Anton og 'den hemmelige ydmygelse': Det er virkelig et ømt punkt for mig

Bagedyst-deltager Anton Dahl Grue har omdøbt 'den hemmelige udfordring' i bagedysten. Lige netop den tekniske, hemmelige bagning er svær for den 20-årige københavner.

- Det er som at se på en smeltende gletsjer, ikke? Trist syn, som man bare ikke kan gøre noget ved, siger Anton Dahl Grue, mens han sidder foran sin ovn i bagedystteltet.

Den 20-årige deltager er frustreret. Frustreret over, at han endnu en gang fejler i bagedystens anden opgave, i ’den hemmelige udfordring’.

- Skal vi ikke bare kalde det ’den hemmelige ydmygelse’? Det er virkelig et ømt punkt for mig, siger Anton.

Min hjerne går helt i sort

For det er en udfordring, der gnaver lige ned i det, Anton altid har haft svært ved. Den visuelle, logiske tankegang til, hvordan man skal forestille sig et motiv i hovedet og derefter udføre det i praksis. Og så er Anton sat helt af.

- Jeg var dårlig til geometri i skolen. Min hjerne går helt i sort, når det handler om rummelig forståelse fx at dreje en figur 90 grader, eller spejle noget mod sin egen akse. Og så er det nederen at tænke på, at alle kommer til at se det på tv. Det er en ekstra blokade, siger Anton.

Musik som medicin

Opskrifterne indeholder også tit tal, men det er Anton nu vant til. Han havde matematik i gymnasiet, og fik 12 i sin studentereksamen. Men den rummelige intelligens er et tilbagevendende problem for ham. Selv forsøger han at tackle det, så godt han kan.

- Det er tragikomisk, og selvfølgelig ikke supersjovt. Men jeg prøver at grine af det. Der er ikke andet for end at prøve igen, siger Anton.

Der skal graves efter kampgejsten efter de fejlslagne hemmelige udfordringer, men Anton har et trick, som han lærte, da han spillede teater og musik på Grundtvigs Højskole før bagedysten; Musikterapi.

- Først hører jeg noget rigtig aggressiv musik og kommer ud med vreden. Bagefter sætter jeg mere eftertænksom og rolig musik på for at få den der ’hey, det skal sgu nok gå, Anton’følelse i kroppen igen. Det hjælper mig til at finde fokus, siger han.

Vinder på smagene

Selvom ’den hemmelige udfordring’ driller, er Anton, trods sin dåbsattest, granvoksen, når det gælder balancen mellem smage og ingredienser.

Anton er nemlig vokset op i en vaskeægte madøre-familie, hvor køkkenet altid har summet af aktivitet, og hvor bordpladen har været dækket af råvarer, dej og mel.

Madglæden skinnede også igennem, da Anton skulle konfirmeres. Han ønskede sig en professionel ismaskine, så han kunne lave rigtig is.

- Vi har altid nørdet i madlavning, og det ligger ikke fjernt fra mig at være kreativ. Når jeg er ude og spise, læser kogebøger eller sidder med morgenkaffen. Jeg tænker hele tiden på smage og sammensætninger, siger Anton.

Kreativiteten og de skæve ideer smager dommerne, når Anton blandt andet leger med armagnac, mørk chokolade og ristede nødder eller tilsætter hele kaffebønner i flødeskummet til sine medaljer.

Du kan se, hvordan det går Anton og de øvrige deltagere onsdag klokken 20 på DR1 eller her på DR TV.

Facebook
Twitter