Live lige nu

Programmer

Programserier

Serie6 episoder

Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2018. Gennem et halvt år bliver deres bøger læst, diskuteret og vurderet af læsere landet over, før det i juni 2018 bliver afsløret, hvilken af forfatterne, der skal have prisen. Du kan i denne podcastserie møde de seks kandidater: Maren Uthaug, Jonas T. Bengtsson, Agnete Friis, Svend Åge Madsen, Jesper Wung Sung og Kamilla Hega Holst. Vært: Diana Bach.

God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Serie8 episoder

Hvert år hædrer DR sammen med landets læsere en særligt fremragende dansk roman.

Seks romaner nomineres til prisen, og de debatteres i DR's Romanklubber på biblioteker over hele landet.

De seks nominerede forfattere til DR Romanprisen 2017 er Kirsten Thorup, Merete Pryds Helle, Niels Lyngsø, Kristina Stoltz, Christina Hesselholdt og Mich Vraa.

Forfatterne vil i de kommende måneder på skift fortælle om deres bøger og svare på spørgsmål fra læserne.

Serie7 episoder

Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2020. Gennem et halvt år bliver deres bøger læst, diskuteret og vurderet af læsere landet over, før det i juni 2020 bliver afsløret, hvilken af forfatterne, der skal have prisen. Du møder her de seks kandidater: Lotte Kirkeby, Eva Tind, Kristian Bang Foss, Dy Plambeck, Carsten Müller Nielsen og Anna Elisabeth Jessen. Vært: Diana Bach.

Serie7 episoder

Hvilken ny dansk roman fortjener prisen som årets mest fremragende læseoplevelse? DR og læsere over hele landet kårer hvert år vinderen af DR Romanprisen. Seks forfattere er indstillet, og i juni måned afsløres det, hvem af dem der skal vinde prisen i 2019. I denne podcastserie kan du på skift møde de seks nominerede forfattere: Kim Fupz Aakeson, Helle Helle, Morten Pape, Mathilde Walter Clark, Hanne Richardt Beck og Karen Fastrup. Vært: Diana Bach.

God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Serie7 episoder

Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard.

Vært: Diana Bach.

Serie7 episoder

Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2022: Christina Englund med romanen Slugt, Charlotte Weitze med Rosarium, Thomas Korsgaard med Man skulle nok have været der, Josefine Klougart med Alt dette kunne du få, Kristian Ditlev Jensen med Bar og endelig Anne-Marie Vedsø Olesen med Vølvens vej. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her på skift de seks kandidater. Vært: Diana Bach.

Serie6 episoder

DRs Romanpris 2016

Serie6 episoder

Hvem har skrevet årets bedste roman? En ny sæson af DR Romanprisen er skudt i gang, og medlemmerne af DR Romanklubben læser, debatterer og bedømmer seks bemærkelsesværdige danske romaner. Vinderen blev kåret i juni 2015.

Serie11 episoder

I serien 'Nye skrivende' kan du møde en række danske forfattertalenter. De fortæller, hvordan tidens strømninger og deres generations samfundsudfordringer har fundet vej ind i deres romaner. Serien præsenterer nogle af de nye stemmer i litteraturen og er et supplement til mødet med de etablerede danske forfattere i serien DR Romanprisen.

Udsendelser

Vølvens vej - Snehild er en roman om jernalderpigen Snehild, der hurtigt bliver voksen og skal lære sine egne magiske evner at kende. Undervejs støder hun på jætter, alfer og andre mytologiske væsener. Forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen er indstillet til DR Romanprisen 2022 for sin roman, hvor hun bruger Snehild til at dramatisere og genfortælle nogle af de stadig meget vedkommende historier, der ligger gemt i vores nordiske mytologiske fællesgods.

Medvirkende: Anne-Marie Vedsø Olesen. Vært: Diana Bach.

Kristian Ditlev Jensen har ikke drukket alkohol i ti år. Men før da svælgede han i alt fra dyre rødvine til rom, gin, fadøl og likør. Og det samme gør hovedpersonen i Kristian Ditlev Jensens roman Bar, der er indstillet til DR Romanprisen 2022. Romanen er forfatterens fremskrivning af, hvor hans eget alkoholmisbrug ville have ført ham, hvis ikke han var lykkedes med at vælge et andet liv for ti år siden.

Medvirkende: Kristian Ditlev Jensen.

Vært og tilrettelægger: Diana Bach.

Episode56 min.
Episode56 min.

Vi samler kandidaterne til DR Romanprisen 2022 for at komme tættere på forfatternes arbejde og tale om nogle af bøgernes vigtige temaer. Vær med, når vi dykker ned i forfatternes beskrivelser af familierelationer, magtens korruption, og den personlige eller universelle undergang, sådan som den skildres i romanerne. Optaget ved Ordkraft festivalen i Aalborg den 8. april 2022.

Medvirkende: Christina Englund, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kristian Ditlev Jensen, Anne-Marie Vedsø Olesen.

Vært: Diana Bach.

Teknik: Niels Flensted.

Episode27 min.
Episode27 min.

Bjergbestigere, åbenbaringer og en far, der svæver mellem liv og død. Det er nogle af ingredienserne i Josefine Klougarts sansemættede roman Alt dette kunne du få. Hovedpersonen Barbara er i starten af trediverne, har fået sit første barn og et gennembrud som forfatter, da hendes far bliver alvorligt syg. Forfatteren fortæller her, hvordan det får Barbara til at vende blikket mod det stof, der tilsammen væver et menneskeliv.

Medvirkende: Josefine Klougart.

Vært: Diana Bach.

Episode30 min.
Episode30 min.

17-årige Tue flakker hjemløs og alene rundt i København i romanen Man skulle nok have været der. Han skammer sig over sin baggrund og sin alenehed. Og selv om han får lov at crashe på en sofa hos en kollega i nogle dage, er det svært for Tue at finde et fodfæste. Forfatter Thomas Korsgaard har skrevet sin tredje og sidste roman om Tue. Den er nomineret til DR Romanprisen 2022, og fra sit efterhånden veletablerede hjem i København fortæller Thomas Korsgaard her om at stå uden bolig og familie.

Medvirkende: Thomas Korsgaard.

Vært: Diana Bach.

Episode29 min.
Episode29 min.

Det var da klimatopmødet i 2009 i København endte i en stor skuffelse, at forfatter Charlotte Weitze besluttede sig for at blive en slags litterær klimakriger. Hendes nyeste roman Rosarium er et udtryk for hendes ønske om at gøre en forskel indenfor øko- og klimatænkning. I romanen følger vi en menneskeslægt, der hen over 100 år blander DNA med en rose, får grønlig hud og evner at forbinde sig med naturen på særlig måde. Rosarium er indstillet til DR Romanprisen 2022.

Medvirkende: Charlotte Weitze.

Vært og tilrettelægger: Diana Bach.

Episode30 min.
Episode30 min.

Christina Englund er nomineret til DR Romanprisen 2022 for sin roman Slugt om den amerikanske fotograf Francesca Woodman. Francesca Woodman var kun 22 år gammel, da hun i 1981 valgte at tage sit eget liv. Alligevel efterlod hun sig tusindvis af kunstfotografier, som har vakt stor anerkendelse. Christina Englund har med romanen skrevet sig ind i de sidste seks måneder af Woodmans liv og sammensat sit eget billede af en levende og legende, ambitiøs, men også usikker og krævende ung kvinde.

Medvirkende: Christina Englund.

Vært: Diana Bach.

Episode56 min.
Episode56 min.

Hvem vinder DR Romanprisen 2021? Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret, men kun en af dem kan vinde hæderen og de 25.000 kroner. Publikum er klar i Store sal på Dokk1 i Aarhus, når det nu afsløres, hvilken af romanerne, der har vundet afstemningen blandt læserne på landets biblioteker.

De seks kandidater er: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard.

Vært: Diana Bach.

Redaktør: Jesper Langballe.

Episode27 min.
Episode27 min.

En ung kvinde er netop blevet mor, og nu forsøger hun at tage et kørekort, efter hun er flyttet til Vestjylland med sin kæreste. Det er mere eller mindre handlingen i Stine Pilgaards roman Meter i sekundet. Men selv om plottet er minimalt, jonglerer fortælleren med livets vigtige ingredienser: Kærlighed, fællesskab, og håbet om, at vi kan komme ud af vores grundlæggende ensomhed. Stine Pilgaard er kandidat til DR Romanprisen med Meter i sekundet, og fortæller her om at finde sin egen stemme som forfatter og om det mest intime sted i sin roman.

Medvirkende: Stine Pilgaard, forfatter; Stefan Kjerkegaard, lektor i nordisk litteratur Aarhus Universitet.

Vært: Diana Bach.

Det unge avisbud Niels bliver kørt ned en tidlig morgen af en spritstiv borgmester på en øde landevej på Lolland. Sådan begynder og ender fortællingen i 'Det Danmark du kender' af Peder Frederik Jensen. I romanen møder vi avisbuddet Niels, der udover aviserne bærer på en tung social arv. Desuden lastbilchaufføren Frank, adoptivbarnet Sigrid og den socialdemokratiske borgmester Morten. Deres skæbner støder sammen i Peder Frederik Jensens bud på en vinder af DR Romanprisen 2021. Og måske får vi øjnene op for det Danmark, vi helst ikke vil vide af.

Medvirkende: Forfatter Peder Frederik Jensen og litterat Nicklas Freisleben Lund.

Vært: Diana Bach.

Den fjerde kandidat til DR Romanprisen 2021 er Margrete I, en historisk roman om Danmaks regent, der blev født i 1353. Forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller om Margretes liv, fra hun som ti-årig mister sin bror, tronarvingen Kristoffer, og den lille Margrete sendes til Norge for at blive gift med Norges konge. Romanen slutter, da hun har nået sit mål i 1397; at forene Norden i Kalmarunionen. Margrete er en eminent politiker, men hendes liv er præget af ensomhed og isolation. Anne Lise Marstrand-Jørgensen giver os et svimlende indblik i det komplicerede spil om magten i hele Norden.

Medvirkende: Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Amalie Langballe.

Vært: Diana Bach.

159 kvinder, mænd og børn mistede livet, da der blev sat ild til færgen Scandinavian Star i 1990. Katastrofen er omdrejningspunktet for Asta Olivia Nordenhofs roman Penge på lommen. I romanen møder vi Kurt og Maggie, der bor sammen på et landsted på Fyn og begge kæmper for overleve, økonomisk og menneskeligt. Asta Olivia Nordenhof er nomineret til DR Romanprisen 2021 og fortæller i denne episode om, hvordan Kurt og Maggies skæbner knytter sig til de samme økonomiske kræfter, der skabte katastrofen på Scandinavian Star.

Medvirkende: Asta Olivia Nordenhof og Iben Engelhardt Andersen.

Vært: Diana Bach.

Episode26 min.
Episode26 min.

Maleren Carl Fischer er næsten glemt i dag. Men for hundrede år siden var han godt på vej til at blive berømt for sine let genkendelige malerier og papirklip. Carl Fischers liv var præget af dramatiske hændelser allerede fra barndommen. Og det dybe kærlighedsforhold mellem ham og hans kone og muse, Ely, havde sine dunkle sider. Det skildrer forfatter Malene Ravn i sin roman Hvor lyset er. Hun er indstillet til DR Romanprisen 2021 og fortæller her om sin vej ind i Carl og Elys liv.

Medvirkende: Malene Ravn og Merete Reinholdt.

Vært: Diana Bach.

Episode57 min.
Episode57 min.

I dette program sætter vi pris på litteraturen. Meget mere end sædvanligt. For der findes i vores lille bitte sprogområde et hav af litterære priser, og der kommer hele tiden flere til. Vært Alberte Clement Meldal har i årets første udsendelse inviteret kritiker Lars Bukdahl til en samtale om priser; deres betydning og berettigelse. Lars Bukdahl går efter udsagn op i priser på en både helt tosset og irriterende (for dem der uddeler dem) måde, og han har endda også selv indstiftet en pris, der går til den smallest tænkelige litteratur. I programmet præsenteres også Charlotte Weitze's Rosarium, som er indstillet til DR's romanpris.

Episode27 min.
Episode27 min.

Hvordan kan vi ruste vores børn til livet og beskytte dem på samme tid? Stine Askov har skrevet romanen 'Katalog over katastrofer' om teenageren Helle, der af sin far lærer at forholde sig til alle de værst tænkelige katastrofer fra brand til atomkrig. Desværre kan Helles far ikke se de katastrofer, der udspiller sig i Helles indre. Mød Stine Askov, der er nomineret til DR Romanprisen 2021 for romanen om Helle.

Medvirkende: Stine Askov og Anne-Marie Mai.

Vært: Diana Bach.

Episode56 min.
Episode56 min.

En speciel genre har ramt europæisk fiktion - en genre, der kunne kaldes 'oversete- kvindelige-fotografer-bliver-hovedpersoner-i-nye-romaner-genren'. Men hvad laver de kvindelige fotografer i fiktionen, og ser de noget specielt gennem linsen?

I dagens program kan du møde Gerda Taro i en ny prisvindende italiensk roman. Hun var den første kvindelige krigsfotograf, der døde på slagmarken, og du kan høre historien om den amerikanske kultfotograf, Francesca Woodman, der sprang ud fra et tag blot 22år gammel. Sidstnævnte spiller hovedrollen i forfatter, Christina Englunds roman, 'Slugt', der er indstillet til DR-Romanprisen 2022.

Vært: Nanna Mogensen.

  • 1
00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste