Det må du aldrig gøre! Her er 6 gode råd fra Danmarksmesteren i kaffe

I weekenden blev 29-årige Kian Hickman kåret som Danmarks bedste barista.

Kian drak sin første kop kaffe som 14-årig - i dag er det nærmest blevet en besættelse. (Foto: © Cory Smith, SCA Denmark)

Kian Hickman er en seriøs kaffenørd.

Til daglig arbejder han som souchef hos Coffee Collective i Torvehallerne, og når han kommer hjem fra arbejde fortsætter kaffe-eksperimenterne. Derfor løber hans samlede tid på kaffebrygning nemt op i 50 timer om ugen.

- Jeg må nok bare konstatere, at jeg er dybt fascineret af kaffe og hele industrien bag. Hvis jeg får en kop kaffe, der smager virkelig godt, bliver det nærmest en besættelse for mig at finde ud af, hvad der er i, siger Kian Hickman.

Selv har han været bidt af kaffe, siden han drak sin første kop i 14 års-alderen.

Det seneste halve år har Kian Hickman dog været "ekstra besat" af de aromatiske bønner, for han har trænet og er gået amok i etiopiske kaffesorter op til Danmarksmesterskaberne, som han vandt i weekenden.

Men selvom han efterhånden er lidt af en nørd med ret så meget erfaring i bagagen, har han også en række håndgribelige tricks til, hvordan man opgraderer sin slavekaffe derhjemme.

Også selvom man ikke ejer en espressomaskine til 25.000 kroner.

1

Sådan spotter du gode bønner

(© Pexels.com)

Skal man lave en god kop kaffe, er bønnerne det vigtigste, forklarer Kian Hickman.

- Lige meget hvor god en barista du er, så kommer du ingen vegne, hvis råproduktet – altså bønnerne – ikke er i orden.

Ofte er den kaffe, man køber i supermarkedet, ikke særlig frisk. Bønnerne er nemlig ristet for lang tid siden, og det går ud over smagen.

- Et tip er at kigge efter pakker, hvor ristningsdatoen står på. Det vidner nemlig om, at producenten har styr på det. Hvis ikke du kan finde kaffe med ristningsdatoen angivet, kan du finde det i specialbutikker, lyder rådet fra Kian Hickman.

2

Vandet er afgørende!

(© Pexels.com)

En af de nemmeste måder at få kaffen til at smage bedre på, er ved at bruge bedre vand. Kaffe består er 98,5 procent vand, og hvis du bruger dårligt vand, får du dårlig kaffe, lyder meldingen fra danmarksmesteren.

- Mange steder i Danmark har vi jo meget hårdt vand, og lige når det kommer til kaffebrygning er kalkholdigt vand super dårligt, fordi det nedbryder syren i kaffe. Så smager kaffen lige pludselig ikke så frugtig og sød, siger Kian Hickman.

Han anbefaler, at man prøver at lave sin kop kaffe med en knap så kalkholdig vand som for eksempel kildevand.

3

Kværn selv

(Foto: © Wouter de Jong, Pexels.com)

En anden genial metode til at brygge bedre kaffe er ved at bruge en kaffekværn. Hvis ikke du har sådan en dims i forvejen, behøver du ikke punge stort ud for at få fingre i en.

- Når kaffen er kværnet lang tid inden selve brygningen, mister den sin aroma. Ved at kværne selv, lige inden du brygger, beskytter du aromastofferne, siger Kian Hickman og tilføjer:

- Den anden fordel ved at kværne selv er, at man kan justere på, hvor fint eller groft kaffen skal kværnes. Det kan betyde rigtig meget for smagen, og det er sjovt selv at eksperimentere med fra gang til gang, siger Kian Hickman.

4

Fjern smagen af filter

(Foto: © Caio Resende, Pexels.com)

Har du nogensinde kørt en portion rent vand gennem et filter og efterfølgende smagt på vandet? Det smager ret meget af pap. Til gengæld bliver papsmagen camoufleret, når det er kaffe, der er løbet igennem filteret.

Alligevel kan filteret udløse en lidt trist bismag af papir, og det kan undgås med ét meget simpelt trick, fortæller Kian Hickman.

- Det er nok lige at skylle filteret under en kold hane, inden brug, for forsvinder papsmagen helt.

5

Bryg lidt ad gangen

(© Pexels.com)

Og så er der det med mængden.

Kaffe bliver bare ikke bedre af at stå tre timer i en termokande, og især de lidt dårlige typer kaffe, egner sig slet ikke til at stå og trække. Så bryg lidt ad gangen, lyder rådet fra Kian Hickman.

6

Mælk er no go

(© Pexels.com)

Hvis du brygger din filterkaffe ordentligt, er det faktisk lidt synd at hælde mælk i den, mener Kian Hickman:

- En god filterkaffe har en unik syrlighed og frugtighed, og det spiller faktisk ikke særlig godt sammen med mælk. Hvis du føler, du har brug for mælk, kunne det tyde på, at din kaffe er for bitter, og så skal du måske prøve at brygge med nogle andre bønner.

Foretrækker du derimod en cappuccino eller en caffe latte, er mælken selvfølgelig obligatorisk.

I en cappuccino vil Kian Hickman gå med sødmælk. I en latte vil han derimod anbefale den lidt mere fedtfattige letmælk, for at det ikke bliver alt for tungt.

Kaffe kan også gøre meget godt i det søde køkken. Her kommer tre lækre opskrifter på desserter med kaffe: