Årets kokketalent: Jeg kan ikke undvære McDonald’s og hotsauce

Prisen som årets unge kokketalent gik til Poul Andrias Ziska fra Færøerne.

Poul Andrias Ziska (© (c) Claes Bech-Poulsen)

Årets White Guide, der lister kongerigets bedste spisesteder, er netop udkommet.

Her vandt Geranium prisen som årets restaurant. På andenpladsen kom den færøske restaurant KOKS, der har den unge Poul Andrias Ziska som køkkenchef.

Han har ekstra grund til at være glad, da han også vandt prisen som årets unge kokketalent, der omfatter kokke under 30 år.

- Han har en overlegen evne til at fremelske helt unikke smagsoplevelser med udgangspunkt i håndhøstede lokale råvarer. Poul er nutiden – og fremtiden, skriver White Guide om Poul Andrias Ziska.

Her får du et indblik i Pouls Andrias verden til en snak om mad og livet i et køkken.

Hvornår er det gået mest galt for dig i køkkenet?

- Jeg var på Noma i en uge på prøve som tjener, lige inden jeg flyttede tilbage til Færøerne i 2013. Der skulle jeg sætte 12 glas på et bord for et selskab, og jeg mistede alle glas på gulvet på verdens bedste restaurant.

Hvad burde vi alle sammen spise mere af.

- Fisk – Helt sikkert. Det er en fantastisk spise, som bliver alt for lidt brugt. Vi spiser for meget kød fra kvæg og gris, men fisk er mindst lige så godt og tilmed sundt. Man har det bedre efter have spist sig mæt i fisk end i rødt oksekød.

Hvad bestiller du altid selv på restaurant

- Jeg bestiller altid foie gras. Vi har ikke en god fransk restaurant på Færøerne, så det skal jeg have nok af, når jeg er ude at rejse.

Hvad er vi bedst til at lave i Danmark?

- Svinekød. Det er altid godt at komme til Danmark. Vi har ikke nogen svin på Færøerne, så det forbinder vi jo lidt med af Danmark.

Hvis man skal imponere på 30 minutter, hvad skal man så lave?

- En god ramen. Det er jo vildt populært lige nu. Det er fast food, og nudler som man kender det, men det har fået et trendy rygte. Det smager også godt, så man kan helt sikkert imponere med det.

Hvor har du fået dit bedste måltid nogensinde?

- Hvis vi snakker restaurant, så må det være Noma. Det var også der, jeg havde min første ’fine dining’ oplevelse på så højt plan.

- Men et helt særligt måltid er 2. juledag på Færøerne. Der har vi i vores familie en tradition for at spise det første fermenterede kød, der er klart. Her samles hele familien og spiser denne gode man. Det glæder jeg mig til hvert år.

Har du en guilty pleasure?

- Fastfood kan jeg godt lide en gang imellem – altså det helt snavsede såsom McDonald’s og så måske ristede hotdogs.

Hvad står altid i køleskabet hos dig?

- Sriracha hot sauce! Den står forrest i mit køleskab. Den putter jeg i rigtigt meget mad, så den er uundværlig.