Billigt, sundt og mættende: Syv lækre retter med bønner

Bønner i din mad er vejen frem. Her får du tips til både tilberedning og anvendelse.

Bønner findes i mange afskygninger og kan bruges i mange retter. Her er de brugt i en fyldig suppe. (© DR og Scanpix)

Pinto, lima, borlotti og kidney. Grønne, hvide, brune og sorte. Bønner findes i et hav af udgaver, der varierer i form, farve og tekstur.

Men fælles for dem alle er, at de er rige på vitaminer og er meget anvendelige i din madlavning. Bønner kan nemlig bruges i både salater, sammenkogte retter, supper eller blendede som puré eller mos.

Tørrede bønner skal sættes i blød og koges inden brug

Inden du giver dig i kast med madlavning i bønnernes tegn, skal du være opmærksom på, hvilken slags bønne du har fat i, og hvad den kræver af tilberedning.

Du kan både finde bønner friske, tørrede eller på dåse. De tørrede bønner skal typisk sættes i blød natten over, og de fleste bønner skal også koges for at nedbryde lektin, som kan give ondt i maven.

Kidneybønner skal eksempelvis sættes i blød i 10-12 timer og koges en time inden brug, fordi de har et meget højt lektinindhold.

Øverst venstre: Borlottibønner. Øverst højre: Mungbønner. Nederst venstre: Limabønner (butter beans). Nederst højre: Kidneybønner. (© Scanpix og Colourbox)

Faktisk er det kun kikærter, mungbønner, sojabønner og linser, der ikke er giftige i rå tilstand. Sørg derfor altid for at følge vejledningen for iblødsætning og kogning, inden du bruger bønner i din madlavning.

Køber du bønner på dåse, skal de hverken lægges i blød eller koges, men skal blot varmes igennem.

Syv gode bønneretter

Selvom bønner kan have en lang tilberedningsproces, er det umagen værd, og din krop vil takke dig for det. Bønner er nemlig rige på blandt andet proteiner, fibre, jern, magnesium, zink og B-vitaminer.

Så gå på jagt i bønnejunglen, find din favorit – eller bliv inspireret af disse syv retter med bønner.

Fyldig suppe med bønner, grøntsager og bacon

Denne fyldige suppe af Adam Aamann er perfekt til de kolde aftener, og du kan holde den helt vegetarisk ved at udelade bacon, som ellers giver retten en mere røget smag. I opskriften er der brugt borlottibønner, men de kan erstattes af for eksempel kidneybønner.

Lækker snack: Hjemmelavede nachos med bønnemos og chorizo

En velsmagende bønnemos med chorizo sammen med hjemmelavede nachos. Hvis du mangler en lækker aftensnack, er det en oplagt mulighed.

Amerikansk gryderet med bønner, bacon og oksekød

Denne lækre gryderet blev lavet, da Anne Hjernøe og Anders Agger var i Montana i USA. I retten skal der bruges 300 gram bønner, og her kan du frit vælge mellem kidneybønner, limabønner, hvide bønner eller en god blanding.

Salat af grønne bønner sammen med bøffer lavet af kikærter og knoldselleri

I denne opskrift bruges de grønne bønner i en lækker salat sammen med spinat og champignon. Salaten er skøn som tilbehør ligesom her, hvor den får selskab af en bøf lavet af knoldselleri og kikærter.

Fransk bønnesuppe med krydderurtepesto

Brødrene Price er kokkene bag denne velsmagende bønnesuppe med masser af grøntsager. Suppen rundes af med pistou, som er en fransk udgave af pesto. Husk også et godt brød til.

Lækker og sund salat med snittebønner og spinat

Anne Hjernøe lavede denne nemme salat med snittebønner i programmet 'Anne og Anders på sommerferie'. Salaten er et lækkert og proteinrigt bud på en hovedret, eller du kan bruge den som tilbehør.

Fransk gryderet med bønner og and

Cassoulet er en klassisk, fransk gryderet med bønner og and. I denne udgave, lavet af Brødrene Price, bruges der også svinekød. Den tager nogle timer at lave, men det er umagen værd, da du i sidste ende får en helt fantastisk og velsmagende gryderet.

Du kan finde flere lækre retter med bønner lige her.

Facebook
Twitter