Dansk burgerbar blandt verdens bedste: Her afslører de 5 tricks

Københavnske Gasoline Grill er blevet kåret til at lave en af verdens bedste burgere. Her afslører de tricks, som vi andre dødelige også kan bruge. Velkommen i Burgerhimlen.

Vi siger ikke, at Klaus Wittrup og Gasoline Grills måde at lave burger på er den eneste måde. Men hvis du vil lave en burger i verdensklasse, er det et godt sted at starte, hvis man skal tro Bloomberg. (Foto: Med tilladelse fra @frederikriber / Instagram) (Foto: © Nicolai Sebastian Holle DR)

Hvad gør en god burger? Det spørgsmål kan virkelig dele vandene.

Der er dem, der elsker en café-moppedreng med hele pibetøjet. Andre elsker den uforpligtende kædeburger, der er klart på ét minut. Så er der dem, der sværger til den hjemmelavede ukurante version, der bygges med sjæl. Og så har vi ikke engang nævnt et væld af nye spillere på banen, f.eks. gastroburgeren (tænk forædling) og tikiburgeren (tænk skaldyr og ananas).

Men der findes også de burgerelskere, der tolker skriftnært - og går efter en simpel burger efter amerikansk tradition. En af dem er Klaus Wittrup, der ejer Gasoline Grill i København. De er netop blevet kåret af det amerikanske medie Bloomberg til at lave en af klodens 27 bedste burgere.

Uden at ville afsløre den præcise opskrift på deres verdensklasse-burgere, så har vi fået Klaus Wittrup til at pege på fem afgørende parametre for en mindeværdig burger, som vi andre dødelige kan bruge hjemme i køkkenet.

Kæl for kødet

Det vigtigste først. Kødet. Her har Klaus Wittrup en klar besked:

- En af de fejl, som danskere laver, er, at man køber en pakke hakket oksekød fra supermarkedet og forventer, at man kan lave en god burger. Det kan man ikke. Man skal have friskhakket oksekød fra slagteren eller hakke det selv.

- Sørg for, at fedtprocenten er over 15, så får du mere smag. Krydring finder sted lige inden stegning. Brug kun salt og peber. Vi er selv ret generøse med saltet. Steg bøffen ved høj varme, så bøffen får en rigtig stegeskorpe. Den skal stadig være lidt rød indeni.

Bag - eller besøg bageren

Hvis du tror, at et rustiskt italiensk brødstykke skal agere fartøj for din super-burger, så tro om igen. Klaus Wittrup anbefaler en blød bolle af samme konsistens som en tebolle eller en brioche:

- Drop de klassiske burgerboller. Det er vigtigt, at bollen er blød. Tænk samme konsistens som en krydderbolle. Bag det selv eller besøg bageren.

Skru ned for tilbehøret

Hos Gasoline Grill skærer man ind til benet, så der f.eks. kun er pickles og løg - ud over bøf og dressing - i deres basisburger. De har desuden også taget den kontroversielle beslutning om ikke at bruge bacon:

- Hold det simpelt. Vi vil gerne have, at det smager af de ting, der er i. Pickles og løg og intet andet. Ingen tomat. Ingen salat. Det fungerer bare bedst, når man tager få ting, der passer sammen. Hvis du bruger pickles, så gå efter dem, der er lidt salte.

Ikke altid ketchup

På flere amerikanske velestimerede burgerkæder såsom Shake Shack og In-N-Out kan man kigge langt efter mayo og ketchup i burgeren. I stedet rører man sin egen særlige sauce, og den tankegang abonnerer Klaus Vittrup på.

- Vi bruger ikke ketchup, det bliver for sødt og gennemtrængende. I stedet laver vi vores egen dressing, Gasoline-sovsen, der er baseret på en thousand island-dressing.

Tænk over størrelsen

Ud over smagen, er det faktisk også afgørende med få ingredienser, så man har en stabil konstruktion. Klaus Wittrup har en tommelfingerregel, der er nem at huske.

- En burger skal kunne spises med én hånd og hænge sammen fra første til sidste bid. Derfor er det afgørende med få ingredienser, så man har en stabil konstruktion.

Billeder: Colourbox, Unsplash samt lån med tilladelse fra @GasolineGrill

  • Klaus Wittrup er ejer af Gasoline Grill i København, der har solgt burgere siden april 2016.

  • Hans passion for burgere startede, da han boede i Chicago som 16-årig, og har siden besøgt USA for at spise burgere af 'ren kærlighed'. Den amerikanske burgerkæde Shake Shack er en af inspirationskilderne.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdrdkmad%2Fposts%2F1181924521843251&width=500" width="500" height="466" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>