De bliver Danmarks nye tv-darlings: Her bliver deltagerne til Bagedysten fundet

Der er kamp om at komme gennem nåleøjet. 'Det er en helt anden standard, vi oplever', siger tv-caster.

(Foto: Laura Bøge Mortensen)

Hvad skal der egentlig til, hvis man vil skal være med i Den store bagedyst?

Hvor afgørende er ens bagefærdigheder, og hvor meget går casterne op i udstråling?

Castingen til Den store bagedyst har altid været omgærdet af en vis mystik.

Her i DR Byens castinglokale en grå hverdag i januar er mystikken dog til at overse. Her er bare lidt kaffe på kanden og et tomt langbord, som skal fyldes med kager om lidt.

Alle dagens 38 fremmødte er blevet inviteret på baggrund af en ansøgning, de har sendt.

I dagene op til har der været lignende runder i gang - både her i DR Byen og Aarhus - for flere hundrede mennesker skal igennem møllen, inden en ganske lille portion bliver sendt videre til slutcasting.

Alle skal tage en kage med til castingen på Den store bagedyst. Flotte kager udløser dog ikke en automatisk adgangsbillet. - Det er først og fremmest personlighed, der tæller. Du skal turde give noget af dig selv, fortæller caster Tina Bremer. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

Langsomt begynder de fremmødte deltagere at hilse på hinanden. Det er tydeligt, at her er flere kvinder end mænd. Der er også flere unge end gamle. Alle ser ualmindeligt velklædte og oplagte ud, og så bærer de deres medbragte kager, som var de nyfødte babyer.

- Jeg var rædselsslagen i metroen, siger en ung kvinde, imens hun forsigtigt pakker sin glazekage ud af en massiv papkasse.

Heldigvis er kagen intakt.

Så lyset i Tobias trods karry-cupcakes

Velkomstkomiteen består af bagedystens caster, Tina Bremer, som har været med siden første sæson.

Det var hende, der så lyset i Tobias Hamann-Pedersen, selvom de gule karrycupcakes han medbragte til castingen var lidt mærkværdige. Det var også hende, der bare vidste, at seerne ville elske sønderjyden Katja Storck Pekruhn fra sæson 2 og hendes måde at sige 'kache' på.

Den anden person, som amatørbagerne skal imponere i dag, er programmets redaktør, Søren Olsen. Ligesom Tina Bremer har han også været med på samtlige af programmets rulletekster, der er gledet over skærmen siden 2012.

Bagedystens redaktør, Søren Olsen, er ham, der finder på programmets temaer. Ofte bager han også de hemmelige udfordringer. Hverken Søren Olsen eller casteren Tina Bremer smager på alle casting-kagerne. - Vores smagsløg kan simpelthen ikke holde til det, forklarer Tina Bremer. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

Selvom Søren Olsen efterhånden har været med til en del bagedyst-castings, synes han stadig, det er sjovt.

- Jeg elsker at møde alle de her forskellige mennesker. Vi hører virkelig mange spændende livshistorier fra dem, der gerne vil være med i programmet, siger han.

På spørgsmålet om han bevidst caster folk efter seksualitet, køn, alder og etnisk baggrund, svarer han:

- Generelt har vi et ønske om diversitet. Deltagerne i vores programmer skal afspejle den forskellighed, der i vores samfund, men vi har ingen regler om, at der i hver sæson skal være en homoseksuel eller en med anden etnisk baggrund, siger han og uddyber:

- Vi får rigtig mange ansøgninger fra rigtig dygtige kvinder mellem 25 og 35 år, men i programmet bliver der kun plads til nogle få af dem. Vi vil gerne omkring så mange forskellige typer som muligt. Men fælles for alle dem, vi vælger, er altid, at de er passionerede omkring at bage, og at de har lyst til at give noget af sig selv.

Harry Potter-kage kostede 3000 kroner

En kvinde i netop denne aldersgruppe er Christina Daubjerg Newman på 26 år. Hun bor på Amager, så turen til DR Byen har ikke været lang. Men forberedelsestiden til dagen har været et omfattende forløb:

- Jeg tror, jeg har brugt 3.000 kroner på at lave den her Harry Potter-kage, og jeg tør ikke tænke på, hvor meget tid, der er gået med det, siger Christina Daubjerg Newman.

Heldigvis har hendes slid med det guldbelagte mesterværk været det hele værd, fortæller hun:

- Lige nu er jeg arbejdsløs. Jeg havde egentlig troet, jeg skulle begynde at træne og blive sund, men det skete bare ikke - og så begyndte jeg at bage i stedet for. Det er ikke, fordi jeg vil være konditor, men jeg hygger mig med det, og jeg synes, det lyder skide sjovt at være med i 'Bagedysten'.

Christina Newman er 26 år og dedikeret Harry Potter-fan. Kagen er modellen af 'Det gyldne lyn'. - En form for flyvende hockeypuch, som man spiller med i Harry Potter-sportsgrenen quidditch. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

Nu går Tina Bremer i gang med at fortælle om Den store bagedyst, og hvad det kræver af en deltager at være med.

- I dag kigger vi først og fremmest på jeres personlighed. Selvfølgelig kigger vi også på kagerne, men det er jeres personlighed, som er det vigtigste nu. Man behøver ikke være en ny Frederikke (vinder af sidste sæson, red.) for at komme med, siger hun og uddyber:

- Vi elsker ligeså meget de deltagere, der i løbet af programmet lærer meget. Men man skal give noget af sig selv. Og hvis det går dårligt med ens kage under optagelserne, så nytter det altså ikke noget at bede fotografen om at gå.

Og så til alt det praktiske: Tina Bremer giver sig god tid til at fortælle om datoer for optagedage. Hun fortæller også, at man får dækket omkostninger til kager, samt kost og logi under optagelserne. Hun fortæller også om den obligatoriske psykologsamtale for deltagerne - for det kan være ret overvældende pludselig at være én, som folk genkender på gaden.

Men vigtigst af alt giver hun deltagerne et vigtigt råd:

- I kan ligeså godt være jer selv i dag, for vi gennemskuer, hvis I prøver på at være noget, I ikke er. Og man behøver ikke være meget højtråbende. En god bagedyst-deltager er simpelthen bare én, der rigtig gerne vil det her.

Hashrygning og menstruationssmerter

Efter Tina Bremers oplæg er det tid til det, som de fleste fremmødte er nervøse for. Alle skal præsentere sig selv og den kage, de har taget med. Og så skal de fortælle en lidt uventet ting om sig selv.

- Jeg tror, jeg er den dårligste af alle jer, der er her i dag, fortæller fyren, der skal på som den første.

Han er glad for moussekager og driver i øvrigt en række butikker, der sælger grej til hashrygning. En anden fortæller om sin svigerfars dødsfald, og én melder ud, at hun har menstruationssmerter.

Kristian Kaptain kan bruge en hel weekend på at lave en kage. Chokoladedrømmen her har isomalt-gitter på toppen og kaviarkugler med lime. - Det der med at bage så omfattende kager, startede først for et år siden. Jeg begyndte, fordi jeg var lidt stresset på arbejdet, og med tiden er det bare blevet en hyggeting for mig. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

30-årige Kristian Kaptain er også en af dem, der åbner op og fortæller ærligt om sin baggrund. Han har medbragt en chokoladekage med pæremousse, figenkompot og blåskimmelost og isomalt på toppen. Tina Bremer og Søren Olsen kigger interesseret på kreationen.

- Og jeg må lige tilføje, at jeg brugte blåskimmelost i kager længe inden Tobias, siger Kristian Kaptain med et smil på læben og en hilsen til deltageren fra en tidligere sæson.

Til daglig er han skolelærer, og hvis han ikke selv havde meldt sig, så ville hans elever have gjort det for ham. Dét er et mønster. Flere af dagens amatørbagere er blevet tilmeldt af venner, familie og kolleger.

De mange præsentationer tager flere timer at komme igennem. Der bliver taget noter undervejs, og nu skal dommerne ind i et lukket rum og votere, imens deltagerne bare skal hygge sig, mingle og vigtigst af alt: Smage på kagerne.

Imens fondantkager trendede for fem år siden, er glazekager det nye sort. Også til castingen i dag har flere af de fremmmødte eksperimenteret med den glinsende topping. Kagen her på billedet er bagt af Stefanie Lorentzen. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

Søren Olsen kigger begejstret på det farverige kagelandskab:

- Det er en helt anden standard, vi oplever, når vi caster nu end for otte år siden.

En ekstra flot kage udløser dog ikke automatisk en adgangsbillet til programmet.

- Ligesom Tina siger, så er det folks personlighed, som er det vigtigste. Ofte har vi også erfaring med, at folk går helt bananas med at øve sig i køkkenet, efter de har fået at vide, at de er kommet med. Derfor har vi tit svært ved at vurdere folks reelle niveau, før optagelserne begynder, siger han og forsvinder ind bag den lukkede dør.

Stærke karakterer som Tobias og Rosa er altafgørende

Der er god stemning ved kagebordet, men castingudvalget voterer.

Isomaltteknikker bliver evalueret og macaronhemmeligheder delt. Der er mange glazekager og endnu mere mousse. Simple skærekager som klassens time-kage eller drømmekage skal man kigge langt efter.

Bag en imponerende "gaming-kage" står Maike Krütt på 31 år. Hun kommer egentlig fra Stuttgart i Tyskland, men har været i Danmark i fire år, hvor hun arbejder med videoproduktion.

Maike Krütt på 31 år er en sand fan af konsolspil, Pokémon Go og Dungeons & Dragons. Chokoladekagen her er lavet som en lagkage med fem forskellige cremer og et fondantlag med metallook. Kagen er en dedikation til et af Maike Krütts favorit konsolspil. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

- Jeg er med i dag, fordi jeg gerne vil udvikle mig og lære endnu mere dansk. For mig har 'Den store bagedyst' været en måde at lære sproget. Jeg kan ikke spørge om vej på dansk, men jeg ved, hvad "et fint snit" betyder! Folk siger, det er svært at lære danskere at kende, men kage er virkelig noget, der bringer folk sammen - og derfor vil jeg gerne være en del af det her, siger Maike Krütt.

Hendes øjne stråler, da hun lidt efter får at vide, at hun er gået videre. De deltagere, der ikke er blevet råbt op af castingudvalget, pakker deres kager sammen.

- Det kan godt være, nogle af jer vil gå hjem i dag og være lidt kede af det. Og det er helt forståeligt. Men det er nu engang sådan, det er. Vi ved bare, at jo længere man går i et castingforløb, desto mere begynder man at håbe. Og derfor er det vigtigt, at vi i dag laver den her hårde udvælgelse, siger Tina Bremer.

Tobias Hamann-Pedersen vandt den 3. sæson af Den store bagedyst. Han gjorde sig særlig bemærket med at lave kager med ret alternative ingredienser såsom karry og blåskimmelost. Efterfølgende lavede han rejseprogrammet 'Bag verden - med Tobias', hvor han rejste kloden rundt og bagte kager til de mennesker, han besøgte. Her er han i Skotland, hvor barsk natur og lokal whisky gav ham inspiration til kagen på billedet. (Foto: DR Danmark)

Kristian Kaptain skal ikke pakke sin kage sammen endnu. Han er nemlig også én af dem, der er gået videre til samtalen, og derinde vil castingudvalget gerne smage nærmere på deltagernes medbragte mesterværker.

- Jeg syntes, der var mange gode kager på bordet i dag, og folk var vildt gode til at fortælle. Så jeg troede ærlig talt ikke, jeg kom igennem. Men det er da virkelig fedt, at det lykkedes.

Bagedystens redaktør, Søren Olsen, er rigtig godt tilfreds med dagen:

- En god casting er, når man kan mærke folks kærlighed til programmet, og det synes jeg virkelig, vi har kunnet fornemme. Og så er vi naturligvis altid glade for, når vi møder de helt stærke karakterer, som man virkelig husker fra programmet. Uden at sige for meget, er jeg allerede sikker på, at dem finder vi også i år.

Blandt de elleve, der kom til samtale i dagens casting, er fire gået videre til castingsforløbets slutrunde. Her skal deltagerne bevise, at de kan arbejde under tidspres i et tv-studie. Den næste sæson af Den store bagedyst bliver sendt til efteråret 2020.

Vil du øve dig lidt på glaze-kager? Her kommer til inspiration:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk