26-årige Frederikke har lavet sin egen kogebog … i et køkken på fem kvadratmeter

Frederikke Legaard deler tips til at få det bedste ud af sit køkken uanset størrelse.

- Jeg skylder mit køkken et tak.

Kunstner og kogebogsforfatter Frederikke Legaard elsker nok sit lille køkken mere end de fleste.

Frederikke Legaard blev landskendt sine avancerede moussekager og kunstnerisk pynt, da hun vandt 'Den store bagedyst' i 2019. (Foto: © Torben Hrab, DR)

Faktisk er hun så glad for sit lysegule madværksted i lejligheden på Nørrebro, at hun har valgt at dedikere sin første kogebog til det.

Stort set alt indhold i den aktuelle kogebog, der har fået titlen 'Kogekunst', er udviklet, skrevet, illustreret, tilberedt og fotograferet på de fem kvadratmeter.

- Jeg har haft et lille køkken i al den tid, jeg har boet ude, og jeg kan virkelig godt lide at være i det, fortæller 26-årige Frederikke Legaard.

Så hvis skæbnen også har beriget dig med et lille køkken, er det altså ikke en undskyldning for ikke at skeje ud i kompliceret bagværk, bugnende tapasborde eller hjemmelavet pasta.

- Jeg har ikke brugt særlig avanceret udstyr til at lave denne kogebog. Jeg har haft en røremaskine stående nede i skabet, men har lavet det meste i hænderne. Og jeg har først lige fået min første blender.

Det er måske overraskende ord fra den tidligere Bagedyst-vinder Frederikke Legaard, der slog igennem i et program, hvor deltagernes maskinpark af blendere og håndmixere nærmest får lige så meget skærmtid som deltagerne selv.

Men for Frederikke Legaard handler det faktisk om at have få, men gode køkkeninstrumenter derhjemme.

- Det allervigtigste at have i køkkenet er en god nysleben kniv. Ligegyldigt om man laver en mørdej, hvor man skal skære kanterne til, eller hvis man skal skære gulerødder, så gør det bare alt meget nemmere, siger hun.

Meditativ svampejagt

I 'Kogekunst' viser Frederikke Legaard også andre sider af sig selv end de kunstneriske kager, mange kender hende for i 'Den store bagedyst'.

Her er der gjort mindst lige så meget plads til retter fra det salte køkken, blandt andet en ret med svampe.

For tiden er det sæson for svampejagt, og det er en aktivitet, som Frederikke Legaard finder stor glæde ved.

- Det er meditationsagtigt for mig at samle i naturen. Hvis man finder én spiselig svamp et sted, betyder det ofte, der er mere lige i nærheden, og det er bare en fed følelse.

En af hendes favoritretter med svampe er en opskrift med pappardelle-pasta, æggeblomme og hjemmesamlede kejserhatte.

- En ret med fløde og svampe som denne giver så god mening, fortæller hun.

- Gode pastaretter er tit meget simple. Og hvis man laver det hele selv, kan det blive helt guddommeligt.

Hvis du hungrer efter Frederikke Legaards svampepasta, så er opskriften her:

Hvis du mangler et sødt indslag, så har Frederikke Legaard en opskrift på babka med kanel: