Chips til julemaden: Hot eller not?

Kun 15 % af danskerne spiser chips juleaften, og især nordjyderne er vilde med at dyppe den sprøde snack i den brune sovs. Skal I have chips på julebordet? Stem med her.

Rødkål, and, brunede kartofler, sovs og ..... chips? (© (c) Scanpix)

Er det blasfemi at servere industrifremstillede og halvkedelige chips til den ellers godt gennemarbejdede julemenu? Eller er julemenuen kun fuldendt, hvis de sprøde og fede snacks står på bordet?

År efter år gentager diskussionen sig blandt mange familier og venner: Skal der chips på bordet juleaften eller ej? Og i så fald hvilken slags chips skal det være?

For nogle er det en selvfølge at bruge de sprøde taffel-chips som ske, når sovsen skal spises. For andre er det helt utænkeligt at sætte tænderne i de salte snacks, når der også skal være plads til brunede kartofler, and og rødkål.

Men om man er til chips på julebordet eller ej, er én ting sikkert. Chips til julemaden har ikke altid været en selvfølge.

Chips på julebordet i 1960'erne

- Taffel chipsen, som er den ældste chips på markedet, er et produkt af dansk madkultur i 1960’erne, fortæller Bettina Buhl, som er madhistoriker og

museumsinspektør
ved Det Grønne Museum.

- Frem mod 1970’erne får vi ikke blot et større økonomisk råderum, men også et større industrielt råderum, som blandt andet gør, at vi har energi til at overveje, hvad julemaden ellers kan bestå af ud over det klassiske måltid, og her kommer chipsene ind i billedet.

15 % af danskerne spiser jule-chips

Det er dog ikke alle, der har taget chipsene med ind i julemåltidet.

Kun 15 % af danskerne spiser chips juleaften, og nordjyderne lader til at være dem, der er gladest for chips på julebordet. Det viser tal fra

Coop
’s analyseafdeling.

Hvor hele 32 % af nordjyderne dypper chips i sovsen, er der modsat slet ingen nordsjællændere, der har den salte snack stående på julebordet.

- Selvom Danmark er et lille land, er det sjovt at se, at der kan være så store forskelle på en så forholdsvis lille tradition som det at spise chips juleaften, siger Lars Aarup, som er analysechef hos

Coop
.

Det overrasker ham dog ikke, at kun 15 % af danskerne spiser chips juleaften.

- Det er også vores indtryk, at traditionen primært hører til i Jylland, siger han.

Julemåneden er højsæson for salg af chips

Selvom mængden af chips-spisende danskere ikke er enormt, kan det dog alligevel ses på salget af de salte snacks op mod jul.

- Julemåneden er generelt højsæson for salget af chips i Danmark, og hos os er det klart saltvarianten Taffel Original, der virkelig hitter, fordi det er den type chips, mange vælger at spise til julemåltidet, siger Ronni Köhl-Holk, som er marketingschef i Taffel.

Ved chips-producenten KiMs er man enig. Hos dem er det også typisk de franske kartofler, men også MENY-chipsene i den rød-hvide pose, der virkelig hitter i julemåneden.

Chips gjorde julemåltidet ekstravagant

Selvom det i dag er normalt for mange at spise chips til både hverdag og fest, var det bestemt ikke tilfældet, da chipsene kom til Danmark i 1960’erne.

- Julemåltidet var det fineste måltid, der kunne laves til familien, og derfor var det også noget særligt, når der blev serveret chips til. Det handlede om at fremvise noget ekstravagant på julebordet, som børnene også kunne lide, og de kiggede lige så langt efter chipsene som efter anden og flæskestegen, fortæller madhistoriker Bettina Buhl.

Spiser du chips til jul? Og hvis du gør, er det så de sprøde, saltede franske kartofler eller de lyse, lidt tykkere chips, som klistrer fast i ganen, når man spiser dem?

Stem med nedenfor og lad os finde ud af, hvor mange af dr.dk’s læsere, der skal dyppe chips i sovsen i morgen aften.