Den er uundværlig på julebordet - men vidundergrøntsag er faktisk et hit hele vinteren

Her er en håndfuld af decembers bedste sæsonvarer - som kan bruges til meget andet end julemaden.

Det er ikke helt dumt at have rødkål på hjernen i december. Den smager nemlig allerbedst - og koster mindst - lige nu. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

Det er måske en kliché, men jeg bliver altid overrasket, når vi kan skrabe første rude i vores skrabejulekalender den 1. december.

Jeg har nemlig knap nok nået at opdage efteråret, før jeg pakker mig ind i store trøjer, får akutte gløgg-cravings og tæller dagene til den cirka ene aften om året, hvor jeg spiser et måltid bestående næsten udelukkende af 100 nuancer af brun: julemiddagen.

Der er dog særligt én ting, der skiller sig ud fra den brune sovs og de brunede kartofler.

Nemlig den lune rødkål, som i min optik er en lige så elementær del af julemiddagen som alt det brune.

Måske er det, fordi jeg i flere år har haft ansvaret for julerødkålen i min familie og derfor føler et særligt bånd til kålserveringen. Eller også er det, fordi rødkålens syre og konsistens bare er uundværlige på en tallerken med overvægt af fede og bløde smage.

Det grove kål kan være et helvede at få snittet, fordi det er så stort, trillende og groft.

Men får du først gjort (ja) kål på den runde kugle og delt den op i mindre stykker, er det virkelig nemt at lave klassisk rødkål, der desuden ikke bliver dårligere af at blive lavet dagen før, den skal spises.

Har du mod på at gøre julemiddagen lidt ekstra frisk i år, kan det også anbefales at snitte kålen til en rå salat med appelsiner og valnødder.

Lige så meget som jeg elsker julemaden, lige så hurtigt kan jeg også køre lidt træt i den fede, brune mad. Derfor har jeg brug for at krydre december med mere friske måltider, og heldivis fungerer det smukke, lillarøde kål også til meget andet end andesteg og flæskestegssandwiches i december.

Og siden den er i sæson og derfor er rig på smag og mæthed for meget små penge, kan vi lige så godt nyde den hele vinteren igennem.

Den smukke kål, der har et nærmest psykedelisk snit, giver både farve, mæthed og vitaminer på bordet i december. (Foto: © Matilda Bellman, Unsplash)

Den sprøde kål, der har en mild og skøn kålsmag, er for eksempel virkelig lækker i en nordisk kålsalat med persille og olie-eddikedressing eller bare stegt på panden eller i ovnen med olie og salt. Jeg bruger også tit mine finthakkede kålrester i wraps med alt godt fra køleskabet.

Selvom haver og marker ikke ligefrem bugner af farverige grøntsager lige nu, er der foruden rødkål også andre gode råvarer i sæson lige nu.

Her er tre andre grøntsager - og et luksuriøst havdyr - som giver dig masser af smag for få penge i december.

1

Peberrod - anonym udenpå, skarp indeni

(Foto: © Jiri Hera, ColourBox)

Selvom det ikke er noget, jeg spiser så tit, er der bare visse retter, hvor peberrod er fuldstændigt uundværligt.

Jeg har for eksempel svært ved at tage en wienerschnitzel eller en pariserbøf uden revet peberrod seriøst. Og der skal være rigeligt af den, så hver eneste bid får et spark af kraftfuld peberodssmag.

Den lidt anonymt udseende rod gemmer nemlig på en stor personlighed af skarp smag, der nok bedst kan sammenlignes med wasabi eller en stærk sennep. Blandet med lidt fløde er det et lækkert tilbehør til både kød, grøntsager og fisk, og hvis du mangler noget at tage med til julefroksoten, kan du sågar komme den i en hjemmelavet snaps.

2

Endive - julesalat med spark

(© ColourBox)

Selvom endive er i sæson fra omkring oktober til marts, findes der nok ikke et meget bedre tidspunkt at anbefale den end i december. Den går nemlig også under det mere danskklingende navn julesalat.

Endive er ret bitter i smagen og har godt af modspil fra sure, søde og fede elementer som citron, honning og nødder i en frisk salat eller som en snack med gorgonzola.

Bliver det for bittert til dig i rå form, kan du også stege den på panden eller putte de små salathoveder i en tærte. Den grove salat minder nemlig også lidt om kål, fordi den tåler mere varme end de fleste andre salattyper.

3

Østers - havets luksusspise

(Foto: © Elle Hughes, Pexels)

Træk din gamle sweater på... og hop i et par waders.

Det gjorde jeg selv tidligere på efteråret, da jeg var på mit livs første østerssafari - men bestemt ikke den sidste.

Østers er oplagt som luksusforret til nytår eller andre festlige begivenheder.

Nogle elsker de rå skalddyr helt simple med citron eller tabasco, men hvis du ikke er til det, så gør dig selv en tjeneste og prøv at putte dem i ovnen med lidt fed creme fraiche (ja, det kan lyde skørt, men det fungerer) og hård ost som eksempelvis parmesan i fem minutter ved 220 grader.

Her skifter de fuldstændig karakter og får en mere velkendt kødagtig konsistens, og hvis du topper dem med lidt balsamico og finthakket rødløg, kan du muligvis få omvendt selv den største østersskeptiker.

4

Grapefrugt - citrusfrugternes dronning

(Foto: © Aliona Gumeniuk, Unsplash)

Denne artikel går jo egentlig ud på at hylde de danske sæsonvarer, men jeg sniger alligevel her en lidt udansk frugt ind på listen.

Grapefrugt er nemlig en af mine yndlingsfrugter - og den fås både bedst og billigst lige nu.

Jeg er vild med dens lidt parfumerede bitterhed, som afbalanceres af den syre og sødme, der også sprøjter ud af det saftige frugtkød.

Jeg spiser dem oftest om morgenen med ske eller friskpresset som juice, men man går heller ikke galt i byen med en citrussalat til aftensmaden, der både giver et tiltrængt vitamin-boost, masser af farve og friskhed på bordet her i december - hvad enten det er til den klassiske julemad eller til krydrede retter fra andre afkroge af verden.

Står du med en grapefrugt, der synger på sidste vers, kan du også bare presse saften og bruge den til at pifte en gintonic eller vodkadrink op.