(Foto: Martin Fält)

15-årige Omars fritidsjob belønnes af kronprinsparret: Modtager vigtig pris og 100.000 kroner

Omar Ahmed Mohamed samler spiselige planter i naturen, som han laver om til mad. I aften hyldes dét projekt af kronprinsparret.

Omar Ahmed Mohamed på 15 år har et lidt anderledes fritidsjob end så mange andre på hans alder.

Han samler mad i naturen, som han sammen med en række jævnaldrende tilbereder og serverer for ældre mennesker.

Projektet, han er med i, er organiseret af den socialøkonomiske virksomhed FRAK, som lørdag aften modtager Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris og 100.000 kroner.

Inden sommerferien var Omar Ahmed Mohamed på Amager strand for at samle ind til hjemmelavet pesto lavet på vilde urter. I dag går turen til naturparken Amager Fælled, hvor der skal samles ind til hjemmelavet syltetøj, og hvor DR Mad har fået lov at komme med. Målet er at lave en efterårshyggedag med boller, syltetøj og varm kakao for de ældre i et lokalt aktivitetscenter på Amager.

Først skal vi 'ud og sanke'. Sanke er det ældgamle ord for at samle vild mad i naturen. En disciplin, som Omar Ahmed Mohamed efterhånden er dreven i.

 • - Mit første fritidsjob var at gå med aviser. Men det var kedeligt og nærmest irriterende. Meget af tiden ventede jeg på, at folk lukkede mig ind i deres opgang. Der var en dame, som kaldte mig for sorte neger, når hun så mig. Det var ikke særlig fedt. Så kan jeg meget bedre lide det her job, som jeg fandt via en lærer på min gamle skole. (Foto: Martin Fält)
  1 / 9
 • - Projektet, jeg er ansat i, går ud på, at vi tager ud i naturen og samler vild mad. Så tager vi planterne eller bærrene med tilbage til vores køkken, hvor vi tilbereder dem og arrangerer fællesspisning for ældre, der bor i lokalområdet. Tit tager de ældre også med ud i naturen, når vi samler ind. De er ret sjove og nemme at snakke med. (Foto: Martin Fält)
  2 / 9
 • - I dag samler vi hyben, hvidtjørn, slåen og rønnebær. Det skal bruges til hjemmelavet syltetøj. Inden jeg startede på projektet, havde jeg ikke prøvet at sanke før, men nu har jeg efterhånden prøvet det en del gange. Når vi sanker, har vi altid arbejdstøj på, så folk udefra kan se, hvem vi er. (Foto: Martin Fält)
  3 / 9
 • - Ejnar, som jeg står med her, er ret sød. Han kan fortælle om 2. verdenskrig og alle mulige andre historier. Han ser ikke så godt, så det er meget godt lige at hjælpe lidt. (Foto: Martin Fält)
  4 / 9
 • - Når vi samler, er det vigtigt, at der ikke kommer alle mulige andre blade og insekter med. Vi plukker også hyben, som har det der kløpulver. Det skal ud, før vi kan bruge dem til syltetøj. (Foto: Martin Fält)
  5 / 9
 • - Ved siden af syltetøjet bager vi også boller. Jeg har lavet boller derhjemme med min mor, men jeg har aldrig lavet så mange på en gang som i dag. Jeg har dej langt op af ærmet, fordi jeg måtte røre med en alt for lille ske. Jeg kan ellers godt lide at lave mad. Nu går jeg i 9. klasse, men mellem 4. og 7. klasse havde jeg hjemkundskab. Der lavede vi pandekager og konkurrerede om, hvem der lavede de bedste. Vi handlede også ind til maden selv, og det var fedt, fordi det var så kreativt. (Foto: Martin Fält)
  6 / 9
 • - De fleste af de unge, der arbejder på projekter her, kender jeg fra min gamle skole. Vi hjælpes ad med at dække op og gøre måltidet klar. De ældre som, kommer her på aktivitetscenteret, hvor vi serverer maden, bor i området. Hvis vi har mad tilovers, går vi over med det til det lokale plejehjem. (Foto: Martin Fält)
  7 / 9
 • - Der skulle meget sukker i syltetøjet, før at det smagte godt, men jeg synes, det er blevet helt ok. I begyndelsen, da jeg prøvede at sanke vild mad i naturen, havde jeg ikke lyst til at smage på de ting, vi fandt. Nu er det noget andet. (Foto: Martin Fält)
  8 / 9
 • - Når vi spiser, sidder vi altid sammen med de ældre. Det er hyggeligt. I dag får vi kakao med flødeskum til vores boller, men Ejnar har også købt saft til os allesammen for sine egne penge. Han er god nok. Jeg har egentlig altid godt kunne lide gamle mennesker, men hvis ikke vi havde lært hinanden at kende her via arbejdet, tror jeg ikke, vi ville snakke sammen på gaden. På den måde, er jeg meget glad for det her job. (Foto: Martin Fält)
  9 / 9