Dansk toprestaurant bliver kødfri: 'Det har kun en positiv betydning'

Geranium er mere kunst end madlavning. Derfor vil et kødfrit menukort kun være positivt, vurderer restaurantanmelder.

Rasmus Kofoed kunne ikke sove en nat, men fik i stedet det, han kalder en åbenbaring. Så fra januar vil Geranium til at servere kødfrie retter. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)

Får rødt kød din mund til at løbe i vand? Så skal du fra nytår droppe at tage på den københavnske toprestaurant Geranium.

Chefkokken på Michelin-restauranten, Rasmus Kofoed, vil nemlig droppe alt kød på menuen. Han fortæller til Berlingske, at han fik ideen om en hel kødfri restaurant for nogle uger siden klokken 3 om natten.

Efter to timer gik det op for ham, at han havde fået en åbenbaring, hvor han havde skrevet 15 "rigtig gode ting" ned på et stykke papir.

- Så nu har jeg besluttet, at vi dropper alt kød på menuen fra det nye år. Mest fordi jeg ikke selv spiser kød, og det jo kan være svært at overbevise andre om noget, hvis ikke man selv tror på det. Jeg ser det ikke som en begrænsning, men som en udfordring, der gør det muligt at gå mere i dybden med noget andet, sagde Rasmus Kofoed blandt andet til Berlingske.

Geraniums valg overrasker ikke anmelder

At Geranium, som aktuelt har tre Michelin-stjerner og er kåret som verdens næstbedste restaurant på World's 50 Best Restaurants' liste, bliver kødfri, overrasker ikke Ole Troelsø.

Han er Børsens sporhund på jagt efter de allerbedste madoplevelser og er netop i gang med at tjekke menukortet på den tostjernede Michelin-restaurant La Table de Pavie i Saint-Émilion i Frankrig, da han tager telefonen.

- I realiteten har Geranium været tæt på at være kødfri siden dag ét. Kød har aldrig spillet en stor rolle, og Rasmus Kofoed er langt mere en grøntsagsmand og har i lang tid nærmest levet vegetarisk, siger Ole Troelsø.

Rasmus Kofoed og Geranium fik i 2020 igen tre Michelin-stjerner, da stjernerne blev uddelt i Trondheim i Norge. (Foto: © OLE MARTIN WOLD)

Selvom Michelin har ry for at være konservativ i sine bedømmelser, så er det ikke helt tilfældet, når det gælder det kødfrie køkken. Derfor tror Ole Troelsø heller ikke, at Geranium vil blive kanøflet, når de udsendte fra Michelin-guiden næste gang besøger restauranten i København.

- Det har kun en positiv betydning. Michelin er superfokuseret på det grønne, og det samme er World's 50 Best Restaurants. Jeg tror, at Geranium vil komme på førstepladsen på 50 Best næste år – og det her vil bare skubbe dem endnu mere i den retning, lyder vurderingen fra Børsens restaurantanmelder.

På Geranium køber man ikke madlavning, men kunst

Det grønne og helt kødfri kan ellers få raseriet i gang hos dem, der elsker at sætte tænderne i en rød, blød bøf. Men sådan vil det nødvendigvis ikke være for dem, der kigger forbi Geranium efter nytår, når kødet som forventet ryger ud.

For det første mener Ole Troelsø ikke, at de gæster, som normalt tager på Geranium, er de største kødfanatikere. Og for det andet er det en helt anden oplevelse, man typisk får på toprestauranterne, mener han.

- Når jeg vælger en restaurant som Geranium, så er jeg personligt hamrende ligeglad med, om der er kød på menuen, selvom jeg godt kan lide kød. Man besøger den her type restauranter for at opleve kokke som Rasmus Kofoeds gastronomi. Det er ikke madlavning, men kunst, siger Ole Troelsø.

Kaitlin Orr, der er amerikansk madblogger, men bosat i Danmark, mener også, det er fornuftigt, at Geranium går kødfrit. Hun har selv spist på Geranium og restauranten Angelika, der var en plantebaseret restaurant, som Rasmus Kofoed midlertidigt lavede i fjor.

- På Angelika fik jeg en af de bedste plantebaserede menuer, jeg har prøvet, så hvis nogen kan det, så er det Rasmus Kofoed, siger Kaitlin Orr.

Dog mener hun, at der kan blive en udfordring at få folk til at acceptere at betale meget for kødfrie retter.

- Selvom de kødfrie retter bliver mere populære, så skal nogle stadig overtales til at betale en højere pris for grøntsager. Og så skal retterne også være lige så smagsholdige som kødretter - og det er altså noget, som restauranter flere steder i verden kæmper lidt med, siger Kaitlin Orr.

Både hun og Ole Troelsø mener, at der generelt er flere restauranter, som bliver kødfri – og at det også fremover vil være flere, der går den vej.

- Men jeg tror også, der på et tidspunkt vil komme en mætning. For vi kan ikke lade være med at spise kød. Der er jo masser af næringsstoffer og grundlæggende glæde ved at spise kød. Vi skal bare spise meget mindre af det, siger han.