Arfans tophemmelige opskrift gav danskerne en ny fastfoodklassiker: 'Vi blev kaldt pinlige'

For 40 år siden blev de pølseglade danskere præsenteret for grillet kød fra de varme lande. Det var ikke helt lige til.

- Er det chokolade?

Det var en af de reaktioner, Arfan Mounzer fik, da han i 1980 åbnede Danmarks første shawarmabar.

En shawarmabar som har overlevet i hele 40 år sammen med en lille bitte hemmelighed. Men den kommer vi ind på senere.

Først skal vi lige beskrive den danske fastfood-scene i 1980.

Den var ret begrænset. Pølsevognens guldalder var stadig i gang. Rundt omkring i de større byer kunne man også gå ind på en kinagrill og få sig en halv grillkylling med pomfritter, men pizzeriaer og mange af nutidens leverandører af fastfood havde endnu ikke etableret sig.

Burgere kendte vi dog godt. I 1977 var en amerikansk hurtigmadsmastodont flyttet ind på Vesterbrogade i København: Burger King. Og fastfoodkædens voksende popularitet, fik den dengang 32-årige Arfan Mounzer til at gøre sig ambitiøse iværksætterplaner.

- Folk stod i kø helt ud til Rådhuspladsen for at få fat i deres burgere. Så tænkte jeg, hvorfor står der så mange folk hver dag bare for det? Hvorfor laver vi ikke også vores egen kulturhistoriske mad fra Libanon?, fortæller Arfan Mounzer, som kom til Danmark som musiker i 1967, hvor han straks forelskede sig i landet.

Arfan Mounzer på 72 år har drevet adskillige restauranter i København. Ingen af dem er dog gået lige så godt som shawarmabaren fra 1980, der fik navnet Shawarma Grill-House No.1 siden 1980. Arfan Mounzer ejer stadig en tredjedel af restauranten, som til daglig er drevet af en forpagter. (Foto: (DR))

Anede ingenting om shawarma

Det var egentlig ikke fordi, at Arfan Mounzer var en shawarma-ekspert.

- Ærlig talt så anede jeg ingenting om, hvordan man lavede shawarma, men jeg kunne bare huske fra Libanon, at alle turister blev helt vilde med shawarma og falafel. Mon ikke det samme kan ske i Danmark, tænkte jeg?

Arfan Mounzer brugte tre år på at overveje sin ide. Han studerende nøje trafikken hos Burger King. Og da en lille grillbar kom til salg på Strøget, slog han til sammen med sin fætter og sin bror Bob Mounzer.

- Flere i vores omgangskreds sagde, at det var en tvivlsom ide. Vores venner syntes, det var pinligt. "Danskerne spiser smørrebrød og pølser", sagde de. En ven grinede og sagde, han ikke ville komme ned i min butik på Strøget, for han ville ikke være til grin, siger Arfan Mounzer med et stort smil.

Det skulle nemlig vise sig, at vennen tog grueligt fejl, for hvis der var noget, som danskerne var klar på at blive introduceret til, så var det shawarma.

Men hvordan starter man en shawarmabar op som den første i Danmark, når der ikke er andre butikker til at vise vejen, og når man ikke har noget internet til at søge efter opskrifter og YouTube-tutorials?

- Jeg havde hørt, at der i London var en restaurant ved navn Beirut, som lavede shawarma. Jeg kendte ikke ejeren, men da jeg ringede til ham og fortalte mine planer om en shawarmabar i Danmark, sagde han til mig, at jeg kunne møde op en morgen klokken syv i restaurantens kælder. 'Sig mit navn, så kan du få det at se, hvordan vi gør', sagde han.

Danskervenlig shawarma skulle ikke være krydret

I London lærte Arfan Mounzer, hvad det vil sige at lave ægte shawarma fra bunden. Han så, hvordan man opbygger et spyd med velmarineret kød, og han lurede, at hemmeligheden bag god shawarma er kvalitetskød og en god marinade.

Tilbage i Danmark begyndte han sammen med sin bror at skabe en shawarma, der kunne passe til danskernes smag. Kødet skulle være en blanding af oksekød og lam, men det måtte ikke smage for meget af lam, for så ville danskerne nok stå af.

Da 'Shawarma Grill-House No.1 siden 1980' åbnede op på Strøget i 1980, kunne danskerne for første gang smage pitabrød med shawarma. Man kan også bestille falafel, men pomfritter var der ingen af. Reklameskilte eller vilde åbningstilbud havde de heller ikke tænkt på.

- Før i tiden var der jo ingen shoppingcentre eller webshops. Derfor var der altid masser af mennesker på Strøget. Butikkerne havde kronede dage. Folk gik jo nærmest i kø, og de passerede jo også vores butik.

Shawarma Grill-House No.1 siden 1980 sælger mellem 1000 og 3000 pita shawarma om dagen. Om sommeren bliver det ofte til mere. Med en husleje på 250.000 kroner om måneden er det dog svært at tjene mange penge, fortæller en af restaurantens tre ejere, Arfan Mounzer. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen)

Er det chokolade?

Reaktionerne på den nyåbnede biks var forskellige. Mange kiggede nysgerrigt ind ad døren på det mærkværdige roterende spyd.

- Er det chokolade?, spurgte en dame.

Men da dagens optælling var færdig var Arfan Mounzer en glad mand.

- Den forhenværende ejer af grillbaren fortalte, at han omsatte for 3.500 kroner på en dag. Vi havde omsat for 5.000 kroner den første dag, og det var uden at lave reklame. Der vidste jeg, at vi havde fat i noget.

I tiden efter arbejdede Arfan Mounzer hårdt på at justere sin shawarmaopskrift, så den blev endnu mere danskervenlig, og den dag i dag får han et intenst og dedikeret blik i øjnene, når det kommer til krydderiblandinger og kødkvaliteter.

Indretningen i Arfan Mounzers Shawarma Grillhouse No.1 siden 1980 har ikke ændret sig synderligt meget i barens 40-årige historie. - Folk kommer langvejs fra for at vise deres børn og børnebørn, hvor de smagte deres første shawarma, og derfor synes jeg,det er vigtigt, at den ser ud, som den altid har gjort, siger Arfan Mounzer. (Foto: Erik Gleie)

- God shawarma er ikke bare noget, man lige laver. Det kræver tid, nøje udvalgte råvarer og meget personale.

I stedet byggede Arfan Mounzer og hans bror en forretning op, hvor de hver morgen mødte tidlig ind for selv at lave shawarmaspyddene fra bunden. Frisk kød blev marineret i 24 timer, hvorefter det blev sat på spyddet. Chilisaucen blev lavet specielt til forretningen.

Intet var i det hele taget tilfældigt, og danskerne begyndte at få øjnene op for Shawarma Grill-House No. 1. Arfan Mounzer, broderen og resten af personalet blev efterhånden vant til køen.

Da Arnold Schwarzenegger bestilte pita shawarma

Strøgets nye libanesiske fastfoodsted blev lige så langsomt kult i 1980'ernes København. Rammerne var ikke prangende, og menuen ændrede sig ikke synderlig meget. Med tiden kom durum til. Pomfritterne var uundgåelige.

- Alle dem fra Olsen-Banden har været her. De danskere rappere. Statsministre og Sanne Salomonsen. En af vores bedste kunder var Kim Larsen. Han gik altid direkte ind i køkkenet, råbte ’hej gutter’ og bad om det, han godt kunne lide, fortæller Arfan Mounzer med et nostalgisk blik i øjnene.

I tidens løb har en del politikere deriblandt tre statsministre været på besøg hos Shawarma Grill-House No.1 siden 1980. Engang var pitabrød det mest populære, men durumruller vinder mere og mere ind. For folk i jakkesæt er de mere praktiske, fortæller Arfan Mounzer. (Foto: (privat))

Den mest specielle gæst var dog en ældre amerikaner, som efter at have smagt Arfan Mounzers kød, kom med et specielt tilbud, som han siden hen har brugt mange timer på at tænke på.

- Han ville gøre min shawarmabar til en amerikansk franchise-restaurant og åbne op i 51 stater. Han havde mange penge og tilbød mig at gå ind som investor.

Den lille bitte hemmelighed

Om manden var reel eller fuld af fup, har Arfan Mounzer aldrig fundet ud af. Han takkede nemlig pænt nej uden nærmere overvejelser. Og han har heller aldrig selv lavet filialer, selvom det ville være det mest naturlige udvikling for en fastfoodrestaurant med så stor succes.

- En god shawarmabar egner sig ikke til at drive som en kæderestaurant. Det kræver meget opmærksomhed og kærlighed at lave det kød, og du kan ikke bare masseproducere det med store maskiner, siger han.

Selv Arnold Schwarzenegger har været på besøg i Shawarma Grill-house No.1 siden 1980 en dag for at smage på et pitabrød med shawarma. Arfan Mounzer var dog ude at købe ind den eftermiddag, så et billede fik han ikke taget. (Foto: (DR))

Arfan Mounzer ville også være bekymret for at den hemmelighed, som kun ganske få kender til, ville komme ud.

Ifølge ham er forklaringen på 'Shawarma Grill-House No.1 siden 1980's succes nemlig i høj grad shawarmabarens hjemmelavede chilisauce samt en lille simpel opskrift på marinade, som giver kødet en særlig smag. Den opskrift har han holdt i hemmelig i snart 40 år.

- Selv ikke medarbejderne kender til den. Mange af de folk, der har arbejdet hos mig, har jo senere startet shawarmabarer op andre steder. Hvis de kendte til opskriften, så ville jeg jo miste min forretning.

Lidt af hemmeligheden kan man dog godt lokke ud af Arfan Mounzer.

- I marinaden er der krydderier, eddike og en tredje hemmelig ingrediens. Eddiken dræber bakterier og tilfører syrlighed til kødet. Men krydderiblandingen og den hemmelige ingrediens, det vil altid forblive en hemmelighed!

Har du fået lyst til at lave din egen pita shawarma? Her kommer en god opskrift fra brødrene Price:

Facebook
Twitter