Bliv god til tempereret chokolade og lav perfekt julekonfekt

Få Mette Blomsterbergs tips til, hvordan du tempererer chokolade korrekt.

Jespers fyldte chokolade, som han lavede i Den store Bagedyst. Begge slags er lavet med mørk chokolade, men den ene fyldes med kirsebærvin og amarena-kirsebær, mens den anden er med bacon og karamel. (© dr)

Kend den på knækket. Fyldte chokolader skal have det helt særlige knæk, når man tager den første bid. Hemmeligheden bag det knæk ligger i en korrekt temperering af chokoladen.

Ægte chokolade kan ikke bare smeltes og bruges til overtræk eller pynt, men skal gennemgå en såkaldt tempereringsproces, for at opnå et godt resultat, som ses ved en blank overflade og høres ved knækket.

Følger man ikke tempereringsprocessen, vil chokoladen ikke stivne og blive grå i farven.

- For en del - nok langt de fleste - vil den "alternative" løsning med uægte chokolade (ofte kaldet overtrækschokolade) være nemmere og sikrere at anvende til overtræk. Jeg vil dog understrege, at det vil være absolut forkert at anvende uægte chokolade til cremer, trøfler og lignende. Når chokoladen ikke skal tempereres, skal smagen have allerhøjeste prioritet, siger Mette Blomsterberg

Har du alligevel mod på at kaste dig ud i en temperering, så har Mette Blomsterberg lavet denne guide, der hjælper dig på vej:

Om at temperere chokolade siger den tidligere dommer i 'Den store bagedyst':

- Man kan uddanne sig til at blive chocolatier, og der findes sågar konditorer, som ikke kan temperere chokolade. Alligevel vil jeg gerne lokke alle til at springe ud i den ægte chokolades mysterium. Øvelse gør jo mester, så lad være med at give op på forhånd. Glæd dig i stedet over resultatet, hver gang det bliver bedre.

Hvis du er klar til flere udfordringer, får du her tre opskrifter på fyldte chokolader, hvor du skal temperere chokolade.

Jakob Hauge lavede i 2014 i 'Den store bagedyst' disse lækre passionsdrømme, der nemt kan fungere som værtindegave. Udover passionsfrugt indeholder de fransk nougat og hvid chokolade.

Bacon i chokolade. Ja, hvorfor ikke? Jesper lavede denne sjove kombination i årets finale i 'Den store bagedyst'

Mette Blomsterberg har lavet disse chokolader med fudge. Fudgen kan du bruge som den er, eller som her krydre den med ingefær eller en anden smagsgiver, som du godt kan lide.

Facebook
Twitter