Det er nemmere, end du tror: Lav dit eget slik med kun tre ingredienser

Det behøver ikke være besværligt at skifte bland-selv-slikket ud med hjemmelavede lækkerier. Her er seks opskrifter.

(Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

Nogle fylder posen med farvestrålende vingummi og skumbananer, mens andre er mest til saltlakrids og flødekarameller.

Og hvis der er noget, der kan skabe splid på en ellers rolig weekendaften, er det en forkert sammensætning af den fælles pose bland-selv-slik.

Men de søde sager er også noget, der samler os.

Faktisk er vi danskere nogle af dem, der oftest smider en skål slik på bordet, når der skal skrues lidt ekstra op for sofahyggen, højtider eller fødselsdage. En undersøgelse fra DTU har sågar udnævnt Danmark som vaskeægte verdensmestre i at købe slik.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør vi dog skrue en hel del ned for vores nuværende sukkerindtag, som sammen med andre fødevarer med store mængder fedt og salt fylder op mod 20 procent af vores samlede energiindtag.

Alligevel går mange af os amok i bland-selv-mekkaet eller gør en dyd ud af nøjsomt at udvælge de perfekte "to for én"-poser af farvestofsfyldte slikposer på hylden, der er strategisk placeret lige ved kassen.

Færre af os har nok overvejet at lave slikket selv.

Men det hjemmelavede slik er i flere tilfælde både billigere og ofte mindre fyldt med mistænkelige ingredienser og farvestoffer end det, du køber i nogle butikker.

Og nej, så er det ikke nødvendigvis sundere end det købte af slagsen, men det hjemmelavede slik kan måske give dig en større forståelse af, hvad det præcis er, du putter i munden, når du skal forkæle dig selv med søde sager.

Vi har her samlet seks opskrifter på hjemmelavet slik, der omfatter alt fra søde chokoladebarer, fudgy karameller og bløde vingummier - flere af dem kræver ikke mere end tre ingredienser.

1

Flødekarameller

Tre ingredienser og et lille skud tålmodighed til at lade det karamelisere. Det er alt, du skal bruge for at lave lækre, bløde og seje flødekarameller.

2

Chokoladebar med kokos

Med kun tre ingredienser kan du nemt og billigt lave din egen chokoladebar med kokos. Det er lidt fedtet at samle, men når først det er gjort, og barerne er afkølet, er snacksulten reddet.

3

Bolsjer

Det fede ved hjemmelavede bolsjer er, at den varme bolsjemasse er ret sjov at arbejde med, og at du helt selv kan vælge, hvilken smag bolsjerne skal have - her er det med citron, men du kan også komme lakridspulver eller andre smagsaromaer i.

4

Vingummi

Vingummi kommer i mange afskygninger, og her er en opskrift på en form for vingummiflæsk, der vækker minder om julens sukrede af slagsen, men som har en frisk smag af ægte hindbær og et lækkert bid.

5

Skumfiduser

Skumfiduser er fantastiske i varm kakao, i p-tærter og til at spise for sig selv - særligt hvis du kommer din yndlingssmag i dem. Og så er de ret sjove - og fedtede - at lave selv.

6

Fyldt chokolade

Fyldt chokolade er en kunstform i sig selv, der gang på gang sender bagedystens deltagere på glatis. Men med lidt held og øvelse i chokoladetempereringen, der giver chokoladeovertrækket det perfekte bid og en smuk glans, kan det være en virkelig sjov aktivitet at lave fyldte chokolader.