Dansk succes: Noma og Geranium er blandt verdens fem bedste restauranter

'Superflot,' siger madblogger om de danske placeringer på verdensranglisten, som over tusind specialister har stemt på.

Noma (billedet) har toppet listen fire gange før - senest i 2014. Siden har de flyttet lokation og genåbnet. I år blev det franske Mirazur, der vandt førstepladsen (Foto: Martin Lehmann)

Noma er den næstbedste restaurant i verden - skarpt efterfulgt af Geranium på en femteplads.

Det fremgår af årets udgave af ranglisten over verdens bedste spisesteder, World’s 50 Best Restaurants, der blev offentliggjort ved en prisuddeling i Singapore i dag.

Frygtede luften sev ud

Madbloggeren Rasmus Palsgård fra Feinschmeckeren.dk er imponeret over, at Noma overhovedet kan stryge direkte ind på en andenplads efter at være lukket, flyttet og genåbnet.

- De har jo været med til at definere den gastronomiske scene siden 2010, men man kunne frygte, at luften var ved at sive ud af ballonen, fortæller Rasmus Palsgård og fortsætter:

René Redzepi er køkkenchef og medejer af Noma, der nu er verdens næstbedste restaurant, ifølge World's 50 Best Restaurants. (Foto: Nikolai Linares © Nikolai Linares)

- Derfor er det superflot, at de fortsætter med at være en unik restaurant, der kører med et vildt setup. Noma nulstiller menuen fuldstændigt tre gange om året - i modsætning til mange Michelin-restauranter, der blot justerer løbende. Det er ret vovet, men også skrøbeligt.

Perfektionens højborg

Geranium er sprunget op til en femteplads fra 19.-pladsen sidste år, og det mener Rasmus Palsgård er meget fortjent:

- Det er jo sindssygt flot, og det giver jo god mening. Man kan kalde Geranium for ’perfektionens højborg’. Hvor Noma tørrer tavlen af hver gang, fintuner Geranium konceptet hvert år. Det er en restaurant, der hviler meget i sig selv, fortæller Rasmus Palsgård om restauranterne, som han hver især har spist på adskillige gange.

Hvad betyder to top 10-placeringer for den gastronomiske scene i Danmark?

- Man skal glæde sig over, at Danmark er så flot placeret på top 10-listen. Det danner grobund for, at flere restauranter kan have succes, for der vil være et større fokus på København med flere internationale gæster. Det helt fantastiske ville dog være, hvis der kom en restaurant i provinsen på listen til næste år.

Køkkenchef Rasmus Kofoed (th.) og resten af Geranium kan bryste sig af at springe fra en 19.-plads i 2018's rangliste til en femteplads i år. 'Perfektionens højborg', kalder Rasmus Palsgård restauranten. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix.dk)

Førstepladsen på årets liste tilfalder den franske restaurant Mirazur i Menton.

Fire gange førsteplads

Den placering er ikke helt fremmed for Noma, der har toppet World's 50 Best-listen fire gange.

Første gang var i 2010, men også i 2011 og 2012 kunne københavnerrestauranten prale med en førsteplads.

I 2013 måtte Noma for et enkelt år aflevere topplaceringen til El Celler de Can Roca i Spanien, men blev igen kåret til verdens bedste restaurant i 2014.

Listen er lavet siden 2002 på baggrund af i alt 1.040 kokke, journalister og gastronomer, der hver har stemt på ti spisesteder.

Du kan se hele listen på theworlds50best.com.

Top 10 over verdens bedste restauranter

 • 1. Mirazur (Frankrig)

 • 2. Noma (Danmark)

 • 3. Asador Etxebarri (Spanien)

 • 4. Gaggan (Thailand)

 • 5. Geranium (Danmark)

 • 6. Central (Peru)

 • 7. Mugaritz (Spanien)

 • 8. Arpège (Frankrig)

 • 9. Disfrutar (Spanien)

 • 10. Maido (Peru)

 • Kilde: World’s 50 Best Restaurants 2019

Facebook
Twitter