Bagedyst-deltager tåler ikke klassisk jul: 'Jeg hader, når folk synes, det er synd for mig'

I fem år har Beate Stengaard Sørensen lavet sit eget take på julebordet ... med nogle smarte tricks i baghånden.

Når Beate Stengaard Sørensen skulle smage på sit bagværk i 'Den store bagedyst' spyttede hun det mange gange ud igen. Hun har haft glutenallergi, siden hun var 20 år, og selvom det var træls at opdage, er det ikke noget der i dag får lov at fylde meget, fortæller hun. (Foto: Carsten Moll © (c) DR)

Har du overvejet at holde glutenfri julefrokost i år?

Men måske synes du, at det lyder lidt bøvlet?

Da Beate Stengaard Sørensen opdagede, hun var glutenallergiker tilbage i 2014, havde hun også 'stor nedtur på', som hun selv siger.

- Jeg var så træt af mit liv. Alle rundt omkring mig sagde: 'Fuck, jeg ville dø, hvis det var mig. Så kan du aldrig få pizza og kebab med hjem fra byen'. Det var ikke ligefrem en opmuntring, fortæller Beate Stengaard Sørensen, som deltog i dette års sæson af 'Den store bagedyst'.

Hurtigt fandt hun dog ud af, at glutenfrit mad ikke var så svært at lave. I dag gør hun ikke et stort nummer ud af den der glutenallergi.

- Jeg hader faktisk, når folk synes, det er synd for mig. Jeg har bare glutenallergi, det kunne jo være meget værre, siger hun og fortsætter:

- Det er i virkeligheden ikke særlig besværligt, og det behøver en glutenfri julefrokost altså heller ikke være. Heller ikke selvom man er lidt doven - ligesom jeg.

Er du nysgerrig på Bagedyst-Beates nemme glutenfri julefrokost? Her kan du læse, hvordan hun gør:

1

Fiskefilet på hjemmelavet glutenfrit rugbrød

- Jeg elsker fiskefilet, og jeg lader bare være med at panere mine rødspættefileter i rasp. Til gengæld steger jeg dem i rigeligt smør, så smager de lækkert, siger Beate Stengaard Sørensen.

Når det gælder rugbrød, så bager hun som regel et glutenfrit rugbrød, som hun fryser ned i små portioner.

- Man kan selvfølgelig sagtens bage rugbrød eller rugbrødsboller fra bunden, men jeg synes faktisk, at de der glutenfri shake-and-bake-blandinger fra supermarkederne er ret gode.

2

Æg, rejer og mayo på hjemmelavet franskbrød

- Æg og rejer med mayonnaise er jo heldigvis også glutenfrit - og så er det pissenemt, siger Beate Stengaard Sørensen.

Selv ville hun servere det på et hjemmebagt glutenfrit franskbrød eller glutenfri boller.

Når man bager sit glutenfrie brød selv, er der én vigtig ting at huske på:

- Glutenfrit brød har det bare med at blive meget hurtig tørt. Så hvis du bager det selv, er det smart at fryse ned i små portioner og så tage det op lidt efter lidt.

3

Frikadeller med havregryn eller kikærtemel

En anden anden klassiker på Beate Stengaard Sørensens julefrokostbord er frikadeller, og hvis bare du undgår at fylde dem med mel, er de også et hit for glutenallergikere.

- Jeg plejer at tilføre lidt kikærtemel til min frikadellefars, for kikærtemel har bare en virkelig god smag. Men du kan også sagtens bruge havregryn. Så længe du sørger for, at havregrynene er glutenfri, men det står på pakken, så det er ikke svært.

4

Medisterpølse – køb den dyre

- Julemedister! Det er bare konge! Jeg plejer at gå efter dem, der ikke er for billige, for de billige er tit fyldt med hvedestivelse, siger Beate Stengaard Sørensen.

I stedet går hun efter de lidt dyrere medisterpølser med majsstivelse. Når man tjekker en varedeklaration, skal man altid kigge efter de ingredienser, der står med fed eller kursiv. Det er nemlig de fremhævede ingredienser, som folk med allergier skal være opmærksomme på, fortæller Beate Stengaard Sørensen.

5

Tarteletter - snyd dig frem med butterdej

- Hjemme hos mine forældre får vi altid tarteletter til julefrokosten, og jeg elsker dem, siger Beate Stengaard Sørensen.

Selve skallen tåler hun ikke, men man kan let bage sine egne glutenfrie tarteletskåle, hvis man køber en glutenfri butterdej, som man bager i muffinforme.

Og så er der den helt nemme version, hvis man er rigtig doven:

- Man kan også bare tage et stykke glutenfrit franskbrød og så smøre høns i aspargesfyldet på. Det lyder måske lidt underligt, men det smager faktisk megagodt.

6

Kålsalat med mandler

- Heroppe i Aalborg, hvor jeg er fra, er der jo stuvet hvidkål og grønlangkål på ethvert julefrokostbord. Jeg spiser det dog ikke, men en frisk salat på grønkål eller rødkål med appelsin, æble og lidt ristede mandler, dét løfter enhver julefrokost, siger Beate Stengaard Sørensen.

7

Glutenfri vaniljekranse

Der findes masser af nemme opskrifter på glutenfri småkager, men for Beate Stengaard Sørensen er der en særlig opskrift, som hun altid vender tilbage til: Glutenfri vaniljekranse.

- Jeg er fan af vaniljekranse, og de her er rigtig gode. Man skal bare lige blande sin egen melblanding først.

8

Risalamande

- Risalamande er der heldigvis ingen fare ved at spise, når man ikke kan tåle gluten, og jeg elsker det, siger Beate Stengaard Sørensen.

- Vi har den tradition i min familie, at vi den 24. december skal lave så meget risalamande, at der er nok til min morgenmad den 25. Jeg er virkelig pernitten omkring min risalamande, og jeg bliver så bitter, hvis det hele bliver spist juleaften.

9

Vin og vand – øl smager af helvedes til

- Der findes glutenfri øl, men jeg har faktisk ikke drukket øl i fire-fem år. Det er megalang tid siden, jeg sidst har drukket, og derfor synes jeg pludselig, det smager ad helvedes til - ligesom når man drikker øl for første gang, siger Beate Stengaard Sørensen.

I stedet drikker hun sodavand og vin. Og en hjemmelavet hyldeblomstsnaps, som blev brygget allerede i sommer.

Pssst...hvis du savner Den store bagedyst og Beate Stengaard Sørensen, sender DR1 'Den store jule- og nytårsbagedyst' d. 25. december og 1. januar. Her stiller Beate Stengaard Sørensen op sammen med Christina Friis Thomsen fra sidste års sæson.

(Foto: Carsten Mol © dr)