De bedste tricks til hjemmelavede julegodter - og én ting, du IKKE må gøre

Det lyder åbenlyst, men det er essentielt for at blive en slikmester - du skal følge opskriften, råder kogebogsforfatter Martin Wiese.

Lad dig ikke skræmme: Det er faktisk ret nemt – og sjovt – at lave din egen juleslik, mener kogebogsforfatter Martin Wiese. (Foto: © Grafik: Nicolai Bruun, DR)

Juleskum, pebermyntepastiller, vaniljekranse, sukkerstokke og lakridskonfekt.

Listen er uendelig, når det kommer til al den sukkersøde juleknas, der indtager slikskålen i denne tid.

Og som om det ikke var lækkert nok i sig selv, kan du faktisk også forholdsvist nemt blive en juleslikmester i dit eget køkken.

Det mener i hvert fald Martin Wiese, der selv elsker juleslik. I en sådan grad, at han faktisk har skrevet en hel opskriftsbog, der ganske enkelt hedder 'Hjemmelavet juleslik'.

- I min egen familie er julegodterne noget, der kan samle folk og være med til at skabe den særlige julehygge – og det tror jeg, der er mange, der kan nikke genkendende til, siger han.

Salget af slik i Danmark tyder i hvert fald på, at Martin Wiese og hans familie ikke er de eneste i landet med hang til slik.

Danskerne er indehavere af den sukkersøde rekord for størst årligt indtag af slik per indbygger, nemlig 6,6 kilo om året. Tæller man chokolade med, skal man endda lægge 5,7 kilo oven i hatten.

Det er med Martin Wieses kyndige vejledning og opskrifter, at vi nu skruer op for juleplaylisten og den gode stemning i køkkenet. For nu bliver det både hyggeligt og sødt.

Men hvorfor overhovedet kaste sig ud i slikproduktionen, når nu man bare kan købe sig til herlighederne, spørger du måske.

- For mit eget vedkommende, så sætter jeg langt større pris på at spise det slik, jeg selv har lavet, hvorimod det, jeg køber, ofte bliver kastet mere eller mindre tankeløst i munden, mener Martin Wiese.

- Det er en helt anden og mere tilfredsstillende oplevelse. Hellere lidt men godt, er det ikke sådan man siger?

Hvis du vil skabe dine egne julegodter i år, kan du her lure Martin Wieses bedste tips og opskrifter.

1

Følg altid opskriften - og forbered dig

Det var egentlig ikke oplagt, at det var det søde køkken, 26-årige Martin Wiese fra Randers skulle forelske sig i. For tidligere såvel som nu vælger han faktisk hellere en forret end en dessert, når han er på restaurant. Da han i 2018 vandt tv-konkurrencen ’Sukkerchok’ på TV 2 Fri, var der dog ingen vej tilbage. (Foto: © David Bering, Montgomery /Turbine forlaget)

Inden vi kaster os ud i det, har Martin Wiese dog et enkelt, men vigtigt råd, der er afgørende for din succes som slikmester i eget køkken: Du må ikke afvige fra opskriften!

- Min egen mor er den bedste kok, jeg kender. Men det er kun én ud af fem af hendes kager, der smager godt, fordi hun freestyler, når hun er i det søde køkken. Og det går altså ikke, griner han.

For modsat det salte køkken, hvor man kan slippe af sted med at finde på og improvisere undervejs, er det søde køkken mindre forstående over for spontane input.

- Det handler meget om at ramme den rette konsistens i det søde køkken, og små ting kan betyde, at noget enten bliver for hårdt eller for blødt, fordi man både arbejder med sukker og forskellige temperaturer.

Fordi det er så afgørende, at du overholder opskrifternes mål og rækkefølge, så gør dig selv den kæmpe tjeneste at måle alle dine ingredienser af, inden du går i gang.

- Det skaber et meget bedre overblik og overskud, når du først går i gang, tipper Martin Wiese.

2

Hav dine basisingredienser klar

Du behøver ikke at købe den dyreste version af de ingredienser, du skal bruge. Men lige med chokoladen er det godt givet ud at købe rigtig god kvalitet, tipper Martin Wiese. (Foto: © Tetiana Bykovets, unspalsh)

Du kan i øvrigt hurtigt købe dig fattig i forme, polynesiske vaniljestænger og udstyr, når du kaster dig ud i det søde køkken. Men når det gælder sliklavningen, så behøver det faktisk slet ikke være hverken dyrt eller kompliceret, mener Martin Wiese.

Her er fem ingredienser, Martin Wiese råder til at have i køkkenet, så du altid kan røre lidt mundgodt sammen.

 1. 1

  Sukker. Og masser af det.

 2. 2

  Glukosesirup, som bruges til at forhindre sukkeret i at krystallisere.

 3. 3

  Husblas, som bruges til vingummier, skumfiduser og lakrids.

 4. 4

  Chokolade. Her er det godt givet ud at købe god kvalitet.

 5. 5

  Æggehvider, som bruges til flødeboller, skumfiduser og pebermyntepastiller.

Hvis du også har noget citronsyre, sirup og smagsforstærkere gemt inde i skabet, er der intet, der kan stoppe dig.

3

Husk æggehvider til juleskummet

Juleskum har været at finde i sin nuværende form i danske supermarkeder ved juletid siden 1960'erne. (Foto: © David Bering, Montgomery / Turbine forlaget)

Er lyserøde, hvinende søde julemænd også en favorit hos dig, så vil det nok glæde dig at vide, at det rent faktisk er ret nemt at genskabe barndomsklassikeren i dit eget køkken.

Martin Wiese holder selv meget af den svampede sukkersnack og har derfor perfektioneret sin egen skumfidusopskrift.

- Skumfiduser er blevet min ting. Jeg har brugt virkeligt lang tid på at nørde den rette konsistens.

Af samme grund ved han, at for at få en luftig skumfidus, som han selv bedst kan lide, så er det vigtigt at bruge æggehvider.

Er du begejstret for en skumfidus, der er lidt sej i konsistensen, anbefaler han desuden, at du væbner dig med lidt tålmodighed. For jo længere de nylavede skumfiduser får lov til at passe sig selv i en beholder, jo sejere bliver de at tygge i.

Husk i øvrigt at lave en stor portion, når du alligevel er i gang.

- De forsvinder altså lynhurtigt fra slikskålen, når først de bliver serveret.

4

Tvist klassikerne med julekrydderier

Martin Wiese har valgt at kalde sin egen juleversion af karamelklassikeren for juleknas. Og han sørger altid for at lave en stor portion af de små knasende stykker, da de klart er hans egen julefavorit. (Foto: © David Bering, Montgomery / Turbine forlaget)

Du kender helt sikkert den lille knasende karamel med overtrukket chokolade, der er pakket enkeltvis ind i knaldrødt plastik. Daim.

Men ved du så også, at du faktisk selv kan lave din egen – og muligvis bedre – version af karamelklassikeren på 30 minutter?

Det kom også bag på Martin Wiese, hvor nemt og hurtigt det rent faktisk er at lave den selv.

Her får du et bud på, hvordan du ovenikøbet kan tilføre karamelgodten et juletwist i form af krydderier og hvid chokolade.

- Hvis jeg kun måtte spise én slags juleslik, så ville jeg vælge denne her, griner Martin Wiese, der også har en svaghed for karamel.

5

Lad være med at stresse over tempereringen

De sprøde marcipankiks toppet med karamel og overtrukket med chokolade fik julelysene frem i øjnene på Martin Wiese egen familie sidste år. Derfor er opskriften naturligvis også med i hans nye bog, 'Hjemmelavet juleslik'. (Foto: © David Bering, Montgomery /Turbine forlaget)

Hvis din familie og venner også er vilde med juleslik, men du føler, at du mangler et ekstra særligt trumfkort i ærmet for at imponere både dem og deres smagsløg, så har Martin Wiese også din ryg.

Der var i hvert fald ikke et øje tørt, da han sidste år serverede disse marcipankiks med karamelfyld for sin egen familie.

- De blev årets store hit og fik hurtigt ben at gå på, husker han med et grin.

Lad dig i øvrigt ikke skræmme af, at der i opskriften indgår temperering af chokolade.

For selvom smeltning af chokolade er blevet en disciplin, der med programmer som 'Den Store Bagedyst' har fået ry for at være en nervepirrende affære, så kan det aldrig for alvor gå galt.

- Selv hvis chokoladen ikke lige får det berømte "knæk", og du ikke rammer tempereringen perfekt, så smager chokoladen altså alligevel godt, beroliger Martin Wiese.