Den er allerbedst lige nu: Her er den pivlækre fisk, du skal spise i aften

Dens hvide kød er saftigt og mættende. Men skynd dig, inden den forsvinder.

(Foto: Grafik: Oliver Seppo)

I slutningen af april ankommer en meget smuk skabning til Danmark – eller rettere: Den ankommer til vores farvande.

Det er hornfisken, og i år ser de gråblå, glinsende fisk ud til at være ekstra store og spisevenlige.

Hornfisken kendes nemt fra andre fisk på det, man kalder 'næbbet', som er tæt besat med tænder. Fisken er nem at fange og derfor en god 'begynder fisk'. (Foto: Martin N. Johansen)

- Som regel kan vi se hornfisk både i foråret og i september. Normalt plejer fiskene at være størst i september, men de seneste år har forårsfiskene været store og fede, siger en begejstret Jakob Clausen, som ejer Clausens fiskehandler i Århus.

Hornfisken har ry for en være lidt af en delikatesse. Godt nok har den mange ben, men de er grønne og er derfor ret så nemme at få øje på. Køber du fisken som filet, kan fiskehandleren også fjerne størstedelen.

Kødet er hvidt og temmelig saftigt, smagen er mild og delikat. Samtidig er fisken yderst rig på vitaminer og protein.

Desværre er der alt for få unge, der har fået øjnene op for den lækre sæsonvare, mener Jakob Clausen.

- Vi oplever, at det især er den ældre generation, der efterspørger fisken her i foråret, og det er ærgerligt, for det er i bund og grund en fantastisk fisk, som er både sund og bæredygtig. Og så ligner den ikke de mange andre fisk, vi ellers har i Danmark.

Vil man spise bæredygtig fisk i Danmark, så gælder der en vigtig regel, hvis man spørger Jakob Clausen:

- Spis mange forskellige fisk og gerne dem, som er i sæson. Vi skal ikke bare spise torsk og rødspætter hele året, men lære at der også findes mange andre arter. For ti år siden var der ingen, der gik op i stenbiderrogn. Nu er det blevet utroligt populært, folk har virkelig opdaget det. Kunne man så for fanden ikke også gøre det med hornfisken, spørger han.

En super punktlig fisk?

Fiskehandler Jakob Clausen er 26 år og femte generation i den fiskehandler, han har overtaget fra sin far. Lige siden han var barn, har han hørt de ældre generationer tale om hornfiskens ankomst i foråret.

- Min onkel plejede at sige til kunderne, at hornfisken ville ankomme til Århus den 20. april klokken 12. Mange år fik han fuldstændig ret. Også i år fik vi leveret de første hornfisk til butikken den 20. april, siger Jakob Clausen og understreger, at hornfisk dog plejer at komme lidt tidligere til Sjælland.

Som regel forsvinder den igen i slutningen af maj for så at vende tilbage september.

Man plejer at sige, at hornfiske-sæsonen begynder, når de gule rapsmarker er sprunget ud. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Men hornfisken er ikke bare punktlig, den er prismæssigt også til at være med på.

Godt nok er den ikke ligeså billig som sild, men den er bestemt heller ikke så dyr som andre delikatessefisk som for eksempel pighvar og søtunge. Og fordi kødet er så proteinholdigt, behøver du ikke ligeså mange gram fisk for at blive mæt.

Er du blevet nysgerrig? Her kommer fiskehandler Jakob Clausens bedste tip til, hvordan du tilbereder den delikate fisk.

Den klassiske

Den klassiske måde at servere hornfisk på er ved at stege den på panden og spise den med nye kartofler og persillesovs, forklarer Jakob Clausen.

- Skær hornfiskefileterne ud i mindre stykker, vend dem i rugmel, salt og peber og steg i rigeligt smør. Imens fileterne steger, koger du kartofler og laver en persillesovs.

I denne opskrift kan du finde en sublim opskrift på persillesovs, som Price-brødrene har lavet sammen med Thomas Skov.

Den sommerlige

Hornfisken kan også sagtens grilles.

- Jeg fylder gerne en hel hornfisk med lidt sennep og friske urter. Pensl den med olie og grill fisken tre til seks minutter på hver side, siger Jakob Clausen.

Du kan servere grillet hornfisk sammen med denne varme kartoffelsalat, som er et hit til de lidt kolde forårsaftener.

Den asiatiske

Hornfisk kan også sagtens laves med et asiatisk tvist, anbefaler Jakob Clausen.

- Du kan marinere den i soja og lime, grille den og servere den med en nudelsalat.

Den til frokostbordet

Hornfisk smager også godt røget.

Mange fiskehandlere og røgerier sælger hele røgede hornfisken nu, men du kan sagtens ryge dine egne fisk i en almindelig ovn eller grill.

En røget hornfisk er god i en mousse eller rillette, som nogen vil kalde det. Server den sammen med ristet rugbrød på frokostbordet, anbefaler Jakob Clausen.

Facebook
Twitter