Delikat guld vælter frem i skovbunden: Sådan finder du det

Det lover rigtig godt for årets svampesæson, fortæller entusiast. Hurra for møgvejr!

- Man kan plukke svampe i naturen året rundt, men de gode spisesvampe trives med høj luftfugtighed, regn og mellem cirka 15-20 grader. Skiftet mellem de gode tunge regnfald og de varmere dage, vi har haft, er perfekt for svampeudsigterne, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, programchef ved Vild Mad. (Foto: Illustration: Nicolai Bruun © DR)

Det er nok de færreste af os, der ligefrem klapper i hænderne, når regnen øser ned i august.

Det gør Mikkel-Lau Mikkelsen til gengæld.

- Vi svampesamlere sidder altid og gnækker lidt, når der kommer regn i august.

Ud over at være svampesamler og amatørkok er Mikkel-Lau Mikkelsen også programchef hos app'en Vild Mad, der guider folk til at samle - også kaldet sanke - mad i naturen.

Og gør man det, er der god grund til at gnække.

Mikkel-Lau Mikkelsen spår nemlig, at vi kan få et suverænt svampeår på grund af det ustadige vejr, vi har måttet leve under på det sidste. Kombinationen af regn og varmere temperaturer giver nemlig de helt rigtige vilkår for svampene.

- Vi har været ret heldige i Danmark. Det ser ud til, at det kan blive et rigtig, rigtig godt svampeår i år, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

Så selvom vejrudsigten måske ser trist ud, kan vi i stedet glæde os over udsigten til at kunne mæske os i alverdens umamifyldte delikatesser det næste stykke tid, hvad enten vi køber svampe i supermarkedet eller selv går på jagt i naturen.

Hvis du har mod på at gå på svampejagt i det fri, kommer Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild Mad her med en række gode råd til, hvad du skal tænke på før, under og efter en svampejagt.

1

Før svampejagten

Hvis du er i tvivl, om en svamp er giftig, så tag en enkelt med hjem og undersøg den grundigt. Hvis det ér en spisesvamp, kan du altid tage tilbage dagen efter og plukke noget mere, er Mikkel-Lau Mikkelsens råd. (© Mikkel-Lau Mikkelsen)

Hold øje med vejret

Du kan forbedre dine chancer for en fornuftig svampehøst ved lige at kigge ud af vinduet nogle dage i forvejen, for regn spiller som tidligere nævnt en stor rolle for høsten:

- Den dag, det regner, er ikke den dag, der kommer svampe. Hvis der var regn en uge inden din planlagte svampejagt, så er du bedre stillet, for så er svampene nok kommet frem. En karljohan-svamp tager for eksempel omkring 3-5 dage at vokse op, siger Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild Mad.

Tænk over, hvilke svampe du leder efter – og undgå de giftige

- Lige præcis når det gælder svampe – i modsætning til frugt, urter eller tang – skal man huske, at der findes nogle giftige svampe derude, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

Han råder derfor til, at man som nybegynder går efter nogle svampetyper, som ikke ligner de giftige for meget, eller som er blandt de mest almindelige typer af svampe i Danmark, som kantareller eller rørhatte. Du kan orientere dig om de forskellige svampetyper i svampebøger, på google eller i diverse apps, blandt andet Vild Mad.

Gå særligt efter gran-, bøge- og egeskov

Svampe vokser især godt i syreholdig jord, som man ofte finder i skove med gran-, bøge- eller egetræer.

- En svamp er en nedbryder, ligesom en regnorm, der nedbryder dødt plantemateriale. I skove, hvor jorden er på den sure side, er der ikke mange nedbrydere som regnorm. Derfor er det typisk svampene, der står for at nedbryde det døde plantemateriale i de skove.

Husk det rigtige udstyr

En svampekniv (eller bare en almindelig urtekniv) og en lille pensel eller børste er guld værd til at rense svampene "i marken".

- Det er lettere at skære svampen til og rense den ude i naturen, så man ikke får en masse skidt med hjem, forklarer Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild Mad.

Det er også en fordel at medbringe en kurv eller lignende, hvor du kan opdele forskellige typer svampe. Det kan give dig et overblik over, hvad du har fået med hjem, og om der er nogle svampe, der skal undersøges lidt nærmere.

2

Under svampejagten

Står du med en svamp, du måske ikke helt genkender, kan apps eller søgemaskiner være gode at have i baghånden til at sammenligne beskrivelser og billeder. Så husk mobilen, når du skal på svampejagt. (Foto: Maria Orlova © Pexels)

Saml ikke mere, end du må

Fra offentlige områder og skove må man samle det, man kan have i en hat eller en pose – og du må kun tage det, der kan nås fra de anlagte stier i skoven.

Tag noter undervejs

Hvis du løbende vil forbedre dine skills som svampejæger, råder Mikkel-Lau Mikkelsen dig til at skrive noter til dig selv om, hvor du har fundet de gode svampesteder, hvilke svampe der var, og hvad du fremover skal være opmærksom på ved de forskellige steder.

- Sådan lærer man også bedre nye svampe at kende. Jeg har et mål om at lære to nye svampe om året. Så kan man udfordre sig selv år efter år, siger programchefen hos Vild Mad, Mikkel-Lau Mikkelsen.

Husk den gode svampestil

Mikkel-Lau Mikkelsen understreger vigtigheden af at efterlade naturen ordentligt til de næste på svampejagt – og til dig selv i fremtiden.

- Det er god skik ikke at overplukke de svampesteder, du finder. Svampe spreder sig via sporer, og hvis du plukker alle de svampe, du finder på din vej, spreder de sig ikke. Man skal heller ikke tage de helt små svampe, før de er helt foldet ud, siger han.

3

Efter svampejagten

Og hvad skal man gøre med svampene, når det er på tide at spise? Her er der et væld af muligheder. Nogen elsker en god svampepasta, mens Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild Mad sværger til svampesmør og svampesalt. (Foto: Eaters Collective © Unsplash)

Vær sikker på, at du kan spise svampen

Er du det mindste i tvivl om, om du kan spise de svampe, du er kommet hjem med, skal du undersøge dem grundigt, før du spiser dem. Er du fortsat i tvivl, skal du ikke smage på dem - svampene skal i stedet smides ud.

Mistænker du, at du har spist en giftig svamp, bør du kontakte din læge.

Rens dine svampe grundigt

Du har forhåbentligt allerede gjort dig selv den tjeneste at børste svampene fri for det værste jord med din pensel ude i skoven. Men det er også vigtigt at sikre sig, der ikke sidder rester på svampene, inden du tilbereder dem. Skyl dem kun - og gør det forsigtigt - hvis du absolut ikke kan få skidtet af med børsten eller hånden.

Giv den gas i køkkenet

Hvis du har været heldig at høste en god portion spiselige svampe, skal de jo gerne ende ud i et dejligt måltid. Svampe bør med få undtagelser ikke spises rå, da de kan indeholde en række naturlige giftstoffer, som begrænses ved opvarmning. Ellers er der frit slag til, hvordan du kan tilberede dem.

Også her har Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild Mad et par gode råd.

- Hvis jeg kommer hjem med nye smukke Karl Johan-svampe, laver jeg pasta med smør, persille og svampe, siger han og fortsætter.

- En af mine basisting, jeg næsten altid har i køkkenet, er svampesmør. Jeg blancherer eller koger svampene i smør, og så purerer jeg det til en ensartet masse. Det smager fantastisk friskt, men jeg fryser det oftest ned i nogle muffinforme, så jeg altid kan komme en lille klat i en sovs, risotto eller pastaret.

Mikkel-Lau Mikkelsen anbefaler også at lave svampesalt med tørrede svampe, som efter sigende tager dit spejlæg til nye højder. Du kan tørre dine svampe ved at skære dem i fine skiver og tørre dem i ovnen. Når de er helt tørre, kan du blende dem sammen med groft salt.

Her får du nogle skønne opskrifter med svampe: