Den kræver ekstrem lille indsats af dig - og er billig! Derfor skal du begynde at spise sild

Troede du ikke, du kunne lide sild? Så er det, fordi du ikke har smagt disse retter.

(Foto: Mikkel Adsbøl © Sild a la Palægade)

Når der står påskefrokost på menuen, er det for mange danskere en anledning til at gøre lidt ekstra ud af retterne. Også selvom den i år er lidt amputeret på grund af coronakrisen.

Måske bager vi rugbrødet selv, måske er rødbederne hjemmesyltede, eller måske er snapsen hjemmegjort.

Men én ret, som vi sjovt nok sjældent gør så meget ud af, er silden.

Den bliver som regel købt færdig på glas og serveret med lidt løg, karrysalat eller æggesalat.

Og det er superærgeligt, mener sildeentusiast Peter Buch Hansen, som er forfatter til bogen 'Sild a la Palægade'.

- Hvis du beder tusind danskere om at tage sild med til en påskefrokost, så tager 99 procent af dem et glas med. Der er ingen, der tænker på at lave sild selv fra bunden eller servere dem på en anderledes måde, og det synes jeg er lidt skørt, for silden gemmer virkelig på mange muligheder, og det kræver en ekstremt lille indsats at servere en sild, som imponerer og smager fantastisk.

En fisk til seks kroner

Det er ikke kun sildens smag og nemme tilberedningsmuligheder, som Peter Buch Hansen er sådan oppe og køre over. For silden har virkelig mange andre fordele, understreger han.

- Der findes ikke sundere fisk, som samtidig er så bæredygtige som silden. Alle de sild, vi kan købe i dag, er fra nøje kontrollerede bestande, siger Peter Buch Hansen og fortsætter:

- Set i relation til andre fisk, så er silden også vildt billig. Hvis du køber en gammeldags modnet sild hos en fiskehandler, kan du få den for omkring seks kroner. Det kan du altså ikke få mange andre fisk for, siger han.

Fed fisk som sild indeholder de vigtige omega-3-fedtsyrer. Men fisk indeholder også andre gavnlige næringsstoffer. Derfor er det smartere at spise fisk og ikke fiskeolie. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Peter Buch Hansen drømmer om, at der en dag kommer en sand silderevolution i Danmark.

- I dag er det sådan, at den gennemsnitlige forbruger ikke aner, hvad de egentlig køber i supermarkedet, når de køber sild. Jeg kunne godt tænke mig, at der kom en silderevolution, hvor danskerne rent faktisk lærte at genkende kvalitetssild, og hvor måske flere havde mod på at fange sild og salte dem selv.

Som forskellen på rødvin

Men hvordan genkender man så en kvalitetssild?

Ifølge Peter Buch Hansen er det såre simpelt.

Når man ser på sildeglassene med de marinerede sild i supermarkedet, findes der nemlig to slags sild: En gammeldags modnet sild og en hurtigt modnet sild.

- Det er lidt som forskellen på en flaske rødvin til 20 kroner og en til 220 kroner. De gammeldags modnede sild er også dyrere end de hurtigt modnede. Men de smager så også meget bedre.

Forklaringen på, at man skal vælge de gammeldags modnede sild er tilberedningsmetoden.

Gammeldags modnede sild bliver lagt hele uden hoved i en tønde sammen med salt og krydderier. Her ligger de i alt fra seks måneder og op til et helt år, imens sildens egne enzymer modner silden.

Den langsomme modning gør, at silden smag bliver mere nuanceret, rund og fyldig.

Hurtigt modnede sild bliver fileteret og derefter lagt i en stærk opløsning af eddike og salt, som sprænger cellerne i silden, og gør den spiseklar på et par uger. De bliver tit skåret i mindre og mere mundrette bidder.

Heldigvis er det nemt at kende forskel, for det står altid på glasset, om sildene er gammeldags modnede sild. Du kan også gå til fiskehandleren, som ofte vil sælge dem fra en spand.

Og ja, de koster lidt ekstra, men det er stadig en billig fisk i forhold til så mange andre fisk, understreger Peter Buch Hansen.

'Ad, jeg spiser ikke marinerede sild!'

Hvis ikke du lige er til marinerede sild, skal man også huske på, at der er mange andre måder at spise sild på:

Du kan nemlig også stege dem friske, eller du kan spise røget sild.

Især de stegte sild synes Peter Buch Hansen fortjener lidt mere opmærksomhed.

- Stegte sild er faktisk de letteste at lave. Du kan næsten altid få fat i friske sildefileter, og du vender dem bare i lidt hvedemel og steger dem i rigeligt smør. Så kan du vælge, om du vil spise dem eller lægge dem i eddikelage. Det er sindssygt lækkert og en så vanvittigt undervurderet en spise, at jeg ikke kan understrege det nok.

De røgede sild kan man dog også komme langt med ifølge Peter Buch Hansen. - Røgede sild kan jo også smage virkelig lækkert, og de kan tit fås til omkring ti kroner. Fjern benene og server den for eksempel med et spejlæg på hvidt brød. Det er to die for. (Foto: Mikkel Adsbøl © Sild a la Palægade)

Husk på sildens venner

Når man anretter sin sild - hvad enten den er marineret, stegt eller røget, gælder der en vigtig regel, hvis det skal smage ekstra godt:

Tilbehøret - eller sildens 'venner', som Peter Buch Hansen kalder det - skal være i orden.

Han anbefaler derfor, at man køber noget ekstra godt rugbrød eller bager det selv, hvis man har tid. Man kan også hakke et skalotteløg i stedet for almindelig løg, for skalotteløg er meget finere i smagen. Eller man kan røre sin egen mayonnaise. Med de få virkemidler vil du let kunne komme i mål med en sild, der er bedre, end du nogensinde har smagt den, mener Peter Buch Hansen.

Hvis du har fået mod på at eksperimentere med sild, deler Peter Buch Hansen tre af sine absolut yndlings-sildeopskrifter her:

Varmrøget sild med spejlæg og trøffel

Denne ret er så idiotsikker, at den nærmest ikke kræver nogen opskrift, fortæller Peter Buch Hansen.

- Du rister et stykke franskbrød, og smører det med smør. Placér en røget sild på dit brød og læg derefter en spejlæg ovenpå.

I opskriften her på varmrøget sild med spejlæg kan du se, hvordan du steger dit spejlæg helt perfekt.

(Foto: Mikkel Adsbøl © Sild a la Palægade)

Pestosild

Kan man servere sild med pesto? Sevfølgelig kan man det.

- Pestosild er interessant, og så er det også rigtig flot at servere, siger Peter Buch Hansen.

Du laver en pesto og vender sildene heri, og du kan bruge lige de krydderurter, som du har lyst til. Her kan du finde opskriften på sild med pesto.

(Foto: Mikkel Adsbøl © Sild a la Palægade)

Gin-sild

Hvis du marinerer dine sild i en lage af gin, kan de smage lidt af gin & tonic. Brug gerne en gin, der har lidt agurke-noter som for eksempel Hendrick's Gin.

Opskriften på sild marineret i gin finder du her. Den er meget enkel, dog skal man i gang 14 dage inden servering, så du kan ikke nå det til påsken, men til julen eller andre kolde frokostborde vil den vække begejstring, mener Peter Buch Hansen.

- Det en meget lille indsats for en stor gevinst, og det vil altså virkelig imponere alt fra kærester til kræsne svigerfædre og fulde onkler. Jeg tror på, at hvis folk prøver den her opskrift én gang, så er der ingen grænser for, hvad man bagefter tør kaste sig ud i.

(Foto: Mikkel Adsbøl © Sild a la Palægade)

Denne artikel blev oprindelige udgivet 10. april 2020.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk