Billigt og blæret: Disse mesterværker koster maks 50 kroner at bage

Er du til det syndige, sprøde eller svampede? Vi viser vejen til ren nydelse i ferien.

Cookies, cupcakes, æblekage osv. Med få ingredienser, der kan fås i alle supermarkeder, kan du skabe dine egne kagemesterværker, som hverken kræver den store pengepung eller lang erfaring i køkkenet. (Foto: DR Grafik: Oliver Seppo)

Vennerne er på skiferie, vejret er gråt, og du har allerede set samtlige afsnit af din yndlingsserie på Netflix - for tredje gang.

Hvordan skal du nu overvinde kedsomheden?

Holder du vinterferie i Danmark i denne eller næste uge, er det den perfekte anledning til at gå i køkkenet og bage kage til familien, vennerne eller bare dig selv, og det behøver slet ikke være så svært - eller dyrt - som det ser ud i Bagedysten.

Med få ingredienser, der kan fås i alle supermarkeder, kan du skabe dine egne kagemesterværker, som hverken kræver den store pengepung eller lang erfaring i køkkenet.

Er du til det svampede, syndige eller sprøde, kan du for under 50 kroner komme rigtig langt med kagerne her på listen.

1

Slå katten af tønden: Fastelavnsboller

De lyse boller med creme, marmelade eller nougatfyld og glasur på toppen vender år efter år tilbage til vores bevidsthed.

Selvom det først officielt er fastelavn den 23. februar, frister bagerierne os allerede nu med fastelavnsboller i alle afskygninger, som selvfølgelig ligger allerforrest i disken, når vi kommer forbi.

Med denne nemme opskrift undgår du de dyre fristelser fra bageren og kan servere lækre hjemmebagte fastelavnsboller til dine gæster.

2

Kagen, de elsker på Fyn: Brunsviger

Brunsvigeren er Fyns syndige stolthed, og det forstår vi godt.

Den bløde gærdej og den fedtede remonce harmonerer nemlig usædvanligt pragtfuldt i den fynske klassiker og kan få de fleste munde til at løbe i vand.

Og så kan den bages for under 50 kroner til otte personer!

Hvert år afholdes Danmarksmesterskaberne i Brunsviger i Odense, og går du i gang med at øve nu, kan du måske deltage i konkurrencen til september?

3

Sprødt, blødt og lækkert: Chocolate chip cookies

Cookies er nemme som en lækker treat til kaffen og er næsten altid et hit som en eftermiddagssnack eller som en dessert serveret med vaniljeis.

Den perfekte cookie skal være sprød i kanten og blød i midten, og med denne opskrift er du godt på vej.

Cookies er ekstra bløde, når de kommer ud af ovnen, men det behøver ikke at betyde, de ikke er færdigbagte. De skal nok blive sprøde, når de er kølet ned.

4

Stil kagetrangen på fem minutter: Kakaokage i mikroovn

Denne fantastiske kakaokage kan bages på fem minutter og kræver hverken hævetid eller dyre ingredienser.

Cup cakes får en helt ny betydning med kakaokagen: Denne usædvanligt hurtige kage bliver nemlig bagt direkte i din kaffekop – og bliver af mange kaldt for en mug cake. Proceduren er simpel: Miks ingredienserne. Sæt i mikroovnen. Vent fem minutter. Kagetid!

Så har du spontant lyst til chokoladekage, er det her din go to-opskrift.

5

Billig og blæret: Banankage

Der er ingen grund til at smide de trætte, overmodne bananer i skraldespanden. De smager nemlig himmelsk i en banankage med chokoladeglasur.

Banankagen er en klassiker, man meget sjældent går galt i byen med. Bananerne tilfører en sødme til kagen, så du kan prøve dig frem og

justere
mængden af sukker i opskriften.

Skal det være lidt ekstra lækkert, kan du putte hakket chokolade i dejen. Mørk chokolade skaber en god kontrast til de søde bananer, men er du mere til lys eller hvid chokolade, er det heller ingen synd at putte i.

6

Svampet kartoffelmagi: Æblekage med kartoffel

Det lyder måske skørt, men det kan faktisk tage din kage til nye højder at fylde en kartoffelrest fra grøntsagsskuffen i en kage, da det er med til at gøre kagen mere svampet og saftig.

Brødrene Price har ry for den gode smag, og med en klat cremfraiche eller råcreme på toppen, har de igen ramt plet med denne æblekage.

7

Orange kærlighed: Appelsin-cupcakes

Appelsiner er stadig i sæson, og har du efterhånden fået nok af de friske af slagsen, så skulle du tage at putte saft og skal i en kage i stedet for.

Det giver både sødme, bitterhed og masser af saft og kraft til smagen i dine cupcakes, som er perfekte efter en gåtur i skoven eller til eftermiddagshyggen med vennerne.

Appelsin-cupcakes smager også godt med almindelig hvid glasur, som du kan bytte smørcremen ud med.

8

Sødt til valentinsdag: Hede kys

Det er valentinsdag fredag den 14. februar og hvorfor ikke benytte lejligheden til at forkæle din

udkårne
, familie eller veninder med spandevis af kys?

Har du ikke nogen at kysse på, så kan du i stedet forkæle dig selv, din familie, venner og veninder med disse luftige marengskys, der kun behøver tre ingredienser: Sukker, æggehvider og en vaniljestang. Vaniljesukker fungerer også fint i stedet, og så kan de hede kys serveres for under 20 kroner.

Mette Blomsterberg twister sine med frystetørrede hindbær og frugtfarve, men de smager også fantastisk uden, hvis du ikke har det derhjemme. Skal de alligevel pimpes lidt ekstra, kan du tilføje lidt lakrids- eller kakaopulver, citronsaft- eller skal, chokoladestykker, eller hvad du ellers har i skabet.

9

Drøm dig tilbage til barndommen: Drømmekage

Vi husker alle børnefødselsdagene med

obligatoriske
skattejagter, slikposer og drømmekagen med den svampede hvide bund og ikke mindst kokosfyldet på toppen, som der aldrig rigtigt var nok af.

Her får du en enkel opskrift på den klassiske drømmekage, og hvis du også er ekstra glad for det karameliserede kokosfyld, så er det helt okay at skrue lidt op for mængderne her.

10

Glem gifler og onsdagsnegle fra bageren: Kanelsnegle

Der er efterhånden mange varianter af kanelsneglen både i supermarkedet og ved bageren, men kanelsneglen er faktisk ikke så kompliceret at lave hjemme i dit eget køkken.

Kanelsneglen smager bare bedst, når den er hjemmebagt, lun og selvfølgelig pyntet med hvid glasur.

Og så skal den allerhelst nydes i selskab med en kop kaffe og gode mennesker.