'Det smager skidegodt!': Danmarks lækreste drikkevand er kåret

Vand er ikke bare vand. Det smager nemlig vidt forskelligt i hele landet. Nu har en jury kåret det absolut bedste.

Det danske hanevand er noget af det reneste i verden. Alligevel smager det vidt forskelligt alt efter, hvor i landet man drikker det. Mange danskere har en forkærlighed for smagen af det vand, de er opvokset med. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Sommelier Lars Spring ser koncentreret ud.

Han kigger ned i sit vinglas og dufter intenst til prøven med postevand.

Så smager han, vurderer vandets kvalitet, hvorefter han spytter det ned i en champagnekøler, som var det en årgangsvin.

Til daglig arbejder Lars Spring som sommelier på Restaurant MA i København, men i dag er han dommer i konkurrencen 'Danmarks mest velsmagende vand'.

Det kræver koncentration at smage på 29 forskellige udgaver af dansk postevand. Alle vandprøver har en temperatur på nøjagtig 14 grader, for selv den mindste temperaturforskel kan forvirre smagsløgene. Sommelier Lars Spring (tv.) og kollegaen Frederik Czapnik spytter vandet ud undervejs, så smagsløgene ikke bliver trætte. (Foto: © Laura Bøge Mortensen)

Han er derfor troppet op på Nimb i København for at gennemføre en disciplin, som de fleste ville finde nærmest umulig; sammen med sin meddommer, sommelieren Frederik Czapnik, skal han smage på 29 forskellige prøver af dansk postevand og kåre det absolut bedste.

- Det er virkelig spændende det her, og umiddelbart ser det jo rigtig godt ud, for indtil videre har alle prøverne, jeg har smagt, været af meget høj kvalitet, siger Lars Spring. Han har 30 års erfaring som sommelier, men det er første gang, han prøver kræfter med poste-vandsmagning.

Vand er ikke bare vand

Selvom de 29 vandprøver ser fuldstændig ens ud, er der stor forskel på det danske drikkevand, fortæller Lars Spring.

- Vi kender nok alle sammen fornemmelsen af, at vand kan smage forskelligt i forhold til, hvor man befinder sig i Danmark. Nogle steder er der meget calcium i vandet, og andre steder kan det være mere saltholdigt, siger Lars Spring.

- Selvom alle disse prøver foran mig har nøjagtig den samme temperatur, så føles de også meget forskelligt i munden. Nogle virker friske og kølige på tungen, imens andre føles lidt mere dovne.

Dagens vandsmagning er arrangeret af DR med hjælp fra interesseorganisationen for de danske drikkevands- og spildevandsselskaber, Danva. Smagsprøverne er indsamlet fra vandværker rundt i hele landet, og alle prøver er blevet opbevaret under den samme temperatur i dagene op til konkurrencen.

En af de nysgerrige tilskuere til vandsmagningen er informationschef i Danva, Lars Fischer. Han synes, konkurrencen er vigtig, fordi den sætter fokus på smagen af det danske drikkevand.

- Vi danskere har det med at tage vores drikkevand for givet, og ideen med den her konkurrence er at sætte fokus på smagen i det danske postevand. Vand er ikke bare vand, det har forskellig smag fra egn til egn, og vand er lig med livskvalitet, siger Lars Fischer, som selv er fan af det calciumholdige, aarhusianske drikkevand.

'Hverken metal eller jord i smagen'

Ved smagsbordet har Lars Spring valgt tre finalister ud. På glassene står der kun numre, så han har ingen ide om, hvor i landet hans favoritvand kommer fra. Med et koncentreret blik i øjnene smager han på de våde varer igen. Han har bevidst undgået morgenkaffen for at ikke at forvirre smagsløgene unødigt.

- Der er ingen tvivl om, at vandet i glasset med nummer 1 kan noget særligt. Det smager skidegodt, og det er markant anderledes end de andre glas vand, siger Lars Spring og tager en ekstra slurk.

Hans meddommer Frederik Czapnik er enig.

- Den smager virkelig frisk på en ren og kølig måde, og så har den ikke den mindste metalliske eller jordede bismag.

Én liter frisk, rent og kontrolleret drikkevand direkte fra hanen koster 5,8 øre. Prisen på en flaske kildevand ligger gennemsnitligt på 15,75 kroner. Det svarer til, at flaskevand er 263 gange dyrere end dansk hanevand. (Kilde: Danva) (Foto: © Laura Bøge Mortensen)

Kort efter får de to smagsdommere besked om, hvilken landsdel der gemmer sig bag vinderglasset.

Stemningen er nærmest, som når Danmark skal modtage point i Det internationale Melodi Grand Prix. Andenpladsen deles mellem Rørvig og Køge, men bag glasset med dommernes favoritvand gemmer sig... Bornholm!

Lars Spring er ikke overrasket.

- Det undrer mig faktisk ikke. Jeg har arbejdet på Bornholm, og jeg har altid syntes, deres vand smagte fantastisk. Til gengæld er jeg forbavset over den generelle høje kvalitet i de prøver, jeg har smagt. Jeg må nok sige, at jeg er rigtig glad for det vand, vi har i Danmark. Vi har god grund til at føle os heldige.

DM i Danmarks mest velsmagende vand er arrangeret som et led i DR2-temalørdagen 'Kilden til alt liv', der kan ses til november.

Har du fået lyst til at smage på mere af Bornholm? Her får du opskriften på den lækre bornholmske klassiker - Sol over Gudhjem.