Det behøver ikke være dyrt: Fem bobler der smager lige så godt som champagne

Det kan være dyrt at købe ægte champagne til nytår, derfor guider en vinekspert dig til andre bobler, der smager mindst lige så godt. Skål.

Så er det nytårsaften, men bare rolig: Pengepungen behøver ikke blive tømt, for der er masser af gode alternativer til den dyre champagne. (Foto: Colourbox / DR Presse / Scanpix - collage: Emilie Kjelds)

I aften er lyden af springende propper og perlende bobler et must. Men selvom budgettet ikke rækker til champagnen, er der masser af muligheder for at drikke læskende bobler på den store aften.

Vinekspert René Langdahl Jørgensen har samlet fem alternativer til champagnen, som stadig giver et knald, når proppen poppes, og som smager skønt. Der er lidt for enhver smag – både til den tørre og den søde tand.

Når René Langdahl Jørgensen selv fejrer nytårsaften, gør han det med en champagnemenu af forskellige flasker. Det anbefaler han også andre at gøre, og man kan sagtens sammensætte med nedenstående typer.

Uanset hvad man gør, så er en god tommelfingerregel at betale lidt ekstra for kvalitet, når man vælger mousserende vin, anbefaler René Langdahl Jørgensen.

Cava

I den tørre ende ligger cava. Spaniens bud på mousserende vin og er et af de bedste alternativer til champagne. René Langdahl Jørgensen anbefaler cava-brands som Cordorniu eller Freixenet.

- Det er prisen, der er afgørende, når det kommer til cava. Det er tørt og syrerigt og vil typisk være en smule mere frugtagtigt end champagne. Til gengæld er det generelt knap så dybt og komplekst i smagen.

- Det gode ved cava er, at standarden er relativ høj på det, vi har herhjemme.

Du kan få god cava i de fleste supermarkeder i et prisleje mellem 100-150 kroner pr. flaske.

Crémant

Smagen af crémant minder om champagne og er ofte fremstillet på druerne Chardonnay og Pinot Noir. Crémant befinder sig typisk i den tørre ende smagsmæssigt.

- Skal du have et fint alternativ til champagne, er fransk crémant et godt bud. Især Crémant de Bourgogne, som stilmæssigt er tættest på champagne, fordi vi geografisk er næsten samme sted og druesammensætningen også er samme sted.

Du kan købe Crémant i de fleste supermarkeder i et prisleje omkring 150 kr.

Oversøisk 'sparkling wine'

Mousserende vin er ikke kun fra Frankrig, Italien og Spanien. Der er gode vinoplevelser at hente i det, man kalder 'sparkling wine' fra vinproducenter uden for Europa. Men gå efter betegnelsen 'traditionel method' på etiketten, for så er du sikker på at få den ægte vare:

- Vælger du sparkling wine fra Australien, Californien, Sydafrika eller Chile vil stilen typisk være mere frugtagtig og knapt så skarp som champagne eller cava, blandt andet fordi druerne får mere sol.

Du kan købe god 'sparkling wine' i de fleste supermarkeder i et prisleje mellem 75-200 kr.

Demi Sec

Demi Sec er en fællesbetegnelse for en klasse af sødere mousserende vine, der f.eks. både kan være Crémant og Champagne:

- Du kan også få Asti Spumante, men det er vigtigt, du ikke vælger Moscato d’Asti, hvis det ikke skal være alt for sødt. Der er mange seriøse firmaer, som har lavet Asti Spumante, så du kan sagtens få noget udmærket til rimelige penge.

Du kan købe Asti Spumante i de fleste supermarkeder. Brug gerne 100 kr. på en flaske af fornuftig kvalitet.

Moscato d'Asti

Moscato d'Asti er en dessertvin med en lav alkoholprocent, og så passer den perfekt til kransekage.

- Der er bobler i, men det er lukket med en almindelig korkprop, så du får ikke et knald, når du åbner flasker. Det er til dig med den søde tand, og så er det vigtigt, at du kommer op i pris, når du køber Moscato d’Asti, fortæller René Langdahl Jørgensen.

Du kan købe Moscato d’Asti i de fleste vinhandlere. Brug over 100 kr. pr. flaske for en flaske af fin kvalitet.

  • René Langdahl Jørgensen er vinekspert og vinskribent på madmagasinet Gastro og livsstilsmagasinet Euroman og holder foredrag og kurser i gastronomi.

  • Han er forfatter bag bogen 'Vinmagerne i Toscana'.

Facebook
Twitter