100 kroner for tre retter?! Her er kokkenes bud på budgetvenlig nytårsluksus

Nytårsaften kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Derfor giver to kokke her deres bud på nytårsmenuer til maksimalt 100 kroner per gæst.

(Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

Der er mange forventninger til årets sidste dag.

Tøjet skal være glitrende, underholdningen festlig, og menuen skal helst udstråle overskud og luksus, uden at man skal stå og røre i saucer og pynte desserter hele aftenen.

Alligevel sker det ikke så sjældent, at aftenen alligevel efterlader en med en lidt mat fornemmelse, fordi den aldrig levede op til de - indrømmet: urealistiske - høje forventninger.

Og så kan det hurtigt føles som en dyr fornøjelse, når man både har lagt tid og penge i dyr middag og champagne til en hel nat - især oveni i en julemåned med julegaveshopping.

Men nytårsmaden behøver ikke koste alverden for at føles luksuriøs.

Vi har allieret os med kokkene Louisa Lorang og Jonathan Zeuthen Knoll, som har sammensat hver deres bud på en nytårsmenu, der ikke koster mere end 100 kroner per person - og som du ikke behøver svede unødvendigt længe over hjemme i køkkenet.

Louisa Lorang: Kolde drinks, hot pot og lykkekager

(© Louisa Lorang/Lindhardt og Ringhof Forlag)

80-100 kroner per person.

Først var det fondue, så var det raclette, og nu er det hot pot, der er, ja, hot at placere på spisebordet til en omgang tilbered-selv-mad.

Og lige netop den kinesiske hot pot er tv-kokken og kogebogsforfatteren Louisa Lorangs bud på en billig middag til nytårsaften.

- Man har måske lyst til noget lidt mere eksotisk til nytår, hvor det godt må være lidt mere overraskende end til hverdag, og det er der rig mulighed for med hot pot. Og man bestemmer næsten selv, hvad det skal koste, siger hun.

- Der er også fuld valgfrihed i forhold til, hvor håndlavede de her ting skal være. De fleste ting kan du jo købe færdige: dumplings, en færdig fond til suppen, en færdig chilisovs og så videre, men du kan også lave det hele selv. Man kan skrue op og ned for de gastronomiske udskejelser.

- Det fedeste er, hvis man har et lille gasblus, man kan sætte på bordet, og så sidder man og koger ting i suppe – ligesom man gør med fondue i olie – og så har man en skål per person på siden. Man fylder hver især det i, man vil have, lader det tilberede kort og tager lidt af suppen med op.

Der findes særlige hot pot-gryder, som ofte er delt i to, hvor Louisa Lorang foreslår at have eksempelvis en mild og en stærk suppe eller en vegetarisk og en til kød. Men har man bare en almindelig gryde, kan det også sagtens gå an, forsikrer hun.

Ved siden af suppen sætter man en masse skåle med forskelligt tilbehør i.

- Det kan være, man har en enkelt kammusling, store rejer eller jomfruhummer per person, som kan give følelsen af nytårsluksus. Og så kan man have lidt godt kød, der skal skæres ultratyndt, så det ikke skal have mere end cirka 15 sekunder i suppen.

- For at få kødet helt fint, fryser jeg det lidt, inden jeg skal skære det ud, for så er det nemmere at få fint. Og så er det tøet op, når man har anrettet det.

Oksekød er altid en vinder i en hot pot, men af budgetvenlige kødtyper nævner hun også andebryst, som altid falder i pris efter jul, eller blæksprutte, som også kan fås billigt hos fiskehandleren.

Foruden kød hitter chiliolie, nudler, dumplings og et udvalg af - gerne lidt eksotiske - grøntsager som pak choi, lotusrod, svampe og forårsløg også altid i den varme suppe hos Louisa.

Inden maden anbefaler Louisa Lorang at begynde aftenen med en margarita med yuzu for derefter at drikke øl til måltidet.

- Man har virkelig lyst til at drikke øl til hot pot. Det er også billigere end fancy vin, så man kan bruge nogle penge på at købe nogle lidt sjove øl, siger hun.

Efter måltidet, der ifølge Louisa sagtens kan vare i mange timer, kan man afslutte med fortune cookies - lykkekager - hvor man har skrevet små sedler med nytårsforsæt, sjove fakta eller håb til det kommende år. Man kan lave dem selv, eller de kan købes i flere asiatiske supermarkeder.

Se Louisa Lorangs opskrift på hot pot her:

Jonathan Zeuthen Knoll: Tre gange grøn luksus

(Foto: © Iñigo De la Maza, Unsplash)

100 kroner per person.

Tre retter? Det må da tage en evighed at lave, tænker du måske.

Men det behøver ikke at kræve en hel arbejdsdag i køkkenet at servere en treretters.

Jonathan Zeuthen Knoll har nemlig sammensat en treretters nytårsmenu, der kan laves til cirka 100 kroner per person, og som samtidig ikke koster dig en hel nytårsaften ved komfuret.

- Den her menu kan du lave på to timer eller sådan noget, alt efter hvor mange gæster du skal lave det til. Og man kan sagtens forberede det meste dagen i forvejen, så man ikke skal stå og stresse nytårsaften, siger Jonathan Zeuthen Knoll, som er en af mændene bag den vegetariske restaurant Baka d' Busk og kok i DR-programmet 'Grøntsagsfjernsyn'.

I hans menu er det grøntsagerne, som spiller hovedrollen - men formentlig vil ingen opdage, at der mangler kød på tallerkenen. Særligt ikke hvis du husker det plantebaserede køkkens vigtige huskeregler.

- Det er vigtigt at sørge for at bruge nok salt i det vegetariske køkken. Smagen kommer sjældent helt af sig selv, når man arbejder med grøntsager. Så det handler om at smage ordentligt til; smag til med salt, syre og giv det nogle forskellige konsistenser, siger Jonathan Zeuthen Knoll.

Til at skyde måltidet i gang foreslår han en forret af skorzonerrødder, der har en lidt asparges-agtig smag, med spinat og kumquats, som er små, orange citrusfrugter, der kan spises med skal.

- Det må godt være lidt specielt med grøntsagerne til nytår, så jeg har valgt nogle lidt anderledes grøntsager, der kan bruges til rigtig meget godt, og som kan være lidt festlige, siger han.

- Du kan finde de her grøntsager i de fleste grønthandlere, og hvis du ikke kan finde skorzonerrøder, kan de for eksempel erstattes med pastinak eller persillerod, siger han.

Hovedretten byder på både salt selleri, syrefuld kernemælk, sødmefulde vindruer og bitterhed fra radicchio-salaten. Og så er den fyldt med teksturer af blødt, sprødt, friskt og tilberedt og gerne parret med de helt rigtige drikkevarer.

- Æblecider vil være meget lækkert til hovedretten. Ellers vil jeg sige, at en god, syrlig hvidvin med højt syreindhold er meget dejlig til både forret og hovedret, for det er ikke sådan rigtig rødvinsmad. Men nu, det er nytår, kunne gode drinks eller bobler også sagtens fungere.

Han foreslår at runde måltidet af med romporcheret ananas, som også er tilpas eksotisk til nytårsaften.

Find opskrifterne på Jonathan Zeuthen Knolls treretters nytårsmenu her: