(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

23-årige Ana arbejder på en af Danmarks vildeste restauranter: ‘Jeg tror, min familie bliver mind-blown'

Kroatiske Ana Omazić er rejst til København for at lave eksperimenterende Michelin-mad.

Ana Omazić' arbejdsplads ligner ikke de flestes.

Den ligger bag en usandsynligt stor bronzeport i et gammelt industriområde på Refshaleøen i København.

Her ligger restaurant Alchemist, der har to stjerner i Michelin-guiden, og på kort tid har opbygget et internationalt navn, som folk venter i månedsvis for at få bord på.

Kroatiske Ana Omazić arbejder som head of pastry og arbejder op til 14 timer om dagen i lokalerne bag bronzedøren sammen med knap 90 kolleger.

Den 23-årige kok startede på Alchemist i august 2020, efter at have rejst til København for at prøve noget nyt.

- København har så mange gode restauranter og kokke, at det er umuligt ikke at blive ved med at lære. Det er et virkeligt godt miljø for kokke, fortæller hun.

Mandag den 13. september 2021 bliver årets Michelin-stjerner uddelt.

I den anledning følger vi Ana Omazić en dag på arbejde på sin tostjernede arbejdsplads.

 • 23-årige Ana Omazić har altid været glad for at spise og lave mad derhjemme, men en karriere som kok var ikke noget, hun havde overvejet nærmere som yngre. Det var først, da voksenlivet begyndte at banke på, at hun valgte kokkevejen: - Da jeg i slutningen af gymnasiet skulle beslutte, hvad jeg ville med mit liv, fandt jeg ud af, at jeg ikke kunne se mig selv lave noget andet end at være kok, fortæller hun. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  1 / 9
 • Som 18-årig flyttede hun fra hjembyen Zagreb i Kroatien til Paris for at studere fransk madlavning på en kokkeskole. Efter et år fik hun læreplads på en fransk Michelin-restaurant – uden nogensinde at have stået i et professionelt køkken før: - Da jeg fik muligheden advarede alle mig, for det kan være hårdt, når man er så ung og ikke har stået i et køkken før. Men selvom det selvfølgelig var hårdt i starten, blandt andet på grund af de høje standarder, og fordi alt foregik på fransk, ville jeg helt sikkert gøre det igen, fortæller Ana Omazić. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  2 / 9
 • Efter 3,5 år i Frankrig, en periode på en anden restaurant i Danmark og en coronanedlukning vidste Ana Omazić ikke helt, hvad hun skulle: - Jeg så, at Alchemist søgte medarbejdere. Så jeg kom på prøve i august 2020 og startede i begyndelsen af september samme år. Jeg var virkeligt heldig at få jobbet her midt i coronapandemien. Jeg er lige startet i en ny stilling her på Alchemist for to uger siden, hvor jeg har ansvar for konditoriafdelingen, når der er service. Der er selvfølgelig mere ansvar, men det er også mere læring hver dag, og det kan jeg rigtig godt lide. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  3 / 9
 • - Det kan selvfølgelig være et meget stressende arbejde på grund af de høje standarder, maden og gæsterne, og der sker mange ting i køkkenet, når der er service. Men det er en mere rolig service her, end hvad jeg har prøvet før, fordi det er så skemalagt. Alt er gennemtænkt, og vi er et meget stort team, så der er altid nogle til at hjælpe dig. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  4 / 9
 • - Jeg blev fortalt mange gange, inden jeg begyndte at arbejde som kok, at det er en mandsdomineret branche, og at det ville blive hårdt at følge med og konkurrere med dem. Jeg kan ikke sige, at jeg aldrig har mærket det, men det har aldrig holdt mig tilbage. Lige nu på Alchemist er vi fire kvinder ansat ud af cirka 25 kokke, der arbejder i service om aftenen. Men her føler jeg mig meget tilpas som kvinde, fordi vi har et så godt arbejdsforhold til hinanden her. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  5 / 9
 • Ana Omazić er ansvarlig for chokoladebaren Gulity Pleasure, der er en af de 50 retter, der serveres på Alchemist. Den består af mangomarmelade, gianduja (en slags nougat) lavet på ristede peanuts og mælkechokolade, saltkaramel og kakao-knas for at give tekstur. Guilty Pleasure-baren serveres i en indpakning, hvor man kan læse om børnearbejde og arbejdsforhold bagpå, og skal vise vigtigheden af at vide, hvor man får sine råvarer fra. Hun laver cirka 200 chokoladebarer om ugen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  6 / 9
 • - Da de introducerede Guilty Pleasure på menuen i foråret, håbede jeg virkeligt, det blev mig, der skulle stå for den. Jeg har ikke arbejdet så meget med temperering af chokolade før, så jeg ville gerne øve mig og lære det. Jeg bliver ikke træt af at lave den, før jeg laver den perfekt hver eneste gang, og så længe jeg bliver ved med at udvikle mig og kan se, at jeg kan gøre det endnu bedre i morgen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  7 / 9
 • - Det bliver noget af det største, når jeg snart får min familie på besøg her i restauranten. Jeg har fortalt så meget om det, men før man selv oplever alle lysene, animationerne og oplevelserne, du får på en aften her, kan man ikke helt forstå det. Jeg tror, de bliver mindblown, siger hun. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  8 / 9
 • - Jeg elsker Danmark, men jeg vil også virkeligt gerne udforske andre lande, mens jeg stadig er ung og kan flytte rundt i verden og lære en masse. Jeg tænker ikke så meget på det endnu, men jeg ved, at jeg en dag også gerne vil hjem til Kroatien og måske åbne min egen restaurant. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  9 / 9