'Det smager knaldgodt': Naturen bugner af lækker delikatesse netop nu

For nogen er skvalderkål ukrudt. For andre er det bare én af sæsonvarerne, der topper lige nu.

Naturen er fyldt med spiseligt grønt. Og lige om lidt er det tid til de danske asparges. Maj er intet mindre end højsæson for lokale, danske delikatesser. (Foto: Illustration: Oliver Seppo)

Hvis du kun måtte gå ud og spise én måned om året, hvilken måned ville du så vælge?

Jeg ville seriøst overveje maj.

I maj måned er det nemlig sæson for nogle uhyre lækre danske råvarer, og på restauranternes menukort landet over kan du lige nu opstøve mange retter med forårsklassikere som danske fladfisk, friske rabarber og ikke mindst asparges.

Den danske sæson for asparges er virkelig kort, så det er om at nyde dem, mens du kan. Her kan du læse om mine to favoritretter med asparges. Den ene tager kun fem minutter at lave.

Men først vil jeg lige slå et slag for en anden oplagt maj-spise: Den er grøn, gratis og genial i salater. Skvalderkålen!

1

Skvalderkål

Skvalderkål vokser overalt. Bladene smager bedst, når de stadig er glatte og glinsende i overfladen, og dem er der mange af netop nu. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

Lige nu er naturen fyldt med skvalderkål. Hvis man googler planten, så handler de fleste resultater om, hvordan man som haveejer får bugt med den kradsbørstige fætter. Men skvalderkål er ikke bare irriterende ukrudt - det smager knaldgodt i mad.

Man mener, at den blev taget til Danmark af munke i middelalderen, som anvendte den som lægeurt. Men selvom de færreste af os udnytter dens potentiale, så er den faktisk oplagt at spise.

Pluk kun de skinnende, lysegrønne blade som ser helt nye ud. De smager bedst og kan beskrives som en gratis erstatning for spinat.

Den megalette løsning

Den nemmeste og hurtigste måde at servere skvalderkål på er i en frisk salat. Men du kan også koge den i fem minutter sammen med fløde, salt og lidt peber. Der skal en hel del blade til en servering, så bare pluk rigeligt.

Lyst til at opgradere en smule?

Ligesom du kan lave en spinattærte, så kan du også sagtens proppe skvalderkål i en tærte. Bland den eventuelt med spinat, så bliver smagen perfekt.

Hvis du vil toppe din tærte, så server den med lidt skvalderkålspesto.

Blend skvalderkålbladene med olivenolie, en håndfuld nødder og lidt ost - gerne parmesan. Tilføj mere olie, hvis massen er for tyk.

Spis pestoen med det samme på frisk pasta, pizza eller som dip, før den mugner i en skummel afkrog af dit køleskab.

2

Asparges

Grønne asparges er i virkeligheden samme plante som de hvide asparges. De grønne asparges har bare fået lov til at skyde i vejret og vokse sig lange og grønne over jordoverfladen. (Foto: Foodie Factor/Pexels.com)

I maj kickstartes aspargessæsonen.

Først ankommer de udenlandske asparges, og lidt senere på måneden er det tid til de danske. Asparges kan fås grønne og hvide. De grønne er tyndere og ofte lidt billigere end de hvide. Og så skal de ikke skrælles.

Hvide asparges anses af mange kokke og aspargesfans for en lidt større luksus end de grønne, men jeg synes, begge typer asparges smager godt, så længe de er friske.

Har du ikke så meget erfaring med asparges, så køb de grønne til at begynde med. Undersøg dem grundigt, inden du smider dem i kurven. De skal dufte friskt og være hårde og spændte. Ikke bløde, som især de udenlandske asparges godt kan være.

Den megalette løsning

Grønne asparges kan dampes, grilles, koges, bages eller spises rå.

Men først skal de gøres klar: Skyl dine asparges, og knæk den nederste ende. Den skal knækkes der, hvor asparges naturligt giver efter, når du bøjer den.

En fem-minutters ret, som altid holder, er grillede asparges med parmesanflager:

Lyst til at opgradere en smule?

Få retter smager så godt som hvide asparges med sauce hollandaise. De hvide asparges skal skrælles - begynd fra hovedet og skræl ned mod bunden og vær omhyggelig.

Hollandaise kræver lidt erfaring, men hvis du går kold på projektet, er asparges med brunet smør et holdbart alternativ.

3

Hornfisk

Hornfisken er sølvfarvet, og dens kæber ligner nærmest et næb. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Hornfisken er måske den fisk i vores farvande, der ser allerflottest ud. Her i foråret melder den sin ankomst, og lige nu florerer der vilde historier om lystfiskere, der fanger tyve hornfisk på en lille time.

Selvom du ikke fanger dine egne fisk, så kan du stadig få fingre i en hornfisk uden problemer. De hører heldigvis til i den billige ende hos mange fiskehandlere.

Hornfisken kan være en benet satan, men benene er grønne, så de er nemme at få øje på.

Den megalette løsning

Den absolut nemmeste måde at spise hornfisk på er ved at købe den røget og spise den med ristet rugbrød og hjemmelavet røræg med purløg. Det smager djævelsk godt. Her har du i øvrigt opskriften på verdens bedste røræg.

Lyst til at opgradere en smule?

Stegt hornfisk med nye kartofler og persillesovs er en klassiker, og det giver god mening. Steg dine hornfiskefileter i både smør og olie og vær omhyggelig med stopuret, når du koger dine nye kartofler.