Camillas unikke opskrift på kødsovs gik viralt: 'Jeg har stadig svært ved at fatte det'

Camilla Skov går op i smag frem for hellige budskaber. Det har givet hende tusindvis af følgere på Instagram.

(© Camilla Skov/Vegetarisk Hverdag)

Kan en enkelt opskrift ændre et liv?

Nej, det kan den måske ikke, men den kan være afgørende for, at ens madblog pludselig får tusindvis af besøg - og med tiden bliver en helt ny karrierevej.

32-årige Camilla Skov er forfatter til kogebogen 'Vegetarisk i aften?'.

Hun er også kvinden bag Instagramprofilen 'Vegetarisk Hverdag' og madbloggen af samme navn. En blog som på kort tid har vokset sig til en af Danmarks mest populære vegetarblogs.

For få år siden eksisterede 'Vegetarisk Hverdag' slet ikke.

Det var bare en lille bitte ubearbejdet ide i Camilla Skovs bevidsthed.

Camilla Skov er egentlig uddannet grafisk designer. Hun har arbejdet over syv år i designbranchen og designet hjemmesider og apps for virksomheder, men det føltes bare ikke som en beskæftigelse, hun var sat i verden til.

- Jeg har aldrig følt mig tilpas i designverdenen. Imens jeg studerede, havde jeg en madblog, men den døde, da jeg fik et fuldtidsjob.

En dag fik Camilla Skov en simpel opgave af sin terapeut.

- Jeg kan huske, at jeg sad til en session, og så sagde min terapeut til mig, at jeg burde få mig en hobby, der gjorde mig glad. Pludselig gik det op for mig, at jeg ikke havde lavet mad i lang tid, selvom det altid har været noget, jeg har holdt utrolig meget af.

Camilla Skov er egentlig uddannet grafisk designer, men tilbage i 2018 sprang ud som madblogger. I april 2020 udgav hun sin første kogebog, som hun selv har taget billeder og skabt grafik til. (© Camilla Skov/Vegetarisk Hverdag)

Ikke kun klima og sundhed

I løbet af få dage blev hele ideen om et madunivers ved navn Vegetarisk Hverdag til. Helt fra begyndelsen drømte Camilla Skov om, at den en dag kunne blive hendes vej ud af designverdenen.

Hun var egentlig ikke i tvivl om, hvad missionen med ideen om en ny vegetarisk blog og Instagramprofil skulle være.

- Jeg ville gerne skabe en platform, som hverken havde et klimafokus eller et helsefokus. Jeg synes tit, at vegetarisk mad kommer til at handle om alt andet end smag. Det er noget, vi bør spise, fordi det er et fornuftigt valg. I min verden er det vigtige, hvor godt det smager, siger Camilla Skov.

Selvom hun ikke er fuldtidsvegetar, har hun i mange år levet primært at vegetarisk mad. Hun fik en stor del af inspirationen, da hun, tilbage i 2012, flyttede to år til Stockholm med sin svenske kæreste.

Her oplevede hun, hvor langt fremme svenskerne er i det grøntsagsbaserede køkken, og hvor en stor del af den svenske befolkning der som den største naturlighed har fravalgt kødet.

I efteråret 2018 gik Camilla Skov i gang med at opbygge en solid krydderisamling, og så snart hun havde den mindste pause fra sit arbejde som selvstændig grafiker, eksperimenterede hun med opskrifter hjemme i sit lille køkken på Nørrebro.

Retten, der ændrede alt

En af de retter, som Camilla Skov tidligt satte sig for at lave, var en bolognese uden kød, og det var et krav, at den skulle smage mindst lige så godt som en klassisk bolognese, lavet på oksekød.

- Jeg havde ret tidligt en ide om, at jeg ville bruge belugalinser i retten. Ordene 'Beluga bolognese' klinger godt, tænkte jeg, og jeg vidste, at lige netop den type linser holder deres form ret godt, så selve konsistensen ville ikke blive for grødagtig.

Alle Camilla Skovs opskrifter er nøje justeret, så de både rummer, sødt, salt, surt, bittert og masser af umami-smag. Opskriften på belugabolognese indeholder linser, tomater, rødvin, fløde, sukker, æblecidereddike og krydderier chiliflakes og timian. Opskriften findes på bloggen 'Vegetarisk hverdag'. (Foto: Camilla Skov © Camilla Skov/Vegetarisk Hverdag)

Selvom linserne er hovedingrediensen i Camilla Skovs populære bolognese, er der også en anden nøgleingrediens: Fedt. Altså smør og olie.

- I det vegetariske køkken har mange en tendens til at glemme, at det ofte er fedtstoffet, der giver den dybe og gode smag, så jeg var ret bevidst om at arbejde med at tilføre fedt til min linseversion, siger hun.

'Det er gud i en skål'

Da Camilla Skov gik online med sin Instagram og blog i oktober 2018, gik det stærkt. Hun havde sat sig for, at hun ville opnå 500 følgere inden jul, men efter en måned fulgte 1.500 mennesker med på Instagram. Og da hun postede opskriften med sin beluga bolognese i december, havde hun ingen ide om, hvad den skulle få af betydning.

- Jeg kan huske, at december måned virkede rimelig stille, men i januar 2019 opdagede jeg, at retten havde fået et liv på bloggen, som jeg ikke havde forventet. Folk var helt vilde med den, siger Camilla Skov og uddyber:

- Pludselig fik jeg private beskeder fra folk, som fortalte, at de lavede dem i kæmpe portioner, som de så fryste ned.

Stadig den dag i dag er opskriften på beluga bolognese den opskrift, der trækker mest trafik til bloggen 'Vegetarisk Hverdag'. Alene den seneste måned er der blevet klikket på opskriften mere end 2.400 gange, fortæller Camilla Skov.

Hun sidder netop og kigger i beskedindbakken på sin telefon, fordi hun for kort tid siden modtog en besked fra en følger, der bare lige ville fortælle, at hendes beluga bolognese "smagte for sindssygt", og at retten var som "gud i en skål".

Min mad skal være mad, man bliver glad af

Hvis Camilla Skov skal beskrive sin mad, bruger hun betegnelsen 'comfort food'. Imens nogle associerer comfort food med trøstemad eller måske med snasket og kalorieholdig mad, er det i hendes verden mad, som man bliver glad af.

Alle hendes retter er derfor proppet med smag, forskellige konsistenser og farveelementer, så de er indbydende at se på. Topprioriteten er smagen, og Camilla Skov har ikke gjort krumspring for at spare på fedtet.

Tværtimod insisterer hun på, at et lækkert måltid godt må indeholde olie, smør, fløde og ost.

Umami er den ekstra dimension, den ekstra tyngde eller funky smag i en ret. I det vegetariske køkken skal man tænke sig om en ekstra gang for at få umami ind i sine retter, mener Camilla Skov. Selv bruger hun ofte tørrede svampe, soja, miso og ost som i denne cabonara lavet på svampe i stedet for kød. (Foto: Camilla Skov © Camilla Skov/Vegetarisk Hverdag)

- Jeg hører til den store gruppe af kvinder, som har haft mange problemer med mad. Mad har altid været min interesse, men da jeg var yngre, havde jeg usundt forhold til min egen krop, og mad blev koblet til skyld og skam. På et tidspunkt smed jeg simpelthen min badevægt ud, og siden da har jeg insisteret på, at mad skal handle om lyst, forklarer Camilla Skov.

Derfor undgår hun konsekvent al snak om sundhed, når hun laver et post, ligesom hun heller ikke selv gider at sætte regler op for, hvad hun skal spise.

- Jeg undgår også at bruge ordet sund, når jeg skriver om mad. Jeg synes, det er vigtigt at fylde kroppen med noget, der er godt for én, men det er individuelt, hvad sundhed er for folk, siger Camilla Skov.

En anden regel, som Camilla Skov ikke vil leve under, er vegetarreglen. For selvom hun bedst kan lide grøntsagsbaseret mad, vil hun stadig kunne spise en bøf eller en frikadelle, hvis hun pludselig får lyst til det.

Hendes afslappede tilgang til regler og insisteren på ikke at prædike sundhed ser ud til at virke.

I dag følger over 25.000 Camilla Skovs grønne opskrifter på Instagram. Og den kogebog, som hun udgav i april, ligger på en femteplads over de mest solgte kogebøger lige nu hos saxo.com. En ret imponerende plads for en debutant, oplyser boghandleren.

- Jeg når slet ikke at fatte det, og selv her i dag halvandet år efter jeg startede op, er jeg forbavset over, hvor hurtigt det er gået, fortæller Camilla Skov.

I løbet af coronatiden har hun droppet sin bibeskæftelse for at leve fuld tid med sine opskrifter, drive Instagramprofilen og tage sig af bloggen med en ny webshop.

- Jeg vil nok beskrive mit arbejde som min egen kreative legeplads. Det er så meget mig at lave det her, og det er meget mere, end jeg turde drømme om for bare to år siden.

Er du nysgerrig på Camilla Skovs grønne comfort food? Her får du to af hendes opskrifter:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter