Danmarks bedste gløgg er fundet: Vi har arbejdet på opskriften i 8 år

Den smager af hygge - og så er den propfyldt med alkohol. Få hemmeligheden bag Danmarks bedste gløgg.

(Foto: Mathilde Thykier)

Hvis du tror, at gløgg bare er en omgang opvarmet, billig rødvin, tilsat lidt runkne rosiner, må du tro om igen. For gløgg er intet mindre end en videnskab.

Det mener gløggentusiast Wolfgang Sürth, som har brugt otte år på at forfine en ganske særlig gløggopskrift – en opskrift, der i weekenden førte til, at han vandt prisen for Danmarks bedste gløgg til en smagskonkurrence i Torvehallerne i København.

Wolfgang Sürths gløggessens er lagret på blandt andet whiskeytønder, men man behøver ikke være vinkender og eje et ukendt antal tønder for at lave sin egen supergløgg. Det kræver bare en kraftig rødvin og god spiritus. (© Noorbohandelen)

- Gløgg er jo for mange smagen af jul og hygge, og i min verden er det bestemt ikke bare en opvarmet rødvin. Det er nærmest en spiritus i sig selv med en utrolig kompleks smagssammensætning, der gør den delikat, siger Wolfgang Sürth, som blander både vodka, mørk rom og æblebrændevin i sin gløgg.

Til daglig driver han spiritusforretningen Noorbohandelen, der holder til på den lille ø Nyord tæt på Møn. Der er også en filial i København.

Selv er Wolfgang Sürth fra Tyskland, hvor juledrikken 'glühwein' er en uundgåelig drik i november og december måned. Wolfgang Sürth er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at han sværger til den danske gløgg.

- Glühwein er slet ikke så tung som gløgg. Her er der tale om en opvarmet rødvin, imens en dansk gløgg smager af langt mere, så det er helt klart min favorit, siger Wolfgang Sürth, der har boet i Danmark i 25 år.

Her er de hemmelige tricks

Selvom det har taget ham otte år at komme frem til den komplicerede opskrift, deler Wolfgang Sürth gerne ud af sine hemmeligheder, når det gælder gløggfremstilling:

- Først og fremmest skal man vide, at det bestemt ikke er al rødvin, der egner sig godt til opvarmning. Ofte vil smagsnuancerne forsvinde under opvarmning, så det er afgørende, at man vælger en kraftig rødvin. Personligt går jeg efter en fransk eller italiensk vin på merlot-druen.

Et andet råd fra gløggentusiasten er, at man skal gå efter kvalitet. Ligesom når man laver cocktails, bliver det bare aldrig godt, hvis ingredienserne er dårlige.

- Brug en ordentlig vodka og en god mørk rom, der passer til din rødvin, og så får du en gløgg, der smager ud over det sædvanlige, forklarer Wolfgang Sürth.

Til sidst er det én meget vigtig detalje, man skal huske, når man laver gløgg: Den må for alt i verden ikke koge. Hvis gløggen bliver mere end 70 grader varm, fordamper alkoholen, og så er alt dit arbejde spildt, råder Wolfgang Sürth.

Lyst til en omgang luksusgløgg? Her kommer opskriften: