Bizar madtrend går viralt på YouTube lige nu: 'Det skal nok også komme til Danmark'

Sensuel slowmotion og kirurgisk præcision hitter i ny bølge af madvideoer på internettet.

Du har sikkert hørt om ASMR. Du ved, de der lydmættede videoer på YouTube, hvor en ofte hviskende kvinde, knitrer, og rasler det bedste hun har lært foran en mikrofon, for at du og resten af hendes følgere kan fornemme ekstra ro i kroppen og måske falde i søvn?

Måske børster hun sit hår. Måske folder hun sirligt et håndklæde sammen. Måske rører hun bare forsigtigt ved en chipspose, men lydene får dine nakkehår til at stritte og efterlader dig i en besynderlig tilstand af ro.

Men har du også hørt om madlavnings-ASMR?

Siden ASMR blev en ting for ti år siden, har fænomenet, som nogle også kalder hjerneorgasme, vokset og vokset.

Under tiden er der dukket beslægtede genrer op, som for eksempel 'mukbang' - hvor youtubere filmer sig selv, imens de laver knase, tygge, slubre og gumle-lyde.

På samme tid er madlavnings-ASMR også blevet en stor ting på YouTube.

Især i Sydkorea, som er den nation i verden, hvor flest mennesker søger på ASMR. Her har den mest populære madlavnings-ASMR-kanal 'Cooking Tree' høstet over tre millioner følgere på få år.

Det stik modsatte af Den store bagedyst

Madlavnings-ASMR er i bund og grund det stikmodsatte af programmer som 'Den store bagedyst' og 'Masterchef'.

Her er ingen tempofyldt musik i baggrunden, ingen deltagere, der dyster mod hinanden, ingen hurtigsnakkende tv-vært. Bare rolige optagelser af pæn og indtagende mad, der bliver lavet, imens vi kan høre enhver lille bitte lyd.

Forestil dig for eksempel en skål med sprøde havrekiks, der langsomt en nænsomt bliver knust og derefter sirligst mast ned i en kageform, indtil de danner en perfekt cheesecake bund.

Er du mere til lækker finish, byder genren også på et hav af videoer med moussekager, der sirligt pyntes med saftig frugt og fløjlsbløde cremer. Det er intenst og afdæmpet på samme tid og for nogen nærmest meditativt at kigge på.

I madlavnings-ASMR zoomer man helt ind på råvarer og retter. Her er som regel ingen baggrundsmusik, til gengæld er der skruet ekstra op for lydene, som madlavningen fremkalder. (© Pexels.com)

- Man kan sammenligne madlavnings-ASMR med, at noget vises i slowmotion. Pludselig oplever vi detaljer eller lyde, som vi aldrig før har lagt mærke til – også selvom det bare er helt generelle hverdagsting, vi kigger på, siger Helle Breth Klausen.

Hun er ph.d. studerende ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik på Aarhus Universitet, hvor hun netop forsker i ASMR.

Selvom der ikke findes konkret forskning, som dokumenterer effekterne ved særskilt at se madlavnings-ASMR, har man påvist, at klassisk ASMR-videoer kan sænke hjerterytmen hos seeren.

Ja, det kommer også til Danmark

I Danmark er vi også ret vilde med ASMR. Undersøgelser viser, at vi ligger nummer 15 på listen over lande, hvor der bliver søgt mest på ASMR-videoer, fortæller Helle Breth Klausen.

Madlavnings-ASMR har vi dog ikke helt fået øjnene op for endnu på trods af, at vi er en nation, der elsker madprogrammer. Men fænomenet skal nok vinde indpas, mener hun.

- Jeg tror bestemt, det kommer til Danmark. Jeg synes faktisk allerede, at vi ser nogle tendenser til det, siger hun og uddyber:

- Tidligere kunne man i madprogrammer se, at værten ”havde snydt lidt hjemmefra”, men i flere og flere madprogrammer er vi med i processen undervejs. Og det må faktisk også godt gå lidt langsomt. Her tænker jeg specifikt på slow-programmer som 'Det søde liv med Mette Blomsterberg' og 'Bonderøven', hvor det hele faktisk gerne må foregå ’in real time’ – det er ligefrem lidt hyggeligt at være med undervejs og se maden blive tilberedt.

Er du nysgerrig på mad-ASMR? Her kommer tre populære kanaler:

Cooking Tree

Med over tre millioner følgere er koreanske 'Cooking Tree' en af de mest populære YouTube-kanaler inden for genren. Kanalen med det lidt baby-agtige look specialiserer sig i minimalistiske og æstetiske kager, som er bygget så præcist og perfekt op, at selv Mette Blomsterberg ville tabe kæben. Alle lyde er bløde, og man kan blive dybt betaget over, hvor sensuel en oplevelse det faktisk kan være at se på, at nogen skærer i et jordbær.

Peaceful cuisine

Imens Cooking Tree er et utrolig pastelfarvet univers, er den japanske kanal 'Peaceful cuisine' langt mere rustik. Her følger vi den mandlige vært Ryoya Takashima lave vegansk mad med sikker hånd, imens han flittigt bruger sin store flotte japanske køkkenkniv i massivt stål. Hans videoer findes i en ASMR-version og en almindelig opskriftversion, hvilket er ret heldigt, for man får virkelig lyst til selv at gå i køkkenet.

De mi Rancho a Tu Cocina

Er du til mexicansk mad, er denne YouTubekanal uundgåelig. Følger du De mi Rancho a Tu Cocina (fra min gård til dit køkken), vil du møde bedstemoderen Angela, som på omhyggelig og rolig vis, guider dig igennem de traditionelle retter i det mexicanske køkken. Selvom kanalen ikke sælger sig selv som en ASMR-kanal, er hele sceneriet så lydmættet, så autentisk og så roligt, at man nærmest ikke kan undgå at glide ned i gear.

Facebook
Twitter