1 million følger med i køkkenet: 'Nuttet' bedstemor er overraskende Youtube-stjerne

Mexicanske Angela laver simpelt mad-tv fra et faldefærdigt skur. Alligevel har hun 1,4 millioner følgere.

Angelas Youtube-kanal 'De mi rancho a tu cocina' eller på dansk: 'Fra min gård til dit køkken' har siden lanceringen i august fået næsten 1,4 millioner følgere. (Foto: Illustration Oliver Seppo © (c) DR)

Normalt forbinder du måske en Youtube-kok med en ung og smuk type, der laver Instagram-venlig mad i et poleret køkken.

Youtube-fænomenet bedstemoderen Angela er præcis det modsatte.

Hun er en ældre kvinde fra den sydlige del af Mexico, som gør en dyd ud af at lave traditionel mad. Angelas præcise alder og efternavn kender vi ikke, og hun udtaler sig ikke til medierne, skriver hendes børnebørn på Facebook.

I en række videoer på både Youtube og Facebook kan man følge Angela, når hun iført sit lyserøde forklæde gennemgår grundprincipperne i mexicanske madlavning.

Hendes køkken ligner nærmest et skur. Hun har ingen smarte maskiner, men et ildsted og en køkkenhave, hvor hun henter friske grøntsager og krydderurter.

Tempoet er langsomt. Sproget er spansk, og retterne er lokale klassikere som quesadillas og stegt kylling med den mexicanske chokoladesauce 'mole.'

30 millioner visninger på tre måneder

Youtubes brugere elsker Angela. Hendes Youtube-kanal 'De mi rancho a tu cocina' eller på dansk 'Fra min gård til dit køkken' har siden lanceringen i august fået næsten 1,4 millioner følgere. Sammenlagt er hendes 18 videoer blevet vist næsten 30 millioner gange.

Angela laver mexicansk mad fra bunden. Her er ingen mål, ingen kogebøger eller syntetiske ingredienser. Kun friske råvarer og masser af rutine. (© (Privatfoto))

'Jeg elsker hendes mad, det er så autentisk,' skriver en bruger i kommentarfeltet til klippet, hvor Angela laver quesadillas. Andre følgere kalder hende 'nuttet' og 'verdens sødeste bedstemor.'

Rådgiver i sociale medier Mette Willert er ikke forbavset over, at en kanal som Angelas kan gå viralt.

- Hun er autentisk og troværdig. Det er så uprætentiøst og ligetil. Hun bruger sin hånd i stedet for et decilitermål, og når de regner på skurets tag, hører vi hver en dråbe. Det står i stærk kontrast til alt det andet polerede Youtube-indhold, som vi forbrugere efterhånden er ved at være trætte af, siger Mette Willert.

Startede Youtube-kanal i en alder af 105 år

Mette Willert mener også, at Angelas alder er afgørende for populariteten:

- I den her grænseløse internetkultur, hvor vi kan finde alt og connecte med mennesker fra hele verden, så står sådan en type som Angela for en vigtig værdi: Tryghed.

- Mange af os har minder om mad, som vores mormor eller farmor lavede. Hvem husker ikke en bestemt ret som for eksempel en aspargessuppe, der vækker særlige minder? Og selvom dette måltid måske ikke var et gourmetmåltid, så forbinder vi det med hjertevarme og kærlighed. Derfor er mormormad noget særligt.

Det er ikke første gang, at en madelskende bedstemor bliver et Youtubehit. For eksempel er kanalen 'Pasta Grannies' et populært fænomen i Italien. Her kan man se italienske kvinder helt op halvfemserne vise hemmelighederne bag traditionel italiensk pasta.

I Indien har Youtube-kanalerne 'Veg Village Food' og 'Country Food' tilsammen en halv milliard afspilninger. Bag 'Country Food' stod den nu afdøde kvinde Karre Mastanamma, som i en alder af 105 år startede sin Youtube-kanal.

Flere virale bedstemødre i fremtiden

Alle bedstemor-kanalerne bliver ved med at vokse, ligesom Angelas kanal gør det for tiden. Mette Willert er da også sikker på, Angela ikke er den sidste bedstemor, der går viralt.

- Lige nu ser vi, at der er et stort fravær af ældre mennesker på de sociale medier. Men på modeområdet er der så småt begyndt at ske noget.

Mette Willert forklarer, at man i Japan ser eksempler på ældre ægtepar, der laver modestof, og den tendens kunne man også forvente ville brede sig til madområdet.

- Jeg ser faktisk udviklingen som sindssygt vigtig, for vi har brug for at udvide vores fællesskaber på de sociale medier. Og når det kommer til mad, er der virkelig meget, vi kan lære af den ældre generation.

Har du fået lyst til mexicansk mad? Tjek de her fire lækre opskrifter:

Facebook
Twitter