunden af oceanernes dybhavsgrave. Men hvad finder forskerne, når de sender specialdesignet udstyr over 10 kilometer ned i dybet? Faktisk mere end man skulle tro. Nogle bakterier stortrives i det iltfattige miljø. Det er vigtigt, fordi de samme bakterier blander sig i CO2-kredsløbet. Men bor der også monstre dernede? Ville oceanforskeren turde tage på ubådstogt i dybet? Og er det rigtigt, at dybhavsgravene trods deres ry som nogle af klodens mest uudforskede områder alligevel er udsat for menneskelig forurening?

Værter: Biologerne Johan Olsen & Vicky Knudsen

Gæst: Professor Bo Thamdrup, Grundforskningscenter for Dybhavsforskning (HADAL), Syddansk Universitet.Producer: Carsten Nielsen.

vildtnaturligt@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Sygt nok

Holder du dit nytårsforsæt? Eller er det svært?

Sygt nok endevender vanens natur, magt og betydning fra hjernens komplekse spil til de helt konkrete ting, du selv kan gøre for at ændre dine vaner.

Medvirkende: David Erritzøe, psykiater og lektor på Imperial College, London og Morten Elsøe, cand.scient. i ernæring og medskaber af Vanecoach-uddannelsen.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Episode57 min.
Episode57 min.
Brinkmanns briks

I dag kan du få en diagnose, der hedder gaming disorder eller i sorg ifølge WHO. Helt nye diagnoser som er kommet til i 2022, men hvad skal vi dem? Hvem hjælper det egentlig? Gør det ikke bare flere syge? Diagnosesamfundet griber om sig, år efter år, men måske har vi glemt, at livet er hårdt og ubehageligt.

Vært: Svend Brinkmann.

Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.

Gæster: Lotte Hvas, speciallæge i almen medicin, tidligere medlem af Etisk Råd og Jesper Vaczy Kragh, seniorforsker ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning, KU og phd. i medicinhistorie.

Episode56 min.
Episode56 min.
Hjernekassen på P1

Hvad er Videnskabernes Selskab? Hvilket formål har Videnskabernes Selskab? Hvad laver Videnskabernes Selskab? Hvad har Majestæten med Videnskabernes Selskab at gøre? Hvad er fremtiden for Videnskabernes Selskab? Vi har eksperter i studiet.

Vært: Peter Lund Madsen.

Episode54 min.
Episode54 min.
Guld og grønne skove

Klimakrisen har vendt op og ned på gamle fronter. Pludselig er kernekraften kommet tilbage som en mulig og klimaneutral øsning, og senest har EU-kommissionen givet grønt lys for den kontroversielle energiform. Måske var det for overilet, da Tyskland og Sverige valgte at fremskynde afviklingen af kernekraft? Eller er det overhovedet en løsning, der er økonomisk rentabel i dag, hvor vindkraft og solceller rent faktisk kan levere endnu billigere strøm? Hør om det højspændte spil med bl.a. atomprofessor Bent Lauritzen og direktør for Tænketanken Europa Lykke Friis. Hør debat mellem de to medlemmer af Europaparlamentet, Venstres Linea Søgaard-Lidell og Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Uanset hvad politikerne mener er kernekraften dog i fuld gang med at blive business: Hør medstifter af Copenhagen Atomics, Thomas Jam Pedersen, om den fagre nye atomforretning.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Vildt Naturligt

Oksebøffer og baconstrimler er noget klimajuks. Men måske kan en del af proteinbehovet hos os og andre kødædere i stedet dækkes af fluer og andre saftige insekter? Det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal have larver og vinger mellem tænderne, beroliger professor Jesper Givskov Sørensen, som selv undersøger potentialet i masseproduktion af den tropiske sorte soldaterflue. Fx ved at se på om fluerne også kan få stress, der går ud over produktionen henne på arbejdet...

Værter: Biologerne Johan Olsen & Vicky Knudsen.

Gæst: Professor Jesper Givskov Sørensen fra Sektion for Genetik, økologi og evolution på Aarhus Universitet.

Producer: Carsten Nielsen.

Sygt nok

Januar er måneden for afholdenhed med nytårsfortsæt om slankere talje, mindre alkohol og ingen smøger. Men hvordan reagerer din krop, når du prøver at ændre livsstil og holde dig fra ting, du er blevet psykisk eller fysisk afhængig af? Du kæmper mod din værste fjende, din egen krop. Abstinenser er forankret dybt inde i din hjerne. Det har store konsekvenser for kroppen, og for hvor svært det er at ændre indgroede vaner.

Medvirkende Bjarne Elholm, leder af Alkolinjen hos Alkohol og Samfund og Troels W. Kjær, hjerneforsker, overlæge på Sjællands Universitetshospital og professor på Københavns Universitet.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Victoria Touveneau.

Episode57 min.
Episode57 min.
Brinkmanns briks

Jeg drak for meget i går. Den sætning gør næsten altid ondt både mentalt og fysisk. Men det er sjældent nok til, at man ikke gør det igen. Nogle gange skulle man tro, at danskerne sagde, jeg drak for lidt i går, for det virker til, at der altid er en anledning til at tage endnu en omgang. Hvorfor drikker vi, hvad drikker vi og hvem kan vi takke for, at vi ikke skal gå i systembolaget? Jeg skænker kildevand til en eks alkoholiker og en historiker i dag dagens program.

Vært: Svend Brinkmann.

Gæster: Kristian Ditlev Jensen, præst og forfatter til romanen Bar og Sidsel Eriksen, historiker og lektor ved Københavns Universitet.

Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer,

Episode56 min.
Episode56 min.
Hjernekassen på P1

Hvad er slanger for nogle skabninger? Kan slanger blive tamme? Hvordan udvikler man serum til at hjælpe de 2,5 millioner mennesker der bliver bidt af giftslanger hvert år? Vi har eksperter i studiet.

Vært: Peter Lund Madsen.

Episode54 min.
Episode54 min.
Guld og grønne skove

Alle indenrigsfly skal være helt grønne inden 2030. Sådan lyder den himmelstræbende ambition fra statsminister Mette Frederiksen. Men hvor ambitiøst er det egentlig? Hvad kommer det til at koste? Er det reelt bæredygtigt - både rent klimamæssigt og økonomisk? Hør en række erhvervsfolk diskutere de nye forretningsmuligheder i grøn flytrafik. Hør bl.a. Marie Louise Hansen fra Københavns Lufthavn, professor Morten Birkved fra Institut for Grøn Teknologi på SDU og Martin Porsgaard, direktør for NISA (Nordic Initiative for Sustainable Aviation). Dernæst kommer chefen for i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang, i studiet med et opsigtsvækkende budskab: Dansk erhvervsliv er slet ikke så bæredygtigt, som de de selv bilder sig ind. Ressourceforbruget stiger rent faktisk.

Produceret for DR af Rakkerpak Productions.

Episode56 min.
Episode56 min.
Vildt Naturligt

En spøgelsesgrå elg varsler hårde tider på hjemmefronten, og en nærtagende solsort angriber, da der bliver talt grimt om den. Er det tilfældigt eller magisk? Professor Rane Willerslev giver i bogen "Mit magiske træ" eksempler på tegn fra naturen, som han tillægger betydning i sit eget liv. Især efter at corona har tvunget ham ud i den danske natur, som han ellers har betragtet som røvsyg. Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen er naturvidenskabeligt skeptiske - men nysgerrrige. For er der stadig mere mellem himmel og jord, end videnskaben kan forklare? Og vil vi få et rigere forhold til naturen, hvis vi accepterer, at der også er kræfter i spil, som vi ikke nødvendigvis forstår til fulde?

Værter: Biologerne Johan Olsen & Vicky Knudsen.

Gæst: Rane Willerslev, professor i social antropologi og direktør for Nationalmuseet.

Producer: Carsten Nielsen.

vildtnaturligt@dr.dk

Sygt nok

Hvert år kommer flere hundrede danskere til skade med raketter, batterier og andet fyrværkeri.

Antallet af ulykker er dog meget lavere end i 1990'erne, så hvor farligt er fyrværkeri egentlig... Risikerer man liv og lemmer når man køber familiepakken, eller er det mest de høje promiller og det ulovligt krudt, der giver skader? Og hey, skal vi ikke bare have lov til at fyre den af?

I årets sidste Sygt Nok skyder vi os ind på fyrværkeriulykkerne med to gæster, der i den grad har styr på danskernes nytårsløjer.

Medvirkende: Jens Lauritsen, daglig leder af Ulykkesanalysegruppen, og Anders Damm-Hejmdal, lægefaglig chef for vagtcentralen i Region H.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Producer: Frederik Bjerre Andersen og Victoria Touveneau.

sygtnok@dr.dk

Episode56 min.
Episode56 min.
Vildt Naturligt

Omsorgsfulde lyttere har bedt Vicky og Johan om at tage varmt tøj på og komme ud i den friske luft. De parerer ordre og forlader DR Byen for sammen med radiohunden Gunnar at udforske den nærliggende Amager Fælled. Under armen har de en bunke lytterspørgsmål og biovittigheder: Er det etisk forkert at krydse hunderacer? Kan dyr være psykopater? Er blå bænkebidere sjældne eller syge? Hvem har lavet huller i træerne? Og hvorfor kan en hest ikke blive elektriker?!

Vandrende værter: Johan Olsen og Vicky Knudsen.

Ivrig fortrop: Radiohunden Gunnar.

Mikrofonholder: Carsten Nielsen.

vildtnaturligt@dr.dk

  • 1
00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste