Det overgår alt! Nu begynder sæsonen for jordens guldklumper

Selvom april er kold, byder vores natur snart på nye kartofler og rabarber.

(Foto: Illustration Oliver Seppo © (c) DR)

April er ikke ligefrem en måned, hvor supermarkedernes grøntsagshylder svømmer over med frisk dansk frugt og grønt. Meeeeen.

Er du typen, der gerne vil spise lokalt, bæredygtigt og ikke mindst godt, så læs lige med her. Snart ankommer to temmelig hypede danske delikatesser, som jeg synes, fortjener lidt opmærksomhed...

Den ene kan bruges til verdens (måske) lækreste smørrebrød. Den anden er guld værd, hvis du er dessertsulten.

Nye kartofler

Hvis jeg skulle vælge én grøntsag, jeg kun måtte spise resten af livet, ville jeg vælge kartoflen. Jeg tror aldrig, jeg bliver rigtig træt af den, fordi den kan indgå i så mange sammenhænge. Kartoffelmadder, kartoffelsalat, kartoffelmos, hjemmelavede fritter og flødekartofler.

Men kogte nye danske kartofler med smør overgår alt!

Sæsonen for nye danske kartofler er heldigvis lige rundt om hjørnet. Nogen ville endda mene, den er begyndt, for allerede nu kan du finde de små guldklumper i mange af de større supermarkeder.

Problemet er bare, at de er tæskedyre. Men jo længere ind i foråret vi kommer, jo mere falder prisen, og det er værd at glæde sig til. Nye kartofler slår nemlig de gamle melede vinterkartofler af pinden, og selvom du ikke er den store kartoffelfan, så giv dem lige en ordentlig chance.

Den absurd lette løsning

Nye kartofler har en nøddeagtig smag, og den er så delikat, at kartoflerne egentlig bare skal koges for at smage godt. Begynd med at skrubbe jordet af rodfrugterne med en blød børste, og kog dem så i saltet vand. Når de er færdige, kan du spise dem med smør og måske en simpel salat til.

Det er vigtigt, at du gør dig umage med kogningen. Det er ikke bare kartoflernes konsistens, men også deres smag, som udfolder sig, når de koges rigtigt. Internettet svømmer over med tips og tricks til perfekt kogte nye kartofler, men jeg synes nu, at Price-brødrenes metode holder hver gang. Den kommer her:

Lyst til at opgradere en smule?

Hvis du gerne vil opgradere dine nye kartofler en smule, så brug dem på en overdådig kartoffelmad med radiser, mayonnaise, purløg og friskkværnet salt og peber. Du kan også toppe din mad med en cremet dansk rygeost, som i Claus Meyers opskrift her:

Rabarber

I april plejer de første danske rabarber også at melde deres ankomst. De er både søde og syrlige, hvilket gør dem perfekte i kager og desserter. De sidste par år har jeg også lavet min egen rabarbersaft hvert forår, for det er nemt, og det smager så meget bedre end den saft, man kan købe.

Har du en have, er rabarberplanter noget af det nemmeste af holde, og køber du rabarber i supermarkedet fås de faktisk også til en temmelig fair pris, så det er alt i alt en råvare, der kan betale sig at gå efter.

Den absurd lette løsning

Den nemmeste måde at tilberede rabarber på, er at lave en kompot. Det er egentlig bare en sammenkog af groftskårne rabarberstængler, sukker og måske lidt vanilje. Du kan bruge din kompot på is, yoghurt, ymer, på brød og som tilbehør til kylling.

Lyst til at opgradere en smule?

Vil du lige tage din rabarber skridtet videre, så brug den i en crumble. En crumble er måske en af verdens nemmeste kager, men den smager ikke desto mindre fantastisk, fordi den både er blød, sprød, sød og syrlig.

Når man laver en crumble, er det vigtigt, at der er nok snasket fyld på toppen, så det ikke bare blive en bagt frugtgrød. Denne her solide opskrift fra tidligere bagedystfinalist Jon Daniel Edlund rummer en fin fordeling af frugt og fyld, og lige meget om du laver den med æble, blomme eller rabarber, vil du få en crumble, der sidder lige i skabet.