Camilla og kæresten fik den ultimative anerkendelse for et år siden: 'Vi blev blæst fuldstændigt bagover'

Deres 'lillebitte restaurant' blev hyldet foran verdenspressen. Hvordan går det et år efter?

(Foto: BAX LINDHARDT © BAX)

Det er jo egentlig bare en guide fra et dækfirma.

Men for en ny restaurant kan en stjerne i Michelin-guiden være nøglen til flere kunder i butikken, for ikke at tale om anerkendelse og en omtale, som ikke kan købes for penge.

Der er derfor rigtig meget på spil, når årets uddeling afholdes i Trondhjem mandag den 17. februar. Men det kan også have sine bagsider, for et vist pres har det med at følge med stjernerne.

Hvordan føles det at få sin første stjerne?

DR Mad har talt med Camilla Hansen, som sammen med sin mand, Nick Curtin, driver Restaurant Alouette i København. Sidste år fik restauranten sin første Michelin-stjerne. Her gør hun status.

Hvordan reagerede I, da I blev inviteret med til uddelingen i 2019?

- Først tænkte vi: 'Yes, nu har vi fået en stjerne, det er jo helt vildt og så sindssygt'. Så gik der en time, og så tænkte vi: 'Okay, vi er nok bare blevet inviteret med som publikum', siger Camilla Hansen.

- Så vi var faktisk med til gallauddelingen i Aarhus og havde selvfølgelig taget pænt tøj på i tilfælde af, at det nu var rigtigt, men vi havde sat os oppe bagved sammen med pressefolkene, fordi vi jo ikke tænkte, at det var os, der skulle på scenen. Så det var en ret lang gåtur deroppefra, da vi blev kaldt ned til scenen, fortæller hun.

Var det et mål for jer fra starten, at I skulle have en stjerne?

- Nej. Nick har alle dage stræbt efter at få en stjerne, men da vi så besluttede os for, at vi ville åbne vores eget, bestemte vi os for, at det ikke længere skulle være stjernejagten, vi ville være en del af.

- Vi ville gerne bare lave et sted, hvor vi er glade for at komme på arbejde hver eneste dag, og hvor vi føler, at vi kan give gæsten alt det, vi rigtig gerne vil. Så da vi fik invitationen, var vi fuldstændigt blæst bagover, siger Camilla Hansen.

Camilla Hansen og Nick Curtin på vej mod scenen for at modtage deres første Michelin-stjerne. (Foto: Anita Graversen)

Hvordan var tiden efter uddelingen sidste år?

- Vi har haft et godt år, siden vi fik stjernen, siger Camilla Hansen og fortæller om de første reaktioner efter uddelingen sidste år:

- Folk var helt vilde over det, fordi det var ret spektakulært. Der var ikke nogen som helst, der havde regnet med, at det var os, der ville få en stjerne. Der var jo ikke nogen anmeldere, foodies eller andre, der havde forudset det. Og det havde vi heller ikke selv.

Hvad er det fedeste ved at have fået en stjerne?

- Det var virkeligt fedt at blive anerkendt på den måde, for at vi endelig var os selv.

- Vi følte, at vi gjorde det på vores præmisser, og at vi havde et sted, vi var stolte af. Så at Michelin-guiden ser, hvor meget hjerte, der er blevet lagt i det, syntes jeg, var virkeligt fedt.

Hvad er bagsiden ved at være en Michelin-restaurant?

- Det negative er, når folk kommer ind på restauranten baseret på, at man er i en guide i stedet for at vælge en restaurant efter, hvad der er spændende, og hvad man har lyst til, siger Camilla Hansen.

- Hele vores lille hold følte os virkeligt bare set. Vores service, mad og sted er anderledes, end hvad der ellers lige er derude. Så at blive anerkendt på dét af Michelin-guiden var virkelig fedt, siger Camilla Hansen. (Foto: Philip Høpner)

- På Alouette giver vi jo ikke menuen ud på forhånd for eksempel, så gæsterne ved ikke rigtig, hvad de går ind til. Når folk kommer ind med faste ideer om, hvad en Michelin-restaurant er, så er det ikke altid, at de er lige åbne. Og der kan det godt være lidt svært at få dem ud af den tankegang, fordi Alouette ikke nødvendigvis passer ind i de forventninger til en Michelin-restaurant.

Mærker I et større pres og flere krav fra jeres gæster?

- De fleste af vores gæster kommer ind og forstår, hvad vi gerne vil med Alouette, og sætter pris på det, men selvfølgelig kommer der indimellem nogen, som synes, man er for dyr, siger Camilla Hansen.

- Der har helt sikkert også været nogle få gæster, der synes, at man sidder her i for kort tid, fordi man kun har bordet i et bestemt tidsrum, eller som ikke synes, at det er passende for en Michelin-restaurant, at vi har gæster af to fastlagte omgange per aften.

Hvad har det gjort for jeres omsætning at få den her stjerne?

- I forhold til reservationer er der ikke den helt store forskel, fordi vi gik fra næsten at være fyldt til at være helt fyldt. Vi havde jo en rigtig fornuftig base på forhånd, så på det punkt har vi ikke mærket en kæmpe ændring i forhold til før stjernen, siger Camilla Hansen.

Camilla Hansen og Nick Curtin er gift og har to små børn. De har i en årrække boet i New York, hvor Nick Curtin arbejdede som kok seks-syv dage om ugen. De valgte at åbne Alouette i Danmark, fordi de ønskede at kombinere drømmen om at drive en restaurant og have et velfungerende familieliv. (Foto: Ditte Capion)

- Vi satte priserne op med 100 kroner, inden vi fik stjernen, men fordi vi ikke vil lave en restaurant, der er afhængig af at have en stjerne, så synes vi ikke, at man skulle hæve priserne helt vildt, siger Camilla Hansen.

- Vores gæster skulle jo også gerne være der den dag, vi måske ikke har en stjerne mere.

Hvad har stjernen betydet for jeres privatliv?

- Det er en kæmpe ære at have fået en stjerne, men det er ikke alfa og omega, siger Camilla Hansen.

- Det er da selvfølgelig dejligt at vide, at der er opmærksomhed, så man kan betale løn til sine ansatte i det næste stykke tid. Det giver en ro, når man er en lillebitte restaurant og selvstændig. Især når man er et par. Vi har jo satset alt, vi ejer og har på det, så der er ikke nogen backup-plan. Men det har ikke ændret noget for os som familie.

- Vi er begge to meget familiemennesker og vil gerne være der for vores børn, så det var virkeligt vigtigt for os, forklarer hun.

- Vi kunne jo let have skubbet flere borde ind og holde åbent længere tid og også til frokost, men så står vi tilbage med et liv, som vi personligt ikke er glade for, siger Camilla Hansen.

Har du fået lyst til at prøve kræfter med det franske køkken, så kommer her lidt inspiration:

FacebookTwitter