Bliv ikke skræmt væk: Overset grøntsag er hamrende lækker

Appelsiner og rodfrugter hitter i december, hvor vi får en gaveregn fra naturen. Ho-ho-ho.

(Foto: Nicolai Bruun © dr)

Jeg elsker julemad og julegodter, og allerede i oktober trasker jeg begejstret rundt i supermarkederne for at hamstre den første eiskonfekt.

Du ved, den der temmelig vamle chokolade, som folk elsker at hade.

Til gengæld synes jeg, julens kødorgie bliver temmelig vammelt i længden, hvis ikke det får følgeskab af noget grønt. Og lige netop nu er det oplagte tidspunkt at gå amok i kål.

For imens frisk salat, tomat og agurk bliver dyrket langt herfra eller i opvarmede drivhuse, er december altså kålens primetime i Danmark!

Kål er nemlig møgbilligt, den holder sig helt til nytår, og så passer den bare rigtig godt til de tunge kødorgier, du måske snart skal trækkes igennem.

Palmekål, hvidkål og rosenkål er alle i sæson, men for mig er vindergrøntsagen uden tvivl rødkålen. Den kan du læse mere om nedenfor sammen med mine andre decemberfavoritter.

1

Rødkål

(Foto: Matilda Bellman © Unsplash)

Der er ikke noget som dilemmaet and-eller-flæskesteg, der kan splitte hele familier ad.

Men når det gælder rødkål, er de fleste danskere enige om, at den hører til på julebordet. Engang var det selvfølgelig den varme rødkål, men så kom kålbølgen skyllende ind over os i 00'erne og pludselig skulle alle danskere med respekt for sig selv supplere de andre uoverskuelige juleaftens-discipliner med en frisk rødkålsalat.

Jeg kan godt forstå logikken, for det er temmelig lækkert med en frisk og sprød salat, når man spiser bløde kartofler, klistret sovs og fedtet and. Så forfærdelig indviklet er en rødkålsalat jo heller ikke – prøv for eksempel denne her friske rødkålssalat med frø og nødder.

Rødkål er desuden alt for godt til at smide ud, så brug det for eksempel i en flæskestegssandwich juledag.

2

Appelsiner

(Foto: Suzy Hazelwood © Pexels.com)

Selvom denne guide er forbeholdt de danske frugter og grøntsager, vil jeg alligevel gøre en undtagelse. For er du til appelsiner, så er det nu, du skal slå til. Smagen bliver ikke bedre og køber du dem økologisk, kan du fremtrylle denne appelsinmarmelade, der vil slå benene væk under din mormor.

Appelsiner er også geniale i diverse julesalater som et godt syrligt modspil til alle de fede juleretter, du snart bliver udsat for.

Selv er jeg også ret så stor fan af risalamande med appelsinsauce. Ja, du læste rigtigt. Det kan man godt, og det er et ret spændende alternativ til kirsebærsaucen.

3

Persillerod

RODFRUGTER, PERSILLEROD. (Foto: ALLAN LUNDGREN © Scanpix)

Denne rod kan se så ualmindelig kedelig ud i supermarkedet. Af samme grund bliver den ofte overset.

Den ligner mest af alt en tyk hvid gulerod, der bare smager af... rod. Men persilleroden er faktisk ret lækker med sin nøddeagtige persillesmag. Den er også super billig og kan tit findes som datovare, da folk ofte ikke aner, hvad de skal med den.

I virkeligheden kan persilleroden gøre underværker i en gryderet, risotto eller i en suppe, så lad dig ikke skræmme af dens triste ydre.

4

Æbler

(© Pexels.com)

Heldigvis er æblesæsonen ikke helt slut endnu, og jeg vil virkelig opfordre til, at du hamstrer de gode vitaminbomber, mens tid er.

Æbler fungerer også vanvittig godt i den friske rødkålssalat juleaften. Bare mariner æblerne i lidt syre (for eksempel citronsaft), når du har skåret dem ud, så bliver de ikke brune.

Kender du forresten denne hypede æble- og blomme-crumble, som Jon Daniel Edlund fra sidste års sæson af 'Den store bagedyst' har hittet med på Facebook med? Den er sygt nice, som Jon ville sige.

5

Peberrod

(Foto: Gitte Kjærbøl © Scanpix)

Hvis du vil finde noget fedt og spiseligt i naturen her i december, så overvej lige at gå på jagt efter peberrod.

Danskernes svar på wasabi. Peberrod vokser vildt over det hele i Danmark, og da jorden ikke er frossen endnu, er den stadig nem at grave op. Prøv bare at google løs, så kan du nemt se, hvad du skal kigge efter.

Hvis ikke lige du orker at sætte weekenden af til et graveeventyr på landet, så kan du selvfølgelig også købe peberrod i supermarkedet.

Både som revet og i hel form, du selv skal rive. Brug den på denne her monster lækre forret med laks eller på den klassiske roastbeef eller tatar.

Har du fået lyst til flere grønne retter? Se denne samling med lækre og nemme vegetaropskrifter.